A+ R A-

Да те заболи главата от сметки: Левски vs Ботев, Берое, Черно море и Локо Сф

Петък, 06 Март 2015 16:18 | гонг | |

Оценете
(2 гласа)
Да те заболи главата от сметки: Левски vs Ботев, Берое, Черно море и Локо Сф

Два кръга преди края на редовния сезон в А група е време за сметки. Оставяйки на страна битката за титлата между ЦСКА и Лудогорец, на преден план излиза битката за влизане в първата шестица. Очаква се тя да бъде безкомпромисна, а един от българските грандове – Левски, е сериозно застрашен да играе мачове в долната половина на таблицата. Привържениците на „сините" със сигурност вече са извадили калкулаторите и пресмятат точки и голова разлика, но вариантите наистина са доста.

Преди сметките обаче трябва да припомним и правилата за класирането. Според наредбата на БФС при равен брой точки първият показател, който влиза в сила, е балансът в преките двубои, след това общата голова разлика, а на трето място повечето реализирани голове. Следват показателите спортсменство и жребий, но едва ли ще се стигне до тях. При равен брой точки между три и повече отбори се прави мини класиране на база резултатите по между им, като при равенство отново влизат показателите обща голова разлика и отбелязаните попадения.

Какво може да се случи? Реално започващият утре кръг ще разплете или допълнително ще оплете възела на първата шестица, а резултатите в него са от съществено значение.

Големият въпрос! Ще влезе ли Левски в първата шестица или ще изпадне от борда, за да изиграе още няколко мача с Марек и Хасково. Мачът на „сините" в Разград е преломния момент. Само трите точки в Разград и още 3 срещу Марек ще гарантират на Левски, че ще играе срещу най-силните и през следващите няколко месеца. Ако допусне загуба на „Лудогорец Арена", а другите мачове се развият неблагоприятно, съдбата на отбора остава в ръцете на другите тимове.

Левски vs Ботев

Реално този е най-обсъждания „двубой" за първата шестица. Към днешна дата Левски е с 31-а, а Ботев с 30 точки. Ако „канарчетата" успеят да вземат 6 точки в мачовете срещу Локомотив Пловдив и ЦСКА, а Левски не победи в Разград „сините" остават извън борда. При 4 точки на Ботев в двата мача и загуба на Левски срещу Лудогорец и победа над Марек, двата отбора ще се изравнят по точки, но „сините" имат предимство в преките двубой и този сценарий не трябва да ги притеснява.

Със сигурност мачът между Ботев и ЦСКА може да се окаже ключов, а и много специфичен, ако „сините" се провалят срещу Лудогорец, а „канарчетата" спечелят пловдивското дерби. Така съдбата на Левски ще бъде в краката на кръвния враг ЦСКА, който пък продължава битката за шампионската титла.

При всички положения фокусът е в битката между Левски и Ботев, но дали около 17:30 часа в понеделник нещата няма да тръгнат в друга посока?

Левски vs Черно море

Ако приемем, че Ботев по някакъв начин излезе от играта и загуби повечко точки от Локомотив и ЦСКА, то Черно море също може да притесни Левски. Това ще стане при положение, че варненци спечелят гостуването на Локомотив София и домакинството на Хасково. Така Черно море ще събере 34 точки. Същият актив ще имат и „сините", ако загубят в Разград и победят Марек. При това положение влиза втория показател – преките двубой. Тук има паритет – два мача победи с по 1:0 за домакините в мачовете. Така стигаме и до показател номер 3 – головата разлика. Случайно или не 8:0 на Левски срещу Хасково пооправи малко головата разлика на „сините". Преди мачовете през уикенда Левски е с +8, а Черно море с +2 гола. Ако описания по-горе сценарий с точките влезе в сила и Левски загуби минимално от Лудогорец, а Черно море също минимално спечели срещу Локомотив София то при идеален вариант „сините" ще са с +7 гола, а Черно море с +3. В последният кръг столичани посрещат Марек, а Черно море – Хасково. Какво ли може да очакваме, ако тези мачове решават головата разлика на двата тима?

Троен възел 1 – Левски, Берое, Черно море

Това е най-опасната конфигурация за Левски. Тя може да се получи, ако трите отбора съберат 34 точки в края на шампионата. За целта Берое трябва да загуби двата си мача (от ЦСКА и Локо Сф), Черно море да спечели 6 точки (от Локо Сф и Хаково), а Левски – 3 (от Лудогорец и Марек). При това положение трите тима ще съберат равен брой точки и според наредбата трябва да се направи класиране по между им. В това класиране Берое и Черно море събират по 7 точки, а Левски остава с 3, което изважда „сините" от играта. Тук има и допълнителен фактор. Ако Ботев, междувременно, спечели двете си срещи то тогава още един тим от тази тройка ще изпадне от борда и това е Берое с по-лоши показатели от мачовете с варненци.

Троен възел 2 – Левски, Черно море, Ботев

За него също са нужни общ сбор от 34 точки за трите отбора. Той е възможен, ако Черно море вземе двата си мача, Левски спечели само 3 точки, а Ботев – 4. При това положение от трите тима само един ще влезе в първата шестицата, защото, за да се получи, Берое трябва да е спечелил поне 1 точка и да си гарантира участие. Вътрешното класиране между трите отбора показва, че Левски остава в шестицата с 9 точки в мини-класирането. Черно море и Ботев ще са аут съответно с 6 и 3 спечелени точки.

Троен възел 3 – Левски, Берое, Ботев

При този вариант се приема, че Черно море губи точки и няма шансове да се бори за шестицата. Левски печели само 3 точки от двата мача, Берое губи двата си мача, а Ботев взема 4 точки. Трите отбора се нареждат един до друг с по 34 спечелени точки. При това положение два се класират, а един отпада. Ботев отново е губещ с най-лоши показатели от трите тима, а Берое е с най-добри. Левски ще завърши на заветното шесто място.

Троен възел 4 – Берое, Ботев, Черно море

Разбира се съществува и възел без Левски в него. За целта „сините" трябва да спечелят най-малко 4 точки и да си гарантират участие сред първите. Ако Берое загуби двата си мача, Ботев вземе 4 точки, а Черно море спечели двата си двубоя то тези три отбора ще съберат по 34 точки, но за два от тях място под слънцето няма да има. Берое е с най-лоши показатели от трите и изгаря. Ботев и Черно море обаче ще имат по 7 точки в мини-класирането, а мачовете по между им са равни по 2:1. В мини-класирането обаче Черно море ще има по-добра голова разлика от Ботев и ще остави „канарчетата" извън борда и съответно ще хване последния влак на класирането.

Четворен възел – Левски, Берое, Ботев, Черно море

Безспорно този вариант с 4 отбора с равни точки в края на редовния сезон изглежда най-малко вероятен, но не трябва да се пропуска. Много трудно Левски, Берое, Ботев и Черно море ще съберат по 34 точки в актива си. За целта Берое не трябва да взема повече точки, Черно море трябва да спечели и двата си мача, на Ботев са нужни 4 точки от два мача, а на Левски – 3. Тогава се прави мини-класиране между четирите отбора, след което два от тях ще продължат в първата шестица, а два ще отпаднат. При тази конфигурация класирането е следното - Черно море (10 т), Левски (9 т), Берое (8 т) и Ботев (7 т), което следва да покаже, че извън шестицата ще останат Берое и Ботев.

Левски vs Локомотив София

Не трябва да пропускаме и този вариант, при който двата отбора могат да се окажат преки конкуренти за последното място в шестицата. Това може да се получи, ако Локомотив София остане с 35 точки, губейки домакинството на Черно море и гостуването на Берое. Съответно Левски трябва да спечели 4 точки от мачовете с Лудогорец и Марек, а Ботев трябва да е събрал 36 точки от две мача. Тогава Локомотив ще се сбогува с първата шестица, тъй като Левски спечели две победи над съгражданите си.

Забележка: Сметките не претендират за пълна изчерпателност, тъй като в тях могат да се намесят и други два отбора – Литекс и Локомотив София. Двата тима са с по 35 точки. Те няма как да бъдат настигнати от Черно море, но съществува математическа възможност и Берое, и Левски, и Ботев да ги изпреварят, ако двата тима не успеят да спечелят повече точки до края. Литекс гостува на Марек и приема Локомотив Пловдив. Положението на Локомотив София е малко по-деликатно с домакинство на Черно море и гостуване на Берое. Вече разгледахме един вариант, при който Локомотив София ще загуби място в шестицата, но със сигурност са възможни и други конфигурации. Загуба на отбора в кв. Надежда в понеделник може сериозно да намеси столичните „железничари" и сметките да придобият ново измерение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар