A+ R A-

Предложението на синоптика Мъри: Много плюсове и много малко минуси

Събота, 26 Януари 2013 11:49 | gong.bg | |

Оценете
(0 гласа)

Stanimir-stoilov-e1328685613384Преди няколко дни наставникът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов, предложи на дебат идеята за нов формат на българското първенство. Тя е проста и ясна - лятната пауза в българското първенство да е минимална. Казано с други думи - първенството завършва на 15 май, футболистите на отбора Х вдигат шампионската купа и две седмици по-късно започва новото първенство. Идея, която има страшно много плюсове и съвсем малко минуси. Най-големият, от които, че ние като нация не харесваме новото, най-вече защото не го разбираме, а оттам и не го приемаме.

Все пак нека направим един обстоен анализ на всички плюсове и минуси, които съдържа в себе си този проект.

Плюсове:

1. Безспорно на най-голяма далавера от този нов формат ще бъдат собствениците на клубове в България. Ето защо инициативата за прокарването му трябва да дойде именно от тях. В момента те плащат заплати на футболистите си за 12 месеца. Е, къде им излиза сметката като в тази година, техните „работници" играят 6 месеца, в 4 се подготвят, а в 2 почиват. Поне аз не се сещам в коя друга професия има по два платени отпуска от по 1 месец?

2. Още едно перо, което пряко касае президентите на клубове - дългите и скъпи подготовки. В момента те са две - зимна и лятна. Ако се приеме новия формат ще остане само една - през зимата. Казано с прости думи - клубовете, а оттам и техните собственици ще спестят между 100 и 200 хиляди лева от подготвителни лагери. Тези пари директно могат да се инвестират в детско-юношеската школа на клуба или в подобрения по стадиона. На първо четене се сещам, че поне половината стадиони в България нямат осветление.

3. Още един от плюсовете, който косвено ще доведе до повече пари за клубовете - българските запалянковци ще имат възможност да гледат нонстоп футбол цели 10 месеца. Колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух, т.е. повече от продукта футбол, води до по-голям интерес към него. Още повече, че в почти всички страни на запад от Калотина се играе по 10 месеца, а не по 6, както е в момента у нас.

4. По-големият интерес към БГ футбола, моментално ще доведе и до по-големи постъпления от ТВ права. Едно е да ги продаваш за период от 6 месеца, съвсем различно е да го правиш за цели 10. Така хем клубовете ще печелят от постъпленията от телевизиите, хем пък последните ще прибират повече пари от реклами.

5. Колкото и парадоксално да звучи за някои летният сезон предполага по-голяма зрителска посещаемост на мачовете отколкото през зимата. Предпоставки за това колкото искаш - перфектно време, хората са в отпуск, има възможност за по-късен начален час на мачовете. Тук ще дам лек пример - на море си в Бургас с цялото семейство, гледате Черноморец – ЦСКА да речем от 19 до 21 часа, и след това отивате да вечеряте на главната улица. Не звучи никак лошо, нали. Единственият проблем тук би дошъл при стадионите без осветление. Вече доста от тях имат такова, макар че не е проблем мачовете през юли и август да започват и в 19 часа. Тук може би ще трябва да се намеси и БФС, който като орган админстриращ първенството да задължи, тези които нямат, просто да си поставят такова. Има още един вариант - нямаш осветление, играеш на по-топло. Иначе ще си караме по старому - като свие студа през ноември, декември и февруари и посещаемостта на мачовете намалява поне с 30%.

6. Футбол в България от март до ноември предполага и по-добри терени за игра. Така вече няма да ги има дежурните оправдания от рода на „теренът беше лош, затова не успяхме да покажем истинските си възможности". Дори и ТВ опаковката на футбола ни ще е по-красива - едно е да гледаш добре посетен стадион, когато времето е слънчево, а съвсем друго борба с топката и калта на полупразен стадион.

Сигурно много хора ще си помислят, че една евентуална промяна на формата е изцяло за комерсиални цели. Ето още два от плюсовете, които ще облагодетелстват изключително самите отбори и футболисти:

7. Най-голям ще е кярът за евроучастниците ни. Безспорно най-важните за тях кръгове в евротурнирите са предварителните. Родните представители ще влизат в тях във върхова спортна форма, т.е. ще са в ритъм от официални мачове, а не от контроли със знайни и незнайни съперници. Или казано още по-просто ще играят реално първенство, а няма да си правят паралелно такова от контроли. Съвсем различно е да играеш за точки и класиране, отколкото да се биеш в гърдите, колко добре си играл в контролите или пък да обясняваш „как резултатът в проверките няма никакво значение".

