A+ R A-

Ботев и Етър върнаха страстта във футбола ни

Събота, 25 Август 2012 14:26 | Жаклин Михайлов; Тема Спорт | |

Оценете
(0 гласа)

TInagerena1След като се разбра, че първенството ще стартира без телевизионни камери си помислихме, че това ще убие и последния интерес към това, доста компрометирано съперничество. Засега поне обаче скептиците са напълно опровергани. Играят се интересни мачове, има повече публика, перспективите изглеждат примамливи. Е, има и скандали и напрежение, но пък може ли без тях!

Естествено, основната причина тинята леко да се размърда е триумфалното завръщане на Ботев Пловдив и Етър Велико Търново в елитния футбол. Веднага се усети, колко много са липсвали тези две институции на българския клубен футбол. Завръщането на тези два клуба вече намества историческите пластове на българския футбол в правилната им проекция. Ретроспективния разрез показва, че в състава на първенството вече присъстват 12 по традиция елитни отбори, зад които има история, традиции, публика, категорична идентичност. Три на ниво Б група по същите показатели и само един от В. И това няма как да не вдигне интересът през този сезон. Не случайно публиката в първите два кръга бе толкова колкото в първите три кръга на миналия шампионат. Дори само случката на „Герена" е показателна за свежия прилив на енергия. Колко лета минаха от последния път, когато Левски и Ботев играеха пред над 10 хиляди зрители, а по магистрала Тракия се провежда нощно автошоу, оцветено в жълто и черно!?

Налице е силна

позитивна енергия

Която ще даде отражение върху целия сезон. Наместването на пластовете в правилната посока може да се окаже процес, който лека- полека да възроди клубния ни футбол, който рие абсолютното дъно в последните 5-6 години. Вече се наблюдават наченките на обратното броене, на преден план излиза самата игра с нейните примамливи характеристики, а не познатите гробовни констатации. Но, така е във всяко начало.

След само 2 кръга стана ясно почти със стопроцентова сигурност, че ще имаме жестока битка за титлата с два претендента – настоящия шампион Лудогорец срещу Левски. Следващите места в класирането засега са с доста въпросителни, но това, което се очертава като тенденция е уникалната битка при изпадащите. Единствен Ботев Враца изглежда обречен след първите мачове, в които се видя, че останалите отбори каквито и трудности да имат, не са готови да вдигат бялото знаме.

Но качеството на първенството и следователно интересът към него, не се прави само от конкуренцията, то е в пряка зависимост от футбола на терена. В това отношение също се забелязва лека промяна към добро, която идва от наличието на повече умереност и премереност в политиката на клубовете. На първо място треньорите вече не са за еднократна употреба, които се хвърлят в кошчето за боклук след първата загуба. Изключително положителна тенденция е, че вече се залага само на български треньори. Опитни или млади, с успехи или без такива, но български треньори, на които се има доверие. И почти всички клубове демонстрират лоялност към своите специалисти в далеч по-голяма степен, отколкото това се случваше преди. Стабилността при треньорския фактор е гаранцията за развитие. Няма как с гръб опрян до стената да се прави отбор с постоянна визия. И най-добрия треньор ще спре да мисли за футбол, ако кариерата му зависи от победата в следващия двубой. Това първенство ще бъде първото, в което поне половината от треньорите ще запазят работата си до края на май, а много е възможно процентът да е дори по-висок.

Още една компонента по която се наблюдава прогрес е финансовото положение. Поне половината от клубовете са напълно спокойни и обгрижени след намесата на партийното и държавно ръководство. Останалите пък очакват всеки момент да им бъде помогнато. Като цяло такава идилия не е имало в последните 23 години. Клубовете да не плачат за пари, това определено е нещо ново!

Нещата, които

трябва да

се променят

Независимо от положителните тенденции, първенството стартира и с огромни проблеми. Ситуацията с телевизията е абсурдна. Точно сега, когато се забелязват наченки на промяна в правилна посока, да се спрат камерите е убийствена недалновидност. О кей, три хиляди пловдивчани ще пропътуват разстоянието до София, а останалите 300 хиляди привърженици на Ботев!? Хората ще си платят, обаче някой трябва да измисли как да го направи. Те нямат ли право да се радват на отбора си? При това се случва, след като БФС и ПФЛ имаха цяла една година да решат проблема, защото бе ясно, че са в положение на временен вариант. Най-глупавото е да искаш нещо без да се съобразяваш с пазара. Това, бе ясно, че ще се случи и трябваше да се търси иновативно решение. Спокойно могат да си направят свой спортен канал, да продават мачовете и да развиват пазарно продукта си. Но се иска мислене, а най-лесно е да извиваш ръцете на държавата.

И както се казва крушката си има опашка. Мачовете не се гледат и това предизвика дъжд от оплаквания от съдийството. Сигурно след следващия кръг ще закръгляме жалбите от съдийството на двуцифрено число. Дори в повечето случаи не можем и да разберем дали са уместни, защото реферът винаги е бил универсално оправдание. А, че поради тази причина нямаме един рефер, който да свири в Европа на ниво, никой като че ли не го интересува. В съдийството най-важен е авторитетът, няма как това при нас да стане с жалби и обвинения.

Но, това са белите кахъри, могат да се оправят. И телевизиите ще тръгнат с футбол рано или късно, а може дори да доживеем кръг без жалби от рефера. Истинските проблеми са от друго естествено. 15 българи ръководят клубове в елитния футбол, и с много малки изключения повечето от тях искат в отборите си чуждестранни футболисти. И понеже са времена на криза, възможностите за иностранци не са големи. В това отношение Литекс Ловеч е примерът, как трябва да се развива българския клубен футбол. Другото са обяснения, нямам десен бек и затова ще искам да ми докарат!? Хайде стига, а всичките момчета, които артисаха след края сезона в юношеската група? И какво като се вземат чужденци, първия кръг през юли в Европа се оказва непосилно висока летва.

Още един сериозен кахър пред клубовете е липсата на сработеност. Доста хубави неща се случват, но в групата единствения отбор, който може да се нарече сработен е шампиона Лудогорец. И то за година и половина-две. Левски с нов отбор, при ЦСКА дори не се знае какъв ще бъде отборът, подобна е ситуацията при двата пловдивски тима, на Овча Купел, в Надежда... почти навсякъде се гради от нулата. И догодина по същото време пак! Е, трябва да се спре някога и с това безумие. Ето примерът с Лудогорец, ако си бяха сменили отбора през лятото в името на „ качеството", щяха да рухнат на момента. Който и да е треньорът, няма как с един месец лятна подготовка да направи чудеса. Не случайно Лудогорец и Черноморец са единствените разпознаваеми като стил отбори. И дори неутралните зрители ги харесват и обичат да ги гледат.

А и за болезнената тема Европа. Само изграден отбор със стил може да побеждава, другото го гледахме през това лято.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар