A+ R A-

Чорба без чесън и други футболни пристрастия Избрана

Неделя, 15 Март 2015 21:44 | Атанас Спасов, PlovdivDerby.com | |

Оценете
(9 гласа)
Чорба без чесън и други футболни пристрастия Снимка на sportal.bg

Гледахте ли мача? Същият този мач, който предизвика толкова страсти, колкото през този шампионат не е предизвикало нито едно дерби?

Разбира се, че всички го гледахме. Аз лично с огромно омерзение и огромно удовлетворение! Омерзението ми предизвикаха червено-сините клакьори, които превърнаха отпадането на Левски от шестицата в глобална катастрофа. Столичното високомерие, отчаяната простащина на загледаните в пъпа си лъжевеличия , зле маскираните селяндури, които доскоро прескачаха транвайните релси та да ги не удари тока, направиха всичко възможно да сринат очарованието от едно дерби, което всъщност винаги си е било война.
Сините стенания обаче, докараха работата дотам, че на Коматево нямаше ни война, ни дерби. Бездарниците направиха така, че върху плещите на отбора на ЦСКА се стовари такова тежко бреме на задължителната победа и на мисията за спасяване на неспасяемите сини удавници, че легендарната Чорба в Коматево бе сервирана не само вкиснала , а и без чесън.
Високемерието и надмеността стигнаха до там, че тези, дето опяваха предизвестената сина смърт, забравиха, че в цялата история има и един друг участник. Че този участник е по-древен от Батковия Левски, че има не по- здрава традиция, че публиката му е равностойна на синята и .... че има същата нужда в касата му да влизат пари от сериозните мачове в първия ешалон.

В крайна сметка, пловдивският Давид би татъв жълто-черен шут в гъза на немощният столичен Голиат, че заинтересованите дълго време ще мажат с вазелин синините си.
Е, няма да има няколко месеца вечното дерби между говеда и чорбари. Голям праз!
Сега ми се иска да напиша няколко реда за огромното ми удоволетворение.
Този Ботев, който днес размаза ЦСКА, е тимът, който почти напълно отговори на претенциите ми за футбол в условията на тъжната картина в страната. Да, клубът остана без сериозен финансов гръб. Ала това принуди шефовете му да заложат на финансовата хигиена, да спрат разточителното ( не, разгулното!) харчене на пари и да даване на път на съмнителни наемници. На тяхно място на Колежа акостираха две момчета - Балтанов и Цветанов – чиято движеща сила е желанието за доказване и рестартиране на кариерата, а зашеметяващите финансови претенции са оставени далече зад гърбовете им.
Прегърнал здраво идеята, че „неволята учи", днешния Ботев представляваше една мъжка формация, която не само се сби, а преби опонента си, не само даде гръб на общественият натиск, а напълно го игнорира и обезсмисли.
Погледнато през очите на изкушения разбирач, вчера Ботев показа, че има футболен потенциал доста по- сериозен от този на Литекс, Берое, Локо София и ЦСКА. Отборът е една интересна амалгама от млади и надъхани футболисти –повечето, възпитаници на школата- и трима биткаджии на средна футболна възраст. Плюс един незаменим и непредсказуемо талантлив „ пенсионер".
Анализирайки вчерашният Ботев, трябва да отбележим сполучливата замяна на наказаните титуляри Огнянов и Чунчуков. Според мен, Гамаков стои в средата на терена доста по-добре от Мариян Огнянов . Гамаков физически е много по-мощен, по-бърз и не по-малко креативен. Голямото му предимство е биткаджийския характер и здравата игра във фаза защита,

Момчил Цветанов също стои по-добре от Чунчуков и в игрови и в кондиционен план. Чико предаде на Ботев скорост и острота в атака, които толкова липсваше на жълто-черните.
Трябва да се отчете и стабилността на защитната формация на канарите. Включването на Даниел Златков успокои хазартния Николов, вдъхна му увереност и спокойствие. Днес централните защитници дадоха стабилност в ариегарда, защото успешно подсигуряваха тръгналите в атака халфбекове.
Приятна изненада за мен бе и поставеният като атакуващ по фланга Божидар Васев. Момчето е с рязък демараж, завидна пъргавина, подсигурява в защитен план фланга, на който е ситуиран и не се притеснява да влиза твърдо в противниковия играч.
Голямо удоволствие ми достави играта на Балтанов. Натиреният от Гонзо син юноша се представя все по-силно в средата на терена. Играта му много наподобява тази на Аян Садъков. Непрекъснато сновене между двете наказателни полета, купища пресечени пасове и единоборства на ръба на картона. Като прибавим нюх към гола и таланта да подсигурява, става ясно, що за находка е това момче.
Какво друго?
Иван Цветков всяваше респект със самото си присъствие, което ангажираше вниманието на двама, че и трима пазачи. Вуйчо Ваньо на няколко пъти прати при асеновградския чакръкчия Синди, Платини и Маркиньос.

Та така...
Мнението ми е, че Ботев (издание март 2015г) има много сериозен кадрови и игрови потенциал. Ужасени от неволята, треньорите заложиха на сто процента на млади и играещи за да се докажат момчета, част от тях собствена продукция. При всички случаи пред отбора има изключителна перспектива и няма да е чудно ако жълто-черният потенциал се разгърне още този полусезон.
Голямата въпросителна е, ЩЕ БЪДЕ ЛИ ИЗГРАДЕН У ТЕЗИ МЛАДИ МЪЖЕ, МАНТАЛИТЕТА НА ПОБЕДИТЕЛИ?

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!