A+ R A-

ЦСКА и Пловдив с най-старите отбори

Сряда, 06 Ноември 2013 16:34 | Меридиан Мач | |

Оценете
(1 глас)
ЦСКА и Пловдив с най-старите отбори

Три от шестте ос­новни претен­дента за евротурнирите са всъщност и най-старите тимове в „А" група. Това показва крайно любо­питната статистика от профила с годините на различните ни отбори. Излиза, че преследва­нето на високите цели все още се свързва с присъствието на опитни играчи. Най-старият от­бор е на ЦСКА със сред­ната си възраст от почти 28 години, а тройката се допълва от Локо Пд с 27,7 години и Ботев с 27,3.

Струва ли си обаче да критикуваме Стойчо, Мъри или Сашо Стан­ков, че са някакви фут­болни геронтофили? Аб­солютно - не! Защото двата най-силни ита­лиански отбора Ювентус и Рома са в още по-напреднала възраст, съответно 28,5 и 28,3. Кандидати номер 1 на букмейкърите за титлата в Англия са Манчестър Сити, Челси и Юнайтед. Е, има ли някаква изне­нада, че това са и трите най-опитни отбора. Тери, Лампард и компа­нията им са със средна възраст 27,8, а малко повече младеят Ман Си­ти и „червените дяволи" - 27,3. Дори вечно под­младяващата се Барса е на точно 27, с което би заела петото място сред „старчоците" на „А" гру­па.

Но да се върнем към фактите на ,А" група, къ­дето ЦСКА е категоричният хегемон при ветераните. Почти половината от „червените" играчи са от 32 нагоре - Янчев е на 37, Мартин Петров на 34, а петицата се до­пълва от Сидибе (33), Вальо Илиев (33) и Ба­дема (32).

Логичното се случи и в сегашния сгъстен ци­къл с междинни кръго­ве, в който за 9 дни от­борите трябваше да изиграят по три мача. „Армейците" успяха да вземат едва 3 точки от 9 възможни с ветераните, толкова регистрира и Локо Пд, с една повече заработи пък Ботев. Съвсем логично изглеж­да Мартин Камбуров, Тунчев или Данчо Тодо­ров да не издържат на подобно натоварване и въпреки отличните ма­чове, доскоро да дадат на задна.

Съвсем логично пред­вид средната възраст Стойчо Младенов дър­жи рекорда за най-стар отбор в един мач. При загубата от Черно море в последния кръг избра­ниците на Екзекутора почти удариха трийсетака.

Ако пък от Левски търсят оправдание, че отборът издиша в прес­ледване на титлата за­ради налагането на по-млади играчи, то нека погледнат към Литекс. Ловчанлии, които бяха упреквани от кой ли не, че са загърбили принци­па на Стоичков да вади от оръжейната „младите пушки", са всъщност вторият най-млад отбор в елита. Избраниците на Заги са със средна възраст 24,8 г. като по този пока­зател отстъпват еди­нствено на тези на Херо и неговия Черноморец с 23,8. Разликата в точки­те и представянето на двата тима обаче е ог­ромна. Интересно е, че „оранжевите са тимът с най-млад отбор в един мач. При победата с 4:1 над Нефтохимик отборът на Загорчич бе на 23,5.

На „Герена" поне може да са доволни, че покрай Вутов, Борислав Цонев и Илия Димитров отборът попада в карето на най-младите при средна възраст от 25,8.

И докато през миналия сезон Локо (Сф) и Славия бяха най-опитните тимове в елита, то в момента „белите", подобно и на мястото си в класирането, са във втората седмица. За разлика от тях „червено-черните" все още са близо до върха благодарение на ветерани като Маркиьнос и Бибишков.

Най-силният отбор в елита – Лудогорец, е в златната среда по отношение на възрастта с 26,7 години. Експерименталният състав срещу Славия при победата с 4:0 пък бе най-младият на Стойчо Стоев.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!