A+ R A-

Опърничавият Илиан ще даде на Локо стил

Вторник, 01 Март 2016 09:57 | тема спорт | |

Оценете
(0 гласа)
Опърничавият Илиан ще даде на Локо стил

Преди няколко дни в Локомотив Пловдив направиха много важна крачка за едно по-добро бъдеще - привлякоха качествен треньор в лицето на Илиан Илиев.

В българското първенство малко фактори са от значение, но наличието на добър треньор на пейката все още е от огромно значение. Резултати в България не е трудно да се постигнат, много по-сложно е да бъде изграден разпознаваем и константен стил на игра.

Това без съмнение ще извърши Илиан в Пловдив, ако му осигурят поле за работа, а не го минират още от първия момент. Ако не го започнат от първите дни с характерните за този град сантименти и носталгии по техните си собствени кадри. Защото той е от този тип наставници, които изключително много се влияят от личните си емоции и преживявания.

Трудно се смирява със собствените си грешки и с години съзнанието му буксува за някакви мними премеждия. Но притежава отлична треньорска визия във всяко едно отношение и винаги го е подхлъзвало това, че обръща прекалено внимание на несъществените неща.

Вторачва се в незначителни фактори, а това го отклонява от правилния път. Иначе е изключително добре подготвен теоретически, умен е и много любознателен. За български треньор това дори са прекалено много предимства. Повечето го карат с психологическите методи от каменната ера.

Всъщност самата кариера на Илиев е много показателна за неговия безспорен талант. Стана треньор още на 35 години в родния си Черно море и двегодишният му период на поста бе повече от благотворен. После прекара незабравими и успешни години в Берое Стара Загора. Дори краткият му престой в Левски съдържаше позитивни моменти, що се отнася до конкурентността тогава на отбора.

За съжаление някои черти в характера и най-вече темерутщината му попречиха досега да направи много повече като треньор. Защото качествата му не подлежат на никаква обструкция. И е симпатичен по своему дори за това, че е платил висока цена за характер си u пак остава същият. Това също си е принцип и показва честност към футбола.

Две неща го отличават коренно от треньорската флора и фауна - честността му и правилното четене на футбола. По-скоро европейски тип, отколкото балкански. Но за успеха в работата се изискват и наличието на благоприятни фактори.

За съжаление в Локомотив Пловдив те не са налице към този момент. След Херо и Ераносян малцина от треньорите успяха да оставят нещо трайно, положително като почерк в играта на "черно-белите".

Откъслечни изригвания, някоя друга стойностна победа, достигане до Европа, но никога отборът не бе този, който се очаква от марката Локомотив Пловдив. А тази марка е една от великите в България и се отстоява не с резултатчета, а с поддържане на славната традиция.

Не върви някак Локомотив да разчита на половин дузина старци разбойници, които доиграват кариерата си. Наистина футболисти с качества, но без никаква перспектива. Няма как отборът да се гради оттук-нататък върху издухани флигорни.

С тях Локомотив никога няма да изпадне, но и трудно ще върне на стадиона истинските ценители. А от това въобще се нуждае. Защото Локомотив е преди всичко невероятната публика. В последно време тя и да иска, няма от какво да се изкуши. Всичко, което сегашният отбор може да предложи, вече е досадно и скучно.

Затова стъпката с Илиан Илиев може да е разковничето наистина за голямата промяна при "черно-бялата" част от Пловдив. Добрият треньор сам по себе си вече е предпоставка за тръгване нагоре. Няма да стане от раз и не трябва да има такива прекомерни очаквания. Но ако му се даде време както във Варна и Стара Загора, и на "Лаута" ще имат своите велики мигове на щастие.

И най-важното, отборът ще се научи да се надиграва, а не да побеждава случайно. А за многострадалното ни първенство завръщането на Опърничавия е първата добра новина за годината.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...