A+ R A-

"За" или "Против" забраните!

Събота, 29 Август 2015 14:35 | | |

Оценете
(0 гласа)
"За" или "Против" забраните!

Футболното хулиганство е проблем в цял свят. От най-развитите, до най-изостаналите държави. България не прави изключение. Пловдив - също. Присъди, сурови глоби и забрани. Това са наказанията, които по-крайните фенове на отборите отнасят заради изцепките си по стадиони и улици. Медии, включително и нашата, като хиени дебнат да отразят "някой бой", за да натрупат рейтинг, трафик, читатели. Няма как. Отдавна сме се примерили, че света "се храни" от зрелища. Но ефективни ли са наказанията? Най-доброто ли взехме от европейското законодателство? Днес нови 7, обичащи до полуда отбора си сърца, ще останат извън стадиона, защото получиха забрани да посещават спортни мероприятия. И какво от това? Нищо! Само повече стаена злоба към системата в душите им.

 

Повечето всъщност са добри момчета. С работа, с приятелки, с деца... Да ви припомяняме ли за онзи фен, чието името като напишеш в google и излизат снимки как се бие с ултраси на Локо София, но който вървейки по улицата  се навежда всеки път щом зърне пластмасова капачка, за да осигури на нуждаещи се инвалидни колички. Монетата винаги има 2 страни. Любовта и честта на отбора, който защитават, ги кара в дадени моменти да обезумяват. "Изпонасъдиха всички, после защо сме малко на стадиона?"  Това ме попита риторично веднъж един от тарторите на известна пловдивска уптрас групировка, след поредната публикация за ексцесии в града между фенове на двата отбора. В никакъв случай тези момчета не трябва да бъдат оправдавани за агресията и постъпките си, но трябва да се намери решението. Правилното такова. Това, което да ги накара да се чувстват наказани за действията им, но не и пре*бани от системата.

 

Днес още 7 от тях, ще останат извън стадиона, преди тях има още поне 70 с наложени забрани. Ще гледат мача някъде далеч от него и далеч от концентрираните полицейски сили. Това решава ли проблема с футболното хулиганство? Едва ли! Какво им пречи всъщност, озлобени от забраната да гледат любимия си отбор, да сътворят поредната ванханалия? Нищо! Напротив...

 

Масовият фен често укорява крайните привърженици. Къде с право, къде без. Но без тях няма хореографии, които са споделяме наляво  и надясно в социалните мрежи. Няма екскурзии, за които се говори с години. Няма песни за любимия отбор, на които да учим децата си. Често няма благотворителност, когато някой се нуждае от помощ. Няма и справедливост, когато някой циганин или мутра реши да гази деца, защото се чувства като дерибей в малкия град или село, което е превърнал в своя собствена държава.

 

,Цитат от facebook. 

"Буквите, които излязоха в медиите вчера не са просто инициали, това са момчетата , които бяха там, момчетата, които защитиха честта на Ботев.Тези същите момчета, които не изпускат мач било на 500 км,, било в къщи. За тях това е начин на живот и за тях няма по-тежко наказание от това да не могат да са близо до отбора си, заради чието име биха направили всичко."

 

В крайна сметка трябва да се запитаме, най-доброто законодателство ли имаме, защото футболното хулиганство явно не се случва само на стадиона? Тази седмица 16 фенове на Ботев и Берое бяха осъдени именно за  такова, за действия далеч от мястото, където се състоя спортното събитие. Виновни, невинни, нападатели, самозащита, лумпени или не, това е друга тема за разговор. Те са сред нас на всеки мач и твърдят ще правят всичко от любов към тима. Така ли е или не? По този казус остават невинни до доказване на противното.

 

Оставяме дискусията отворена!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар