A+ R A-

Футболът и медиите са се заключили в своеобразен танц на смъртта

Събота, 15 Август 2015 13:05 | marica.bg | |

Оценете
(0 гласа)
Футболът и медиите са се заключили в своеобразен танц на смъртта

Връзките на футболните клубове с пресата винаги са били коварни. Преди време сър Алекс Фергюсън налагаше забрани на определени журналисти за седмици и дори месеци заради техни прегрешения. Сега тази практика се превърна в нормална. Нюкасъл водеше най-различни войни с местната и националната преса, а сега очевидно е подписал сделка за ексклузивни права с Дейли Мирър. който по-добре да контролира информацията от клуба.

 

Няма нищо по-лошо от един клубен телевизионен канал, който претендира, че е по-върховен от останалите медии, Той обикновено се рекламира като единствения, който може да ни запознае със свещения свят на Суиндън Таун например. И не го е грижа, че за всички нас това си е обикновена пропаганда, която няма никакъв смисъл. Представя ни действителност, в която всички са щастливи, успехът е навсякъде, а момчетата винаги се раздават на 110 процента.

 

Живеем в странни времена, в които футболните клубове са поставени в странни обстоятелства. Те са един бизнес и като всеки такъв искат да контролират своя имидж и бранд. Но също така са граждански институции, които разчитат местните хора да влагат в тях финансово и емоционално. Когато единствената им комуникация с външния свят е идеализираната версия на реалността, показвана на клубния сайт, става малко трудно да ги приемаме сериозно. В същото време си мислят, че създават новини около себе си. И в тази връзка защо трябва да допускат аутсайдери в този процес? Защо да не представят информацията такава, каквато искат да бъде?

 

Защо да позволяват на този или онзи да задава въпроси, на които не искат да отговарят? Защо да не се опитват да убеждават останалите, че всичко е перфектно? Проблемът е, че всичко това са различни страни на една и съща лъжа. Във време, в което и футболът, и обществото като цяло масово не се доверяват на медиите, не е чудно, че никой не иска журналист от местната или националната преса да слухти наоколо в стремежа си да вади кирливи ризи. Страничната преса пък се вживява в ролята на изгонена от красивата маса на големия футбол. Разбира се. и тя не е права, защото е пълна със спекулации, лъжи и фантасмагории.

 

Доживяхме времена, в които "Футболист яде храна" е новина. "Футболист върви по улицата" -също. Както и: "Футболист си рисува панталоните". Така че вече никой на никого не вярва. Журналистите вече се състезават не само с конкурентите си, но и с читателите Всеки може да запише един футболист, който коментира нещо. Защо трябва да се плаща на 60-годишен репортер, при положение че работата му за без пари може да свърши който и да било ученик със смартфон? Когато новина за даден играч е придружена със седем снимки на жена му по бикини, плачът на пресата, че е задушавана от репресивното и драконовско отношение на футболните клубове към нея изглежда смешен. Никой не може да каже, че медиите не са се държали лошо с футболистите и клубовете. Това е всекидневие.

 

Чия е вината за всичко това? Ако трябва да бъдем честни, огромното мнозинство от футболното отразяване е безсмислено и въпреки това се консумира от много хора. Моята приятелка, която е типично джорди, веднъж го обобщи с думите: Как така толкова много хора искат да слушат дебелаци, които говорят глупости? Що се отнася до жените по бикини, причината е ясна - колкото повече гола плът, толкова повече трафик. Дали да продължаваме да залагаме на тях и на големите гърди в предизвикателни пози? Както и в живота - клиентите определят.

 

Футболните клубове и пресата, която безмилостно се храни от тях, са се заключили в един своеобразен танц на смъртта. Отборите знаят, че вече не се нуждаят от медиите, те от своя страна са наясно, че никой не взима насеризно футболните им новини. И двете страни съзнават, че обществото е загубило вяра в тях и че продукцията им отдавна е с влошено качество и представлява все по-малък интерес. И въпреки всичко имат нужда да се преструват на прекалено важни. Това ли искаме наистина?!

 

Джон Никълсън; Футбол 365

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!