A+ R A-

Кой беше ти, Петър Златинов?!? Добре, че е интернет, че да чуем за теб!

Неделя, 03 Ноември 2013 15:24 | PLOVDIVLIVE.BG / Ивайло Атанасов | |

Оценете
(1 глас)
Кой беше ти, Петър Златинов?!? Добре, че е интернет, че да чуем за теб!

Без да използвате помощта на интернет, може ли да отговорите веднага, без никакво затруднение кой е Петър Златинов? А дали може да отговорите кой е Цанко Цветанов? Виждам усмивките по лицата Ви. Вторият въпрос е къде-къде по-лесен за отговор.

Подразбирам и питането Ви към автора: защо аджеба той Ви пита кой е Петър Златинов? Ами защото това момченце вчера, с връх на футболната си кариера спечелването на златния медал с Динамо Минск през 2004 година, вчера нарече Цанко "анонимник". Смешно би било, ако не беше жалко.

"Кой си ти бе, анонимник? Мълчи!", провикнал се като чобан носещият гръмкия прякор Топеца играч. Причината: при кратката разправия около червения картон, даден вчера на Илия Миланов от състава на Литекс по време на загубеното гостуване на Ботев Пловдив (2:1), където Цанко Цветанов е помощник, край тъчлинията имаше суетня, а нашият герой решил да продава чалъми.

След края на футболната среща случайно видях лицето на Цанко. Притеснено и обидено. Попитах го какво му е, а той: "Обиден съм. Ей онова момче ме нарече "анонимник". И ми посочи с поглед героя наш, който по същото време си приказваше с Иван Цветков. Щом усети, че Цанко го гледа, промълви "Кво, бе" и понечи да тръгне да се разправя. Видя ме обаче, че реагирах остро и предпочете да не се прави на мъж, а да си продължи хортуването с капитана на "канарчетата".

Спомняте ли си последния отбор на Златинов? Аз лично не. То не ме и интересува. Играч на посредствено ниво да ме занимава с кариерата си (гръмко название за живуркането за футболист като него). Спомням си обаче Цанко Цветанов от онова лудо американско лято през 1994 година. Спомням си и радостта, който той и останалите герои, донесоха на целия народ. И разбира се веднага сравнението с Топеца и радостта, която е донесъл на няколкостотин мужици на Градския стадион в Минск или пък на работниците по нефтените находища на Азербайджан, носейки екипа на колоса в европейския клубен футбол Интер Баку.

Когато Златинов облече екип на европейски клубен шампион (Цанко Цветанов носи фланелката на Абърдийн два сезона - от 1996 до 1998 година), изиграе 40 мача за националния отбор, 203 двубоя в "А" група, играе на Световно и Европейско първенство, тогава може да си позволи да повдигне гласец, че да обърнем внимание върху собствената му персона.

А дотогава - добре, че е интернет, та да ни информира, че има и играч с такова име и такъв прякор. Щото него го знаят пет комшии, една сюрия братовчеди и няколко лаладжии от някоя пейка в парка на Сандански. А Цанко го знае цяла България.

PLOVDIVLIVE.BG / Ивайло Атанасов

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар