A+ R A-

Разпънаха на кръст Бащата заради смяната в 20-ата минута и безидейната игра в Дербито!

Понеделник, 22 Февруари 2016 12:20 | | |

Оценете
(2 гласа)
Разпънаха на кръст Бащата заради смяната в 20-ата минута и безидейната игра в Дербито!

Легендата на Локомотив Пловдив и старши-треньор на тима Христо Колев - Бащата е подложен на убийствена критика от в днешните броеве на спортните ежедневници, показа прегледа на печата на PlovdivDerby.com. Освен изключително критичните коментари публикувани на страниците на пресата, те са отделили място и на такива написани от фенове по форумите. Ето какво написаха двата най-големи спортни ежедневника Меридиан Мач и 7 дни спорт:

 

 

 

 

 

 

 

С Бащата футболът на Лаута осиротява

Харизмата на Христо Колев преведе Локо през кризата, но сега трябва истински треньор

 

Колкото и да ни се искаше дербито от Пловдив да ни развълнува и едва ли не да надскочи регионалната си стойност, запълвайки празнините от липсата да традиционни сблъсъци, не се получи. Даже, ако се вгледаме в чисто футболните достойнства на първия мач за пролетта, разочарованието няма как да не надделее. Самият факт, че битката се проведе на терена в Коматево. където действително има хубава база, но не и стадион за двубои от такъв ранг, предварително оряза заряда. Оставаше поне да видим два освободени от натиска на целите състава, които искат да спечелят победата с хъс, стратегия и умения. По тези показатели обаче дербито се превърне в рецитал, при това не особено качествен, от страна на „жълто-черните". Те в по-голяма степен разкриха потенциала си и закономерно ликуваха. На своя страна обаче имаха и ясната треньорска идея, както и почеркът на Николай Костов, който има виждане за това какво и как да направи с поверения му отбор.


От другата страна бе легендата Христо Колев, който сякаш не се интересуваше кой знае колко от случващото се и остана необяснимо безучастен и апатичен.
Поглаждаше брада като достолепен мъдрец, но така и не измисли, как да разчовърка футболистите си и да промени скопения им подход към битката. Единствената стратегия, която Колев имаше, бе да извади рано играча си до 21 години в състава. А точно това е открито противоречие с очевидната нужда от свежа кръв при „черно-белите". Те спешно трябва да изградят алтернативи на шампионите от 2004-а, продължаващи все още да изнасят тежестта. Дори да е блъфирал с пускането на информации, че ще заложи на Гъргоров като фалшива деветка, излъганият в крайна сметка остана самият той. Мансур Гай в течение на сезона може да се окаже, че става за професионален футбол, но от представянето му в Коматево не може да го запомним с нищо.


Проблемът в Локо обаче е генерален и не е свързан само с конкретния мач, бил той и толкова емоционално наситен. „Черно-белите" имат сериозен казус за решаване и той е свързан с трудността да се обясни на настоящия треньорски щаб, че не отговаря на новата ситуация в клуба. При положение, че Христо Крушарски говори за сериозни цели и дори мечтае за нова титла в следващите години, няма как да стане с настоящия, лишен от идеи и способности, екип. Със сигурност в ръководството има хора, които разбират от футбол, и ако са честни към самите себе си, ще се съгласят, че с такава продукция Локо няма да постигне нищо хубаво.


В крайна сметка Христо Колев бе идеален вариант за преходните времена, през които премина клубът след раздялата с Коко Динев. Бащата бе като мехлем за раните, оставени във времената на безпаричие и тотална неяснота. Той разчиташе на своя авторитет, с който да крепи съблекалнята, да мотивира играчите и пази духа на традициите, които поставят Локомотив в челния отряд на българския футбол. Сега обаче има стабилност. Има ангажиран собственик, който няма проблем да инвестира в качествени  попълнения като Емил Гъргоров и да му плаща заплата, каквато нито Ботев, нито Черно море можеха да си позволят. Самият Христо Колев очевидно не е свикнал да води подготовка с лагери, около които всичко е наред, с осигурени отлични терени и качествени съперници. В момента с Бащата играта на Локо осиротява, защото просто треньорът няма идеи, а и очевидно съвременният футбол му е чужда материя. Успехите на „черно-белите" под негово ръководство идваха обикновено след силни индивидуални изяви и много битка по терена. Сега обаче от Локо ще се изисква повече креативност и стремеж към взимане на инициативата. С връщането на наказаните за първия кръг начело с Мартин Камбуров, нещата със сигурност ще се променят, но дългосрочната прогноза изисква да сме критични.


Шансът на Локо е да тръгне по стъпките на градския съперник и до лятото да дава много повече шансове на младите, за да се види кои от тях действително стават за качествен мъжки футбол, и на кои от тях трябва да се търсят заместници. Лидерите в състава могат да са полезни, докато все още държат някакво ниво в играта си. Започн ли да става нужда някой да ги покрива на терена, вече няма да има попза от опита и уважението, с които те се ползват.  Тунчев, Котев, Траянов, Гъргоров и Камбуров със сигурност няма тепърва да започнат да тичат по-бързо и да скачат по-високо. Работата на треньора не е да извлича максимума от тях. а да им създаде реална конкуренция и да намери жадни за изява момчета, които не се задоволят да бъдат в сянката на батковците, а все по-често сами се нагърбват с отговорността да решават мачовете.
На .Лаута" трябва добре да се замислят, как час по-скоро да намерят начин хем да спасят авторитета на Христо Колев, хем да го сменят с човек, който може смело да погледне в бъдещето и да се заеме с изграждането на нов отбор, който да се цели високо в първенството.

 

Първото име. за което се сещаме логично е това на Едуард Ераносян. Той е приятел с Бащата и най-малкото двамата биха могли дори да сформират тандем. Ясно е обаче, че Христо Бонев винаги е имал по-специално отношение към Едо и трудно, докато той се разпорежда с доверието на Крушарски, може да очакваме завръщане на единствения треньор шампион с Локомотив.
Другите варианти са по-прозаични, но на този етап дори един Стефан Генов, за когото и някои от феновете се сетиха, изглежда по-добра опция. А и не е като да няма безработни треньори с по-малки претенции и бледи кариери като футболисти, но с по-добро разбиране за самата игра.

ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ, Меридиан Мач

 

 

 Колко още ще го търпят да се учи на гърба на отбора?

 

Странни хора са пловдивчани, даже можем да кажем мазохисти. От година и половина начело на Локомотив е един човек, който няма нищо общо с треньорската професия. На пейката на Лаута стои емблемата на клуба Христо Колев, но правилната дума е стои. Този човек първо, че няма никакъв лиценз, а второ, не показва и никакви заложби да се развие. Нищо срещу футболиста Христо Колев, той се е доказал в годините, но защо трябва да чакаме някого да стане треньор, когато той не иска. Цялото поведение на Колев е на човек, на който му е адски досадно да си върши работата. Винаги е сърдит, не говори, все едно някой за нещо му е длъжен. Как да си обясним, че 90 минути срещу Ботев не стана от пейката. Толкова добре ли му беше подреден отборът, че не мръдна?! Или по-скоро го беше срам да се покаже, като видя колко безпомощен беше Локомотив?


Какво обаче направи отборът срещу Ботев? Нищо. Едно голямо нищо. Хората на Бащата нямаха идея, как да спечелят и как въобще да стигнат ло вратата на Ботев. За 90 минути единствената нормална атака дойде в началото, когато Крум Стоявов нахлу в пеналта и удари греда. Но това е прекалено малко за цял мач, особено когато стане въпрос за дерби. Поведението на треньора беше неадекватно срамно, че на пейката Бащата нямаше кого да пусне, но от това трябва да го е срам само него. От 2 месеца той знаеше, че няма да може да ползва Мартин Камбуров и Дани Кики. И въпреки това не направи нищо. Знаеше отдавна, че Ванчо Траянов (Ванчо Траянов също бе наказан за този мач, факт, който в 7 дни спорт са пропуснали) и Димо Бакалов са контузени, но с нищо не си пролича, че е взел мерки.

 

Ако преди година Бащата можеше да се оплаква, че пари в клуба няма. че не може да направи селекция, сега тези оправдания не важат. В момента на Лаута всичко е наред, плащат се хубави заплати, парите идват навреме, условията са на ниво, но какво от това. Бащата пак не прави нищо. Какво направи Колев с прословутата селекция?

Пари за нови имаше, ама какви дойдоха е отделен въпрос. Бащата държеше да си вземе смъртната резерва от Монтана Християн Попов и пълната загадка Гай Мансур. Единствената находка се оказа Мартин Райнов. но една птичка пролет не прави. Пари бяха дадени за лагер в чужбина, в който Локомотив явно не беше тренирал нищо. Не случайно двама от лидерите на тима Емил Гъргоров и Кирил Котев хвърлиха стрелички към треньорския щаб. "Бяхме много тежки", каза Бадема, а Котето го подкреш*: "Има си хора. които да коментират точи факт".


Време е обаче някой най-накрая да потърси сметка на Христо Колев какво се случва на Лаута. Ако досега година и половина той се возеше гратис и го караше яваш-яваш, сега няма да е лошо да покаже някакви резултати. Новият собственик Христо Крушарски обяви сериозни амбиции на Лаута. Човекът не жали средства, старае се отборът му да бъде на ниво, но тези под него явно нямат подобни намерения. Едва ли Крушарскн ще дава пари ей така за спорта, без да търси някакви резултати. Бизнесменът обаче трябва да е наясно, че с Бащата начело Локомотив не го чака нищо добро.  Дошло е време разделно!


7 дни спорт (коментарът не е подписан от автор)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!