A+ R A-
Грешка
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 43

Ботев под друга самоличност

Вторник, 30 Октомври 2012 10:14 | | |

Оценете
(0 гласа)

botevcskaretroТози състав на канарчетата все още е много далеч от образеца, но определено трябва да бъде поощрен!

Без Ботев Пловдив няма автентичен български футбол. Че този клуб е уникално важен за средата, се видя и на мача с ЦСКА. Няма друго място в България, където може да се създаде подобна екзалтация. Няма друга такава публика, която хем разбира какво става на терена

хем подкрепя своите от първата до последната минута. Стадион „Христо Ботев" е омая за окото на истинските ценители на играта. Доказа го и мачът с ЦСКА, изгледан от 16 000 зрители. Поклон пред тях.

И именно защото Ботев и публиката му заслужават да получат най-доброто, трябва да се направи констатацията, че този тим, който игра срещу ЦСКА, бе с друга самоличност. Този отбор не е Ботев, какъвто публиката му иска да го види. Засега еуфорията от завръщането в елита е огромна, но рано или късно ще дойдат и естетическите претенции. Няма как ботевистите да подминат тази подробност, защото те помнят историята си и знаят критериите си.

Ботев се е отличавал от другите със своя уникален маниер на правене на футбол, дори когато е бил без пари и с неясно бъдеще. Фирмената марка на играта обаче по някакъв начин е оцелявала. Тимът, който сега се подвизава в А група, е все още е много далеч от образеца. Няма ги дрибльорите, няма ги подавачите на перфектни пасове, няма я импровизацията, няма го чувството за превъзходство над противника. За човек, който е гледал поне 50 мача на живо на стадион „Христо Ботев", тези неща няма как да убягнат. Убеден съм, че ботевистите над 35-годишна възраст ме разбират прекрасно. Има една фантастична обстановка, но долу на терена се играе футбол без характерната специфика точно за това място

Дори е доста странно как Ботев е спечелил срещу стойностни отбори, каквито са Литекс и Черноморец, а определено третото място в таблицата не му приляга, поне според показаното на терена. Всичко това може да се обясни като някакъв преходен период, след който постепенно ще се възстанови изконната традиция, но би било неприятно ако продължи прекалено дълго. С някакви бразилчета и друга сива маса просто няма как да се получи. На Ботев му трябват 11 „зиковци" и „чиковци", а резултатът на терена ще е ясен още преди мача. На Ботев му трябва фантазията, трябва му бързината, трябва му виртуозността. Всички тези неща липсват и това се вижда с просто око. Някак много опростено е направен сегашният Ботев. 6 българи и 5 чужденци и отборът е готов. Така може да се направи Любимец или Брестник, за Ботев претенцията е далеч по-висока. От Ботев се очаква точно определен стил на игра и треньорът би трябвало да е запознат с традицията. Защото Ботев не е Литекс.

Иначе е видимо, че дори в този вариант Ботев ще остане в първите 5-6 места на таблицата, но трудно ще се добере до турнирите. Въпросът е посоката, в която ще върви клубът. Към своята истинска самоличност или ще продължи да стои с разменени лични данни. Безспорно по-лесен е вторият вариант. Да пристигат някакви чужденци и да гледаме познатата картина. Но хората, които бяха на трибуните определено искат това, което е било преди. 11 техни момчета, които да им правят кефа в събота следобед. На нивото на истински „канари". Но има време, дано и това да стане. Сега този отбор на Ботев трябва да бъде поощрен, но и същевременно да помни традицията, да се придържа към идентичността и марковия си стил.

Жаклин Михайлов, Тема Спорт

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...