A+ R A-

Пловдивски фен и читател на PD: ЦСКА, закони и прочее...

Четвъртък, 25 Юни 2015 16:28 | Тодор Кирилов, читател на PlovdivDerby.com | |

Оценете
(3 гласа)
Пловдивски фен и читател на PD: ЦСКА, закони и прочее...

На много народ им е през средата на гащите за вашите "грандове"

 

Пиша този материал, провокиран веднъж от постоянния медиен шум около "съдбата" на ЦСКА, и втори път - от жалейните приплаквания от страна на "национални" медии и журналистите в тях.

 

Едва ли остана човек в България, а и не само, който да не бе облъчен в последните дни с "драмите" около това ЦСКА с кой ще се слее, влее, прелее, излее, преименува, заидменува, дали ще получи или не компромис, дали ще мине метър и ще наруши отново всички правила на БФС. Дори и футболно незаинтересовани хора станаха неволни свидетели на оперета в грандиозен размер, засенчила де-що турски, латино или американски сапунен сериал има по родните канали.

 

Оставяме настрана чисто законовите и футболни правила - това, което се набива на очи, е явната, подчертана и засилена до кресчендо идея, че, видите ли, само защото става дума за ЦСКА, то трябва да се погазят закони, правила, морал, всичко, само и само да се спасял "символът", "една от колоните", "убиецът на еврошампиони". Поради някаква причина ни се втълпява от софийските журналисти, че това не само е нормално, а е кажи-речи задължително. Пускат се всякакви анализи и коментари на сульо и пульо - единият предрича крах на целия футбол без ЦСКА, друг пък жалее за "малкият, скромен и анонимен зрител" от Сектор "В" на стадион "Българска армия". Всичко това - в контекста на "лошите правила/закони", които "отнемат и малката радост" на "горкия народ". И да се направело така че, разбирате ли, да се погазят всички тези правила и закони, за да се "спаси Символът".

 

Преди някой да ме посочи с пръст, че подкрепям другата част на София, синята, ще вмъкна, че съм привърженик на пловдивски клуб. И само на него, а не на него и "Левски/ЦСКА". Уточнявам това, защото за доста от тези "столични" писачи е невероятно трудно да осмислят факта, че има стотици хиляди фенове на футбола, които следят червените или сините само заради поредния цирк, смях и провал, а не защото са им фенове. Трудно е, господа, да го проумеете, но много народ им е през средата на гащите за вашите "грандове", отдавна останали такива само на хартия и във вашите болни мозъци.

 

Да се върнем на темата за "правилата" и "по-правилните" решения. Мен, лично, ме изумява явно изразената позиция, че явно има закон и "закон", като кавичките зависят от това кое е по-важно (кой го решава това, е тема на друг разговор). Тази позиция истерично се защитава, като се стига до тотален абсурд, а именно - призиви за всякакви действия, само и само ЦСКА да остане в "А" група (думи, казани от двама членове на Изпълнителния Комитет на БФС). Известен бизнесмен, родом от Микре, дори определи като "подигравка с ЦСКА" налагането, при това със закъснение, на закона върху "Символът".

 

А подигравка ли е да бъдат изхвърлени и забравени от Бога други, не по-малко символични отбори? Пирин? Ботев? Спартак Вн? Или за тях законът е без кавички, за да го спазваме, а за други е с кавички, само защото са... "други"? Подигравка ли е да бъде оставена една групичка лупита, глупита, джуки и манджуки да се подиграват с десетки техни работници? Подигравка ли е да се призовава открито за завличане на десетки милиони данъци?

 

Или пък е подигравка това, че една частна фирма е оставяна ГОДИНИ наред да трупа задължения към хазната, работниците си, контрагентите си? Най-вероятно е подигравка и това да се вземат заеми с ясната идея, че няма да се върнат. Също така подигравка е да се правят какви ли не схеми за привличане на играчи, законно или не, вместо да се плащат трансферни суми. И тогава подигравката е за сметка на отборите, лишени от тези играчи. Някои от тях после "подигравателно" бяха извадени от групата заради... дългове.

 

Своеобразен "връх" бе достигнат скоро от един вой в популярен форум, който приравнява съдбата на футболните дружества Левски и ЦСКА със съдбата на България. Коя съдба на България? Убер-концентрираната между Вакарел и Сливница, за която всичко е оправдано в името на "грандовете"? Тази съдба, която е ОК с това да се налагат тежки санкции на всички отбори, ОСВЕН два? Ако е тази съдбата, която да браним... айде, няма нужда!

 

Всички тези позивни и напъни, за съжаление, показват едно животинско ниво на отношение към света около себе си. Това са хора, които ще погазят и правила, и норми, и закони заради "моето". Това са същите хора, с хиляди, които ще минат "метър" с някой данък, или ще "чопнат" нещо, и ще контрират всяка забележка с думите "какво толкова станало?" или "баш това ли е най-големия проблем на държавата!". Да, дами и господа, точно ТОВА е най-големия проблем на държавата. Кокошкарството, тарикатлъкът и дребнотемието. Защото същите тези "качества" си ги имаме в почти всички политици, по цялата верига нагоре, разликата е само в сумата. Действията на Вуте от Люлин - скриването на 2-300 лв от данъци на месец, работейки на "черна каса", са със същата тежест като скатаването на 2-3 милиона от държавна поръчка от страна на някой политик. Обяснението е едно и също, разликата е само в сумата.

 

Тъжно е, че такива призиви не само се налагат, те се налагат като "правилни" и "морални". Независимо от развоя с ЦСКА, горчилката от това, че ни се обяснява как е не само напълно нормално, но дори и задължително, да се гази всичко, само и само да се позволи съществуването на една черна дупка за пари.

 

П.С. Ако и когато дойде ден да потъне и другия гранд, спокойно може да се смени "ЦСКА" с "Левски", и пак ще четем същите излияния за "грандът", "символът", "всичко е оправдано". Това е още по-тъжно.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • Нефтофимик отписаха мача с Ботев! Мацата и Венци Христов на скамейката ...

  Прочетете още...

   
 • Ама нафтата бяха отписали мача бе хора не се възгордявайте,т е накрая си ...

  Прочетете още...

   
 • Тоя пък опъвай една злобарка и лягай да спиш.

  Прочетете още...

   
 • Жълта смрад,взехте на послдък да си отваряте чофките,та толкова скоро ще ...

  Прочетете още...

   
 • 300 лв е глобата за пиротехника, олигофрен!

  Прочетете още...

   
 • Ма ние и да искахме да им го дадем, те не го искаха бе мой човек, ти ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...