8. Самите футболисти ще имат възможността в рамките на годината да поддържат една висока спортна форма. За самите тях ще е по-добре да правят само една подготовка, както го правят колегите им на Запад. Когато поддържат постоянна спортна форма те ще могат да вдигат качествата си в самите мачове. Т.е. тренировките ще са през мачовете, както е в белите страни. Какво се случва сега - тъкмо футболистите наберат спортна форма и полусезона свършва, те се връщат надолу, а при старта на новата подготовка се започва отначало. Ето защо българските футболисти са толкова малко продаваеми на запад - те просто не са напълно подготвени за цикълът от 10 месеца футбол нон-стоп на Запад.

9. И още нещо - при 10 месечен цикъл в рамките на година самите футболисти ще станат по-продаваеми. Просто ще бъдат пред погледа на агенти и мениджъри в официални мачове. Сега се налага на последните да обикалят по села, паланки и курорти за да покажат футболиста Х на отбора Y в поредната контрола.

Стигаме и до евентуалните недостатъци на проекта за минимална лятна пауза в БГ футбола:

1. На първо четене, „най-ощетени" ще са футболистите, защото ще имат по-малко почивка! 10 дни на море с жени или гаджета обаче са напълно достатъчни. И Бербатов сигурно много иска да празнува Коледа и Нова година в България с приятели, ама си рита в Англия навръх Boxing Day и докато останалите изтрезняват от новогодишните партита. Нека погледнем как се чувстват Меси и Кристияно Роналдо в Испания - почиват една седмица около Коледа, след това една седмица се подготвят и колелото от мачове отново се завърта. Защо това да не се случи и при нас, но през лятото?

2. Проблем може да се появи при летния трансферен прозорец, но само ако нещата не се прецизират. Например, играчът Х от чужбина трябва да е напълно подготвен - свършва първенството му в Холандия да речем и след 2 седмици започва първенството на новия му тим - Етър, да кажем. По-организираните БГ клубове ще имат възможност да разполагат със своите футболисти още на 1 юни.

3. В неблагоприятна ситуация ще са отборите, които евентуално ще играят в Европа след Нова година. Това обаче не ни се е случвало много отдавна, а както написахме по-горе основният приоритет на нашите евробойци са предварителните кръгове на евротурнирите. Парадоксално или не, но последният ни представител играл трайно в Европа след Нова година - Левски направи най-силните си мачове тогава - срещу Артмедия, Удинезе и Шалке!

4. Минус на проекта е ако редовно се класираме за Европейски и Световни първенства. Само че не сме се скъсали да го правим напоследък, а пък ако дай Боже стане, първенството винаги може да бъде прекъсвано за 20 дни. И тук има много варианти футболистите да не стоят без работа - незаетите с националните отбори ще бъдат в клубовете си и ще участват в демонстративни турнири в градовете, в които се предполага, че ще има сериозна фенска маса през лятото – Варна и Бургас. Вариантите са много - в зала, на плажа, на голям терен. Така хем ще се поддържа интереса към футбола, хем ще се държат във форма футболистите.

5. Критиците на този формат ще заявят, че няма да може да се уплътни календара с мачове! От новото първенство, обаче идват плейофите, което ще доведе до още мачове за българските отбори. Ако и те не достигат – един турнир за Купата на Лигата ще свърши прекрасна работа. Участват всички професионални отбори в България, както е в Англия, разбира се със съответния спонсор и награден фонд. Необходима предпоставка ако искаме да се развиваме във футболно отношение. Отборите в големите европейски първенства(хайде тук не слагаме топтимовете) правят средно по 50 мача, ако ние искаме да се развиваме трябва да навъртаме поне по 45.

Изброените дотук плюсове и минуси, показват, че проектът за минимална лятна пауза между двете първенства в България е повече от аргументиран и идеален за положението, в което се намира футболът ни. Разбира се има още един модел, но поне на този етап той е неизпълним – английския, без зимна пауза. За него има едно огромно условие: ДА ИМАМЕ МОДЕРНИ СТАДИОНИ!

Горните редове не претендират за пълна изчерпателност, но идеята дадена от Мъри Стоилов е повече от добра и задължително трябва да се дебатира сериозно върху нея. Както казахме по-горе в България не си падаме много по големи промени. Но такива със сигурност трябват за да видим голяма промяна във футбола в положителна насока. Другото си го знаем – и то не е никак розово!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар