A+ R A-

7-те „Да“ за Ераносян в Лудогорец

Събота, 15 Август 2015 13:26 | гонг | |

Оценете
(1 глас)
7-те „Да“ за Ераносян в Лудогорец

Едуард Ераносян старши треньор на Лудогорец. Нещо, което винаги съм мислил, че ще се случи в определен момент. Едо попада в една група на треньори като Станимир Стоилов, Любо Пенев, Димитър Димитров-Херо, все хора, които по един или друг начин биха стояли добре начело на Лудогорец. По различни причини изброените по-горе вероятно никога няма да поемат кормилото на българския шампион, докато Ераносян остава не само логична, но и една от малкото опции за български треньор.

Има няколко големи „Да", които правят назначението на пловдивчанина правилен избор за Лудогорец. Естествено има и много условности, които трябва да се спазят, за да успее Ераносян на кормилото на клуба.

 

Защо Ераносян е правилен избор?

 

 1. Едо е шампион. Работил е по шампионски било в Локомотив или в чужбина. На Лудогорец му трябваше човек, който е бил шампион, а не такъв, който се е борил за оцеляване.
 2. Знае как се работи със собственик от ранга на братя Домусчиеви. Работата на Ераносян с Георги Илиев е показателна. Едо със сигурност знае в каква обстановка попада при собственици максималисти в целите си. Не всеки би издържал на подобно темпо, а манталинетът му на победител ще съвпадне с манталитета на шефовете. Въпросът е острите камъни да действат в синхрон, а не един срещу друг.
 3. Има и може да създава авторитет сред играчите. Това е от изключителна важност в момента. В Лудогорец се събраха много футболисти с добри качества, които той трябва да управлява. Има играчи, които се наситиха на победи, има други, които идват със статута на звезди и трети играчи, на които не се дава достатъчно шанс за изява. Тези процеси Ераносян може да овладее. На Лудогорец му трябва лидер на скамейката, а не мишка.
 4. Изключителен тактик. Лудогорец имаше страхотен тактик на кормилото в лицето на Георги Дерменджиев. Ераносян обаче не отстъпва.
 5. Знае къде е попаднал. За разлика от Бруно Рибейто има визията къде отива да работи. Със сигурност следи отбора, запознат е с качествата на играчите и много по-бързо ще влезе в час.
 6. Добър психолог. Знае как да подходи с играчите – към едни с твърда ръка, а към други с памук. В Лудогорец това е много важно.
 7. Говори португалски. Нещо, което е изключително полезно в микросредата на Лудогорец. Въпреки наличието на преводачи при толкова много бразилци е добре Ераносян да успява да говори на четири очи с тях, защото на голяма част от новите е нужно време за адаптация и привикване към европейския стил на игра. Нещо, което ще е доста бавен процес.

Какво е нужно, за да успее?

 

Въпреки всички положителни качества, които Едо притежава той трябва да работи и в своя среда, която сам да изгради, за да успее. Какво е нужно, за да се случи това?

 1. Пълната спортно-техническа власт. Ераносян трябва да коли и беси на спортно-техническо ниво. Трябва да му се осигури тази възможност, за да контролира процесите в Лудогорец.
 2. Екипът. Нещо много важно в Лудогорец. Ераносян сам трябва да избере хората, с които ще работи. Лудогорец обяви, че ще се преговаря за разтрогване на договорите на Бруно Рибейро и помощниците, които си доведе. Да, но в Лудогорец остават доста хора, които Ераносян или трябва да изчисти, или да прецени, че са неговите хора. Ако тези специалисти останат на работа, а Едо не е сигурен, че са неговите хора, ще има проблем.
 3. Селекцията. Да, в момента селекцията в Лудогорец може да се счита за завършена. Ераносян има страхотен материал, с който да работи, но изборът на нови футболисти в бъдеще трябва да бъде избор на треньора.

Със сигурност Едуард Ераносян има и своите трески за дялане – както като треньор, така и като човек. За проекта „Лудогорец" може да се окаже, че тези трески са си на мястото и няма нужда да се махат. Ако с този потенциал, в тази среда Ераносян не успее ще означава само едно – в Лудогорец има нещо генерално сбъркано и шефовете наистина трябва да започнат да се притесняват.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • хахахахаха ....тая мастия Илиян

  Прочетете още...

   
 • Автора е Андрейчо пе..ла,запитай се кой му е платил зада я напише.

  Прочетете още...

   
 • Благодарим на всички за съболезнованият а и искрените думи !

  Прочетете още...

   
 • домакинско поражение от Левски (София) с 0:3. Двубоят се игра на ...

  Прочетете още...

   
 • Да поясня ОЩЕ ВЕДНЪЖ, белким вденете: 2013 Мач за купата Срещу Нафтата ...

  Прочетете още...

   
 • А ти сигурно помниш като маймуните-по неколко часа. Напомням...не ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!