A+ R A-

Нова страстна седмица в Локомотив

Понеделник, 27 Май 2013 11:02 | Дончо Донев, в. Марица | |

Оценете
(0 гласа)

TBagainstBotevПоредната страстна седмица в новата история на Локомотив започва от днес. Черно-белите отново са на кръстопът, а никой не може да им каже коя от посоките е вярна. На Лаута отново няма стабилен спонсор и яснота за близкото бъдеще на клуба. Веселин Марешки не се разколеба и спази намерението си да напусне президентския пост. Остава да видим дали ще удържи на обещанието си да построи трибуна Бесика. Константин Динев, който държи акциите в клубното АД чрез свой близък, не дава индикации, че иска да се завърне активно във футбола. Дали има предишните възможности и кредита на доверие от феновете, е друг въпрос.

След мача в Гоце Делчев пред цялата черно-бяла общност със съдбовната си тежест отново изниква въпросът: „А сега накъде?". Добрата новина е, че на Лаута вече са гърмяни зайци в това отношение и винаги са успявали да излязат в подобни ситуации. Така беше след убийствата на Георги Илиев и Александър Тасев. Нещо такова бе и след оттеглянето на Коко Динев преди 10 месеца.

Лошата новина обаче е, че сега ситуацията е далеч по-сложна от предишните. Над пловдивския клуб тегнат задължения към държавата за около милион и половина, освен това предстоят още две дела на НАП срещу клуба. Не се знае и дали финансирането на Марешки е било безвъзмездно или е оформено като заем към Локомотив. Ако е така, на Лаута положението става много сериозно, тъй като самият Марешки е казал, че и Динев иска не малка сума пари за дяловете си в дружеството.

Най-лошият възможен вариант за Локо е да тръгне от В група с лиценз на друг клуб и изчистването на дълговете, които биха затруднили дори руски олигарх. А и руските олигарси нещо не обичат да си инвестират парите в България освен за сладък живот по курортите. И става въпрос не за най-богатите, които са по Френската Ривиера през лятото, на Алпите през зимата. Дори и този вариант на сегашния етап обаче не е безоблачен, тъй като за промоция в професионалния футбол ще е нужен бюджет от поне половин милион, който към момента няма кой да осигури.

Оптимизмът обаче винаги е спасявал черно-белите дори от по-сложни ситуации. И сега той не липсва на Лаута. При един стабилен нов собственик, който има визия и намерение за развитието на клуба, всичко може да тръгне в добра посока. В Локо имат всичко необходимо за това. Уникалната обществена подкрепа, традициите и приличната за българските стандарти база са нещо, с което не разполагат в Разград и Ловеч. В двете малки градчета, ако ще арабски шейх да изсипе влакова композиция с пари, няма да може да види радостта от шампионската титла, която Пловдив изживя преди 9 години, когато на площада се събраха 40 хиляди души, за да приветстват Едуард Ераносян и момчетата му.

И в най-добрият спасителен вариант за Локомотив обаче трябва да започне изцяло нов проект, тъй като старият начин за съществуването на клуба е гибелен. Пирамидата на Лаута трябва да започне да се гради отново и от самите основи. Защото вече живеем в друго време и изсипването на една торба пари не е достатъчно за съществуването на модерен клуб.

И в края искам да отдам дължимото на тези момчета, които играха в Гоце Делчев. Шапки долу пред Валери Георгиев, Йордан Господинов, Станислав Маламов, Георги Стефанов, Владо Мирчев, Садула, Ковачев и младоците, които излязоха на терена в събота, за да защитят клубната чест. В градчето под Папаз чаир с черно-бели фланелки играха шестима тийнейджъри от школата. Те се раздадоха докрай и не позволиха прогнозирания разгром. Бебетата на Локо може и да не показаха висше футболно майсторство. Те обаче се раздадоха до край, заради стотината фена, които бяха дошли да ги подкрепят. И главно заради клубната чест. Те може да не играят голям футбол, но ще останат завинаги локомотивци. И няма да изменят на идеята. А щом е жива идеята, ще го има и Локомотив.

Дончо Донев, в. Марица

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар