A+ R A-

Готов проект за Лаута си няма собственик! Или защо няма мърдане от мъртвата точка? Избрана

Вторник, 09 Август 2016 15:30 | Андрей Спасов | |

Оценете
(4 гласа)
Готов проект за Лаута си няма собственик! Или защо няма мърдане от мъртвата точка?

Изминаха няколко месеца откакто Христо Крушарски заяви, че започва изготванято на проект за изграждането на Трибуна Бесика и реновирането на целия стадион Локомотив в парк Лаута. Няколко седмици след това бял свят видя и готовият идеен проект. И изведнъж всичко спря! Защо е обаче това затишие. Материята е изкючително сложна и ние от PlovdivDerby.com ще се опитаме на малко по-достъпен език да сведем до футболната общественост, какво всъщност се случва. Собственик на стадион Локомотив в парк Лаута е Община Пловдив. Черно-белият клуб ползва безвъзмездно съоръжението, като осигурява поддръжката му, ремонтните дейности, облагородяването. Последния пример - новия терен! Преди това - ремонта на съблекални, канцеларии, ВИП и т.н. Христо Крушарски, явно и видно няма против да инвестира, дори в нещо, което по никакъв начин не е на клуба! Инвестиции за над 1 000 000 лева вече са на лице, видими са. Могат да се пипнат, може да се стъпи на тях и т.н. Всичко това Крушарски направи от добра воля. Ей, така, за Локомотив. Даже по-скоро за Общината, защото стадиона е неин.

 

Собственикът на Локо Пд направи и проект за Бесика и останалата част от чашата на стадиона. Този проект обаче си няма собственик! Готов е, платен е, изработен е. Само дето, единствено собственикът на компелкса може да го внесе, за да получи разрешение за проектиране и строителство. Общината е собственик, но не може да внесе въпросния проект, защото по закон трябва да обяви обществена поръчка, на която да се явят проектантски фирми, които да спорят, кой да направи проекта. В общи линии, хубави картинки гледахме, но в момента те са сирачета. Сирачета, които няма кой да сложи под мишница и да входира.

 

И така сагата около стадион Локомотив в момента е "Няма мърдане от мъртвата точка". Христо Крушарски чака от общината да измислят, как и по какъв начим могат да ползат проекта му, как и по какъв начин той ще инвестира собствени пари в изграждането на Бесика и останалата част от чашата на стадиона. Как точно ще се осчетоводи това и т.н. Защото Крушарски и Локомотив Пловдив, просто ползват комплекса и се грижат за него. Собственик си е Общината.

 

И така, и феновете на Локо Пд чакат своята Бесика, копнеят за нея, мечтаят, правят планове. Собственикът на стадиона обаче май му е през... Иначе Локомотив Пловдив все още си чака милиона от държавата, а по наша инфромация то нямало да бъде и милион, а 750 000 лв. Общината трябва да вземе тези пари (около Нова година - пак по наша информаци) и да ги вложи в Бесика, а и да намери начин и законова форма, как Христо Крушарски да налее останалите 750 000 нужни за ремонта и изграждането на фенската трибуна. Всъщност той винаги може да дари тези пари за изграждането на трибуната, но ще иска ли, след като вече дари нов терен, тренировъчно игрище, съблекални, канцеларии, ВИП-че, че ако щете и нормални тоалетни?

 

И така си бичим айляка в Пловдив и си чакаме! Един човек, който все още иска и е готов да дава - и той чака.  Чака да му кажат, как да го направи, защото в момента той все още е никой на стадион Локомотив. Нито е собственик на земята, нито е концисионер на съоръжението, даже май не е и под наем. А кервана си върви, улиците са затворени, градят се пътища за милиони, копаят се разкопки за още милиони, но общественозначими обекти като стадион Локомотив седят и чакат. А стопанинът на стадиона? Той често може да бъде забелязан с лопата и каска, пременен като строител. Онзи ден го мернахме на Гладстон! Чакаме да го видим на Лаута...

 

Б.а.:
Добре е, че ще караме колите си по нови булеварди. Още по-добре е, че историята на Пловдив и Европа бива изкопавана от подземните пластове, но имаме нужда и от нашите стадиони! Защото футболът - това е радостта на народа и винаги ще бъде!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...