A+ R A-

Ботев – колекционерите на хубави усещания

Събота, 21 Март 2015 20:18 | Жаклин МИХАЙЛОВ | |

Оценете
(8 гласа)
Ботев – колекционерите на хубави усещания

Във футбола съществуват различни пътища към триумфа и делириума. Едни ги търсят през печеленето на титли и купи на всяка цена и с всички средства. После на успехите се радват една шепа хора, а честванията приключват преди да са започнали. На други ценностната система е поставена върху точно определени приоритети. И така колекционират хубави спомени и усещания. Представител на това течение във футбола е славния клуб Ботев от град Пловдив. Преди седмица верни на своята дългогодишна традиция, ботевистите прибавиха в безценната си колекция още едно преживяване, което ще се помни с векове. Без значение, че то имаше значение само за шестото място в класирането от редовния сезон!

Историята е по-важна

от временното състояние. Прякото доказателство видяхме преди седмица на игрището в Коматево. Малко отбори могат да се похвалят с подобно пренасяне през времето на автентичната традиция. В това число дори грандовете ЦСКА и Левски, които се маргинализираха до неузнаваемост в последно време.
Макар и обстоятелствата да поставят Ботев като футболен клуб в едно състояние, което медицината нарича шизофренично, феновете на отбора намират морални и психически сили да обичат и подкрепят горещо клуба си. А униженията на които бяха подложени сякаш допълнително закаляват волята и увереността им. Няма друг клуб и други фенове, към които толкова често да е сменяна студената с вряла вода. Няма други фенове, които да са били изпращани за броени месеци в две диаметрално противоположни позиции. От златния дъжд и обещанията за безоблачно бъдеще до пълната мизерия и нищета. А по всичко изглежда, че настоящето на Ботев води в посоката на нова вълна на финансови проблеми. Която обаче въобще не плаши феновете, които дали на Колежа или на Коматево, а ако се наложи и на гола поляна, пак ще са с отбора. Подкрепяйки го безусловно!
И все пак в последните две години имаше и защо. Доста им се насъбра на ботевистите, но и успяха за бъдещите тежки времена да складират нови хубави усещания. Като това, че отборът им направи един приятен рейд в европейските турнири преди година. Като това, че играха на финал за купата на България. И като последното отпреди няколко дни. Защото косвената победа над Левски е нещо много значимо за правоверния ботевист. Има един враг на жълтото и това

е синия цвят

Така е тръгнало от години, така ще бъде завинаги. Така са го решили феновете на Ботев и следват неотклонно тази линия. Затова случилото се в неделя е повече от титла, повече дори от шест мача без загуба в Европа. Онова са спортни неща, да причиниш страдание на големия враг е нещо съвсем различно. Нещо, което ботевистите поставят на първо място във философията си. И в мирогледа си към света. Да мразиш ФК Левски за тях е член първи в кодекса на честа. Това го разбраха по трудния начин някои хора, които не осъзнаха огромната колизия между синьо минало и жълто настояще!
И все пак колекционерите на хубави усещания си имат съвсем конкретни, неотложни и силно притеснителни проблеми. Ботев се справи със съществуването си през този сезон на базата на наследството. В скоро време парите от продадената движима собственост ще привършат и тогава размерите на мизерията ще станат прекомерни. И лавината ще се стовари върху клуба. На първо време от уж хубавите времена на жълтия, пардон златния дъжд Ботев остана без стадион. Хубав, лош, полуразрушен „Колежа" предлагаше футболен подслон за 15, че дори и за 20 хиляди зрители. Временният вариант с базата в Коматево не е вечно решение. Няма как на една база, била тя и най-добрата в България да се играят постоянно футболни двубои. Не е добре и за самите фенове, чието присъствие е силно ограничено. Че, на същия мач срещу ЦСКА до Бирената фабрика щяха да отидат поне 15 хиляди човека. Кой правоверен ботевист щеще да пропусне тази радост! Уви

Настоящето е неясно

Бъдещето е като слънчево затъмнение. Макар и управляван добре през последния сезон от Тервел Златев, клуба няма как да посрещне следващите си нужди без ново финансиране. Колкото и да се ограничават разходите, все пак трябва да има и някакви приходи. И политиката на налагане на една дузина млади играчи, трябва час по скоро да се материализира в решителни трансфери. А в тази посока абсолютно нищо не зависи от самия клуб. Макар и в момента в Ботев да играят няколко доста актуални млади футболисти, тяхната котировка на пазара е изключително ниска. Сред тях няма нов Неделев, с парите от който и до днес Ботев свързва двата края. Огромен проблем е, че през цялата есен Ботев беше с треньор, който не умее да развива качествата на младите футболисти, а само да ги надъхва. Това беше загубено време за мениджмънта на клуба. Специалистите отвън гледат чисто футболните неща. А те при младите играчи на Ботев са кът. Повечето стават само за жълто-черни любимци. И Петър Пенчев, който получи статутът на градска легенда, трябва да вдигне индивидуалното ниво на всеки един футболист. А вместо да го прави, той сега може да се постави в услуга на омаята от хубавото усещане. И да лежи на стара слава, което между впрочем е патент на ботевизма.
Въобще както и в живота, и във футбола след слънцето идва тъма. С такива фенове обаче е лесно. Те винаги ще намерят основание да бъдат щастливи. А и нали ще имат спомените, които да ги топлят.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • ВАШТЪ Марица ЖЪЛТУРЦИ даЕва силиций прокажини :lol: .Останете си вечно ...

  Прочетете още...

   
 • Подмий задника, манго!

  Прочетете още...

   
 • Нефтофимик отписаха мача с Ботев! Мацата и Венци Христов на скамейката ...

  Прочетете още...

   
 • Ама нафтата бяха отписали мача бе хора не се възгордявайте,т е накрая си ...

  Прочетете още...

   
 • Тоя пък опъвай една злобарка и лягай да спиш.

  Прочетете още...

   
 • Жълта смрад,взехте на послдък да си отваряте чофките,та толкова скоро ще ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...