A+ R A-

Младите са на мода в Коматево и „Овча Купел"

Четвъртък, 03 Март 2016 11:21 | | |

Оценете
(0 гласа)
Младите са на мода в Коматево и „Овча Купел"

Ботев Пловдив и Славия се превърнаха в нещо като бели лястовици за А група през този сезон. Това са отборите в елита (след изхвърлянето на Литекс), които не се страхуват да дават шанс на млади играчи и по това направление се различават от почти всички останали клубове. Ботев и Славия не са от тези, които вадят своя задължителен играч до 21 г. в титулярния състав още преди 20-ата минута. Дори напротив – стараят се да дадат шанс на колкото се може повече младоци.
Това рязко контрастира с линията на развитие в Лудогорец и Берое. В Разград обраха каймака от младите играчи в България в своята школа, но никой от тях не хваща ръка в А група или бива сменен около 20-ата минута. В Стара Загора пък подрастващите изобщо не са на дневен ред. Там Петър Хубчев си знае най-добре.
Левски също започна сезона с доста млади в състава, по подобие на Ботев, Славия, а и Литекс. През тази зима на „Герена" обаче бяха привлечени няколко чужденци, като посоката е ясна – сините търсят бързи резултати и налагането на юноши не им е твърд приоритет.
Безспорен лидер по използването на младоци в елита е Славия. Белите са дали шанс на 8 момчета на възраст до 21 г. от началото на сезона. Най-често е пускан Янис Карабельов с 14 участия, следват го Владимир Семерджиев с 13 и Стефан Велков с 12. В „Овча Купел" е издадена „директива" – задължително налагане на млади. Белите също така имат няколко момчета с перспектива в лицето на Калоян Кръстев, Георги Йомов и Китан Василев. А и школата на Славия е с много сериозен капацитет, така че във всеки един момент може да даде още някой талант за първия отбор. Дори един от руснаците, които бяха взети през зимата – крилото Сердер Сердеров (21 г.), е инвестиция за бъдещето. Сред младоците в Славия най-голям опит натрупа Стефан Велков (19 г.), който вече има 33 участия в А група. Семерджиев пък е с 29.
В Ботев Пловдив също се уповавават на младите. Те са използвали по-малко играчи до 21 г. от Славия – 5, но за сметка на това тези футболисти имат по-сериозна роля в първия състав. Милен Гамаков (21 г.) е взел участие в 17 мача в А група, следва го Лазар Марин с 14 и Серкан Юсеин с 12. Наско Милев (19 г.) пък вкара първия си гол за тима в елита в последния кръг срещу Пирин Бл (2:2).
При Ботев се наблюдава последователно налагане на младоци вече втори пореден сезон. Радослав Терзиев, Лазар Марин и Гамаков скоро ще навършат 22 г., но при тях има устойчиво присъствие в първия отбор. Гамаков е с 45 участия в А група за Ботев (и с още 27 за Черноморец Бс), Лазар Марин има 29, а Терзиев е с 26. Божидар Васев пък вече наближава 23 г., но също е налаган от дълго време в състава и е записал 42 участия в елита и 3 гола.
Всичко това говори, че Ботев и Славия са светлият лъч светлина в А група и са прегърнали като своя кауза налагането на млади играчи. Изграждането на подрастващи кадри е бавен процес, но ако двата клуба затвърдят тази линия на развитие, в рамките на 3-4 сезона ще берат плодовете от търпението си. Те вече имат красноречив пример в лицето на Литекс.

 

МЛАДАТА ВЪЛНА В БОТЕВ И СЛАВИЯ
БОТЕВ
Играч Пост Възраст Мачове Голове
Радослав Терзиев защитник 21 г. 9 0
Серкан Юсеин халф 19 г. 12 0
Лазар Марин халф 21 г. 14 0
Милен Гамаков халф 21 г. 17 0
Наско Милев нападател 19 г. 4 1

 

СЛАВИЯ
Играч Пост Възраст Мачове Голове
Стефан Велков защитник 19 г. 12 0
Янис Карабельов халф 19 г. 14 0
Владимир Семерджиев халф 18 г. 13 1
Емил Стоев халф 20 г. 11 0
Китан Василев халф 19 г. 1 0
Калоян Кръстев нападател 16 г. 2 0
Сердер Сердеров крило 21 г. 2 0
Георги Йомов крило 18 г. 1 0

 

Заб.: Статистиката е само за този сезон и обхваща мачовете от А група.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • Защото една постройка има основи, не можеш да развалиш основите и да ...

  Прочетете още...

   
 • Рич,спри тия боклуци дето взимаш,първото резултата трябваше да е 6-0 ...

  Прочетете още...

   
 • Сърцато ни го вкараха в гъза, три броя паламуди. Боли, ама сме свикнали ...

  Прочетете още...

   
 • Смачкаха ги с 0:4

  Прочетете още...

   
 • гледай няклото мача назад пак братле. на мача с марулите имаше поне 15 ...

  Прочетете още...

   
 • Има закрит отбор,ето койПрез 2001 г.собственикът на "Велбъжд" Георги ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!