A+ R A-

Пред Ботев има 3 проблема и никой няма право да ги отрича, прикрива или замита

Сряда, 13 Май 2015 10:37 | Андрей Спасов, PlovdivDerby.com | |

Оценете
(0 гласа)
Пред Ботев има 3 проблема и никой няма право да ги отрича, прикрива или замита

Вчера се проведе над 3-часово общо събрание на Сдружение Ботев Пловдив. Разговори на висок тон, не липсваха, напротив - преобладаваха. Едни искаха цялата истина, други искаха миналото да бъде загърбено и да се гледа напред. Трети станаха и отговориха на всички въпроси. Събранието започна с кворум от 54 души. Още около 20 присъстваха вътре като зрители. След десетина минути се заговори за дълговете на Ботев Пловдив към фирми свързани с  Цветан Василев. Заговори се неофициално и за едни 6 милиона похарчени от лятото до напускането на Тервел Златев и за още едни 2 млн, които Ботев ще трябва да изхарчи до края на сезона.

Една група хора очакваха Златев да бъде обвинен в злоупотреби. Това така или иначе не се случи. Дипломатично бе заявено, че никой в Ботев не се е обогатил, но бе подчертано, че е имало прекомерно харчене на средства. Други присъстваха с намерението Иван Йотков да бъде разобличен като вреден за клуба. И това не се случи.

Акцентът на събранието обаче бе изместен, след като вестник Марица гръмна с новината, че Ботев дължи 50 милиона лева. За минути новината бе по всички слайдове на водещите сайтове в България, а в залата в хотел Империал започна спор на висок глас, кой е виновен това да се случи, кой изнесе информацията, кой, кой, кой... Виновниците набързо бяха разпознати в лицето на журналистите, който бяха уважили събитието и чакаха пред залата.

Над час членовете на Сдружението спореха ожесточено, трябва ли широката общественост да знае истината или тя трябваше да остане тайна. Един срещу друг се изправиха Апостол Апостолов, Георги Несторов, Иван Йотков, Любомир Костов... Междувременно един по един членове на Сдружението започнаха да напускат заседанието. Някой разочаровани, други отегчени.

Започнаха да се чуват информации за отвод на Апостолов, на Несторов, на Палийски. Като, че ли в един момент всички вдигнаха ръце от Ботев Пловдив, а разтревожени редови членове започнаха на по цигара да чертаят ново стартиране от аматьорските групи, участие в А група догодина само с юноши и т.н.

 

Пред Ботев Пловдив обаче стоят 3 проблема и никой няма право да ги отрича, прикрива или замита:

 

 1. Ботев Пловдив има едни вътрешно фирмени задължения от около 50 милиона лева. Дългове, които не пречат на Ботев Пловдив да вземе лиценз, не пречат на Ботев Пловдив да съществува, не пречат на Ботев Пловдив да се развива. Поне до момента, в който някой не реши да си ги поиска! Точно поради тази причина Общото събрание излъчи Ангел Палийски за човек, който да осъществи контакт с ТЦ-ИМЕ, на които Ботев дължи половината от цитираната сума. Палийски пожела да не бъде сам в тези преговори, за да не бъде обвинен, че защитава чужди интереси. Към него бе прикрепен адвокат Несторов. С този ход на Сдружението Ангел Палийски получи възмездие, реванш или кой както иска да го разбира за отношението, което получи преди няколко месеца, когато, без да бъде уведомен, бе изритан от Борда на Ботев Пловдив АД и заменен точно от адвокат Несторов. Не, че борда мина, не че Палийски и до днес не е легитимен член на същия този борд, но бе факт, че близо 4 месеца бизнесменът не стъпи на мач на канарчетата. Днес Ангел Палийски има нов шанс да се докаже като ценен кадър в жълто-черната общност. Има шанс да получи своя сладък реванш. Дали ще успее и самият той не се нае вчера да прогнозира.

 

2. Ботев Пловдив май похарчи за сезон 2014/15 с Тервел Златев, Любо Пенев, Вили Вуцов и Пепо Пенчев, толкова колкото похарчи и през 2012/2013 с Юли Попов, Ангел Палийски, Сашо Александров, Мъри Стоилов и ко. Според неофициални информации и прогнози, които излязоха от залата вчера, харчовете на канарчетата до края на настоящия сезон ще ударят 8 000 000 лева. С този бюджет Ботев остана 6-ти в класирането. Имало пари, изхрачили се - това обаче бе лайтмотива на някои. А докато някой не каже в прав текст, къде отидоха тези средства и за какво, толкова ли са те или по-малко - разправии ще има. Едни ще защитават Тервел като професионалиста вкарал ред в клуба, други ще го плюят, като развихрилия се и харчил на воля гост от София. Едни ще защитават Йотков като единствения полезен ход на ръководството, други ще искат оставката му, припомняйки скандала, с който той напусна преди време. Едно обаче е сигурно. Тези 8 милиона - Ботев ги няма! Имал е 6 или дори по-малко!  Затова от Ботев се надяват на парите от Тошко, искат си парите от Лудогорец и т.н. За да са 0:0 в края на сезона. И сигурно ще бъдат. Странното е обаче мълчанието и на предишни и настоящи ръководители на канарчетата по казуса с Лудогорец, Неделев и сем. Павлови. В Ботев изтеглиха и заем от 500 000 лева, което показва, че започнаха да се харчат пари, които се очаква да влязат в клуба.  Заемът както е известно ще бъде покрит с парите от Неделев. С какво Ботев ще съществува от лятото натам - не е ясно. Със стоте хиляди месечно, които клуба акумулира от Тв права, билети и рекламна дейност - едва ли. Та само за базата се говори, че лапа над 50 бона на месец.

 

3. Стадион Христо Ботев. Голямата болка на феновете. И вчера темата бе засегната. А на стадиона вече растат бурени. Варианти имало, добри намерения също. Според едни Ботев е можело днес вече да играе на частично отворен стадион, според други - стадиона ще остане още дълго време бленувана мечта за бултрасите.

 

В крайна сметка на широката общественост сигурно вече е станало ясно, че парите свършиха. И тези на Цветан Василев и тези, които по инерция продължиха да влизат в клуба, след оттеглянето му (трансфери на звезди, траншове от Неделев и т.н.). Стана ясно и че няма готов заместник на Василев, а Ботев е отново сам с единствен актив феновете му. Както тези редовите, така и тези, които вчера бистриха бъдещето. Едни ги харесват, други - не. Но с други Ботев Пловдив и жълто-черната общност не разполага. Начело с Апостол Апостолов, който до момента единствен, като че ли няма своите противници, Ангел Палийски, Любомир Костов, Божидар Божилов, Васил Наумов, адвокат Несторов, Рашо, Крум и т.н. Ботев ще трябва да търси наново място под слънцето и начини за съществуване. Ботев има има и организациите КПБП и Бултрас. Всички изброени имат своите опоненти и поддръжници сред жълто-черната общност, самите те си опонираха вчера не по един и два казуса, но за момента хората са тези. Поне вчера 54 души, членове на Сдружението, не пожелаха да изберат нови.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар