A+ R A-

Извинявай, Спартак! Избрана

Сряда, 17 Август 2016 00:07 | Андрей Спасов | |

Оценете
(3 гласа)
Извинявай, Спартак!

След разпускането на представителния отбор на Спартак през миналата седмица изведнъж забравения клуб се превърна във водеща тема. Всички медии публикуваха материали, преекспонираха, драматизираха и т.н. Всичко това, обаче е доста повърхностно. Материалите се четат, хората се вайкат, други съжаляват, трети им се плаче, а четвърти - не им пука. Ние от PlovdivDerby.com, ще си позволим един коментар по тази тема. Не за друго, а защото ни пука. Пловдивският спорт е на изчезване - факт! Традиции, титли, нищо няма значение, той е на изчезване. Изключенията са редки, а хората, на които им пука също намаляват. "Ние спорт нямаме, та за един Спартак ли?" Ето такъв коментар чух онзи ден, от човек на средна възраст, четейки поредния материал по темата в нашенски вестник, седнал на спирка с изпотрошена пейка. Е да, ама не е така. Хора, трябва да ви пука!


Има ли невинни в случващото се около Спартак? Това е един хубав въпрос, на който никой не иска да отговори. Може би защото отговорите няма да се харесат... Да се опитаме!


Ръководството!

От години в ръководния състав на клуба не са настъпвали никакви промени. "Оперативният" ръководен състав е от двама души: Президентът на клуба Георги Колев и изп. директор Тодор Симеонов. Първият от години издържа клуба сам. Къде с малка помощ от някоя фирма, къде не... Вторият на практика е дясната ръка на Колев. Самият Колев е последния от триото, заедно с Крум Мандуров, Андрей Павлов (лека му пръст), които постигнаха не малко със Спартак по футболните терени, особено при децата и юношите. По различни причини останал сам, Колев сви бюджета и съответно амбициите. Веднъж вече минал през спасително обединение със Сокол (Коматево), Спартак С94, както е точното име на клуба, затъваше бавно, но сигурно, година след година и сезон след сезон. През тези години ръководството така и не се научи да говори нито с медиите, нито с феновете на отбора. Било за проблеми, било за подкрепа... Сами разбирате, че няма как те да не носят вина за случилото се, поне от гледна точка на безпристрастния фен на футболната игра. Колев трудно се справяше, клубът бе напуснат от перспективните футболисти, първоначално положението се закърпи с юноши на клуба, а и не само на клуба, но постепенно и те се разбягаха... И никой не ги обвиняваше за това - нормално, всеки търси най-доброто за себе си. И така, някак си се предусещаше финала, макар да не се знаеше кога ще дойде той. А той дойде тихо, без да разбере никой, два дни преди началото на сезона. Дали за да няма време за реакция, както твърдят феновете или защото са търсени варианти до последно? "Кой да ти каже?" И феновете са бесни, че нещата се случиха в последния момент. И са прави, защото това преля чашата за тях. Но защо никой не предложи алтернатива на това ръководство до сега, докато се пълнеше чашата капка по капка? Ето на този въпрос никой спартаклия не можа да ми отговори смислено.

 

Общината и футболните деятели!

И тук няма невинни. Общината отдавна е забравила, че в Пловдив се развива спорт. Във футбола, когато е помагала, почти всичко е било за Ботев и Локомотив. Тук не става въпрос само за финансови средства. Това, което е правено за Марица и Спартак - е твърде малко и се е случвало по изключение. В същност в общината, когато чуят за Спартак се сещат единствено за неизпълнената концесия на стадиона. Самият факт, че уж спортния човек Иван Тотев не реагира по никакъв начин на случващото се говори доста. И последно по темата за общината. Знаете ли, че само три отбора във "В" група не получават общински субсидии? Е, така е. А познайте отборите? И трите са от Пловдив. Спартак, Марица и създадения с рекламна цел, ощастливен с присъствието на извънредно малко зрители на срещите си тим на Евроколеж, който играе в Оризари. И ако третият е тип "частен" и няма никакви традиции, то първите два са дали толкова много на футболен Пловдив, че... Последно за общината - все по-често се чуват коментари, че общината има някакъв скрит интерес към собствения си стадион "Тодор Диев", ползван от Спартак, като интересът им няма нищо общо с футбола. Дали е така ще разберем, но е факт, че и на това никой не обръща внимание.


