A+ R A-

Кой рекетира Цецо Василев!?

Събота, 05 Април 2014 15:37 | Владимир Зарков, 7 дни спорт | |

Оценете
(4 гласа)
Кой рекетира Цецо Василев!?

На някакви хора в Пловдив, ей там, около Бирената фабрика, им било много мръсно, когато си извеждали кучетата на разходка. И затова заливат местната власт със сигнали срещу най-мащабния строеж под тепетата в последните две десетилетия. Рушащият се допреди няколко месеца стадион "Христо Ботев" бе взривен, а на неговото място се изгражда нещо, което България досега не е имала, нещо супермодерно. Нещо за 25 милиона лева! И най-вероятно нещо, от което след време не само тези около стадиона, но въобще цял Пловдив ще живее по-добре. Защото новият стадион на Ботев прави от Пловдив съвсем друг град, прави го европейски.

Ние българите обаче сме друг чешит хора. Ние признаваме само едно нещо – личното си пространство. Лошото е, че не осъзнаваме къде свършва личното и започва наистина важното
И няма значение в София или Пловдив живеем. Защото както днес мрънкат под тепетата за шума и прахта около строежа на колежа, така и столичаните повече пищят от мащабните ремонти по софийските пътища. Нищо, че те се правят точно за тях. Защото, когато София беше 600 000 души, тези пътища бяха достатъчни. Когато обаче стана два милиона и половина, трябват естакади, кръгови и прочие пинизи, за да се овладее движението, за да има поне малка гаранция, че като тръгнеш сутрин от Младост докъм обяд ще стигнеш до Централна гара.
В Пловдив обаче е малко по-различно. В дни, в които от ЕС обявиха, че сме на прага да ни спрат всички фондове, Цветан Василев отвори своя. И след като направи база за 10 милиона лева в „Коматево", сега вдига стадион за 25 милиона край бирената. Някой дава ли си сметка какво значи това!? Това е бизнес в мегакризата за хиляди хора, препитание за хиляди семейства. Защото покрай този градеж трябва да се плащат заплати на работници, трябва да се купуват материали, да се превозват, да се ангажират архитекти, да се викат водопроводчици, да се коват седалки, да се лее бетон, да се слагат лампи и т.н., и т.н. Всичко това превръща стадион "Христо Ботев" не в клубен, а в национален проект. Защото стотици фирми с най-различни дейности ще получат пари по този проект. Което пък ще даде възможност на хиляди работници да си изкарат надниците, да занесат нещо вкъщи.
И понеже два зила не си измили гумите и вдигнали прах, а един напръскал с кал прането – дайте да спрем строежа. И онези, душкодобродушковците, тичат и пишат актове. Днес за 1000 лева, утре за 3000
Само че това е откровен рекет. Кой го е поръчал и какво цели с него, ще се разбере по-късно. Всъщност ясно е – в България отдавна има данък "нещо и за мен". Така де, щом имаш 20 милиона за проект, който е социален, а не бизнес такъв, защо да не ни дадеш нещо и на нас!? Тук е така – трябва да си плащаш, за да правиш... добро, да строиш за добро. И затова в България чужди инвеститори няма. Защото никой не е луд да плаща рекет, за да се възползва от законното си право да е успял в тази страна.
Жалко, че ръкавелчовците в канцелариите из тепетата не осъзнават това. Те не си дават сметка, че пловдивчанин 20 години не е извадил пари за футбола в града. И няма да извади и още 20, защото не иска да е на мястото на Цветан Василев, на Коко Динев, на Галя Топалова. Представяте ли си, щом чиновниците могат с актчета по 3000 лева да лазят по нервите на най-влиятелния според "Форбс" българин, да го рекетират за някое бонбонче в повече, как издевателстват над тези, които ги няма даже на 124-а страница на списанието? Та на Василев не искаха да му дадат да построи базата в "Коматево", защото трябвало да се бутне... селският казан за печене на ракия
И се наложи бизнесменът, в чиято банка има милиарди, да праща хора да преместят ракиената фабричка за 694 лева 30 метра по-надолу, за да е мирно селото. И да може днес цял Пловдив да се бие в гърдите, че имал най-модерната база в България.
Сигурен съм, че утре тия дето сега пишат жалбите за Колежа, първи ще превърнат своите дворчета в платени паркоместа и ще си живеят охолно от това, че има такъв стадион. И може би тогава ще тичат да посрещат с хляб и сол Цветан Василиев.
Преди две години, когато започна да ремонтира стадиона, за да е годен за "А" група, същото преживя и Кирил Домусчиев. "Бдителни" граждани на Разград надигнаха вой, че между два и четири часа щъкащите из града камиони им отнемат правото на... следобеден сън. Даже местна малотиражка направи от това уводен материал, в който се клеймеше "самозабравилият се капиталист". Накрая беше поставен въпросът кое е по-важно: спокойствието на града или строежа на един частен стадион. 20-ина месеца по-късно отговорът бе даден в... София! При това пред 50 000 зрители.
Дано и в Пловдив не чакат някой в столицата да дава отговор кое е по-важно – стадион за 20 милиона или прането на някоя Вуна.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...