Относно футболните деятели в града ни и извън него си струва да се отбележи, че някои от тях реагираха на случващото се по някакъв начин. Кой с болка, кой със съжаление. Но и те до сега мълчаха, въпреки, че знаеха за положението на клуба.


Медиите!

За тях, вече споменах някои неща в началото. Всички започнаха да пишат, да се надпреварват с по-интригуващи заглавия, но кога? Защо чак сега? Защо никой не обърна внимание толкова време и не даде гласност на проблемите? Ето за това ние също имаме вина, макар и непряка.


Феновете!

Имат ли те вина за случилото се в Спартак? Ами имат. През последните няколко години всички те бяха наясно с обстановката в клуба. Но не предприеха нищо. Посещавайки стадиона съм чувал, че феновете негласно бойкотирали ръководството и за това присъстващите на "Тодор Диев" са по около 60, та до 100 максимум, освен ако няма мач с Марица. До някъде може и да са прави. Ръководството ги игнорира и те реагират. Но мисля си, че не е това начина. След онзи черен за Спартак ден през миналата седмица фенските реакции бяха много. Набързо бяха пометени с думи ръководителите на клуба, включително и човека, който все пак го е издържал през последните години. От части може и да е основателно, но напълно - в никакъв случай. Защо никой не реагира през последните години, след като положението не се харесваше на привържениците? Защо чак сега, след свършен факт? Защо през тези години никой не предложи алтернатива? Очевидно желаещите да издържат клуба не се редят на опашка. Защо тогава феновете не предприеха нещо през всички тези години? Реакцията им след събитията от миналата седмица е колкото нормална, толкова и закъсняла. Защо чак сега апелират и търсят спасител на любимия си клуб? Със сигурност няма да им хареса да го чуят, но те не направиха нищо, когато все още е можело да се направи нещо. Дори и сега, към този момент се чуват коментари, че нещата са се случили в такова време, че отбора не можело да се включи дори и в най-ниското ниво на футбола ни. Ами това не е вярно! Заявка за участие в "Б" областна група не е късно да се подаде и сега. А всичко това има и друга страна – всички тези години на боксуване са причина за отдръпване на подрастващите от Спартак. Иначе казано липса на популярност на клуба сред младите. Искрата, любовта, тя трябва да бъде запалена от някого. От бащата, от дядото или от приятел... Дано връзката да не е вече безвъзвратно скъсана. Така че и феновете носят своята част от вината за случилото се в Спартак.


БФС!

И те не са съвсем невинни в ситуацията. Защо господата в Зоналния съвет цяло лято коментират, че Спартак ще спира, гледайки им сеира. В крайна сметка това е един от шампионите на страната, една футболна емблема, една футболна легенда. Ако беше дадена гласност на развоя на събитията по рано, то имаше шанс обществения натиск да доведе до някакво решение, та макар и временно. Да, не са те хората, които трябва да го направят, но пък футбола учи и на морал и човек трябва да разсъждава и извън коловозите на ежедневието. Да не говорим, че можеше да се предложи отлагане на мачове или друг вариант. В същност, това може и да е предлагано на клуба, но хората интересуващи се от футбол да не го знаят. То пък да не би от БФС да са длъжни да ги информират?


И така уважаеми читатели, вероятно и вие самите вече си отговорихте на въпроса, с който започнах: Има ли невинни за случилото се в Спартак? Много от вас ще си кажат: „Лесно е да се търси вина, предложете решение!" И са прави! Решение винаги има. Ще има и за Спартак. Какво ще бъде то? Смяна на ръководството, нов спонсор, алтернативен клуб, обединение на фенове и ръководство... Ето решения, но участниците в тях трябва да са спартаклии. Инициативата е в тях, дано го осъзнават, защото Спартак трябва да го има.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • Да, в друг мач си играл! То селянията ви е изписана на лицето на всичките ...

  Прочетете още...

   
 • Тактиката ни за мача с Нафтата е ясна: даваме им мача без проблем. Нито ...

  Прочетете още...

   
 • в тоза сайт мразят да си слагат имената :) сигурно ги е срам :)

  Прочетете още...

   
 • Платена статия!

  Прочетете още...

   
 • пълни глупости,явно аз съм играл в друг мач днес,любопитен съм кой е ...

  Прочетете още...

   
 • Тате Асане,защо мирише така лошо в буферската колиба? Защото дишаме ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!