A+ R A-

Може ли Ботев да си позволи Адам и Иршак? Избрана

Вторник, 23 Декември 2014 19:03 | | |

Оценете
(0 гласа)

С края на есенния полусезон и наближаването на зимния трансферен прозорец по традиция в медиите се отприщиха трансферните спекулации. Те очаквано не подминаха най-стария футболен клуб у нас - Ботев Пловдив. До съвсем скоро пловдивчани бяха и най-богатия клуб редом с разградския Лудогорец. Следователно в Ботев бе пълно с чуждестранни качествени футболисти, които привлечени от доброто заплащане, бяха склонили да се състезават в България. През лятото Ботев се раздели с всичките си скъпоплатени легионери, но в тима останаха още 2 перли от предишни селекции - Адам Стаховяк и Томаш Иршак. Нормално те се явяват апетитна хапка за водещите отбори у нас, тъй като безспорно са много можещи футболисти.

Двамата играчи така или иначе останаха в Ботев Пловдив през есента. Дали заради десетките разговори с Вили Вуцов, дали защото не си намериха други отбори или просто защото решиха да изчакат, за да видят как ще се развият нещата в клуба - само те могат да кажат. Факт е, че и на двамата Ботев Пловдив и феновете на тима не са им безразлични, но тук идва въпросът: Колко струват тези футболисти на изтънелия жълто-черен портфейл? Според запознати месечните възнаграждения на двамата играчи се равняват на общо 20 000 евро.

През лятото се заговори, че заможни ботевисти са предложили да заплащат половината от тази сума, само и само двамата любимци на феновете да останат в Ботев. Според слуховете изпълнителният директор на канарчетата Тервел Златев обаче категорично е отхвърлил този вариант, защото според него това не би било честно спрямо Мариян Огнянов, Иван Цветков и Данчо Христов, които сложиха парафи на договори с по 3000 евро таван на възнагражденията. Говори се, че по подобна схема Мартин Камбуров получава заплата от 10 000 лева от пловдивски бизнесмен. На Лаута тя работи, тъй като, когато поставим Камбуров редом до останалите футболисти, то той изпъква неимоверно много. В Ботев обаче, ако сложим на везната Адам и Томаш срещу Цветков, Христов и Огнянов нещата отиват на равенство. Или поне в сърцата на феновете тези футболисти са по-равно обичани.

Тук ролята си ще трябва да изиграят и феновете на Ботев Пловдив. Време е привържениците на канарчетата да осъзнаят, че Ботев Пловдив отново ще трябва да заложи на собствените си кадри и основно на български футболисти. С тази цел бе назначен и Пепо Пенчев, нали?. Просто на Коматево реките от пари пресъхнаха. Поне до този момент. През лятото Ботев заработи няколко милиона от трансфери и това стабилизира клуба. Но шефовете не престават да повтарят, че бюджета е подсигурен до следващото лято. И то бюджет, който не успя да поеме заплатите на Хамза, Доре, Лукин и т.н. Адам и Иршак доказаха своя ботевизъм, но ако останат в Ботев и през пролетта, то канарчетата ще продължат да трупат дългове към тях. Двамата получават от няколко месеца насам точно колкото Цветков, Христов и Огнянов, но с разликата, че първите трима сложиха подписите си под анекси за това, а чехът и поляка не го направиха и биха могли да си потърсят разлика.

Има го и моментът, в който Адам и Иршак се връщат в началото януари и заявяват, че остават в Ботев и ще си намалят заплатите. Двамата също могат да претеглят на везната какво те дадоха на Ботев и какво Ботев и бултрасите дадоха на тях. Но колко от нас вярваме, че това може да се случи с двама легионери, дошли да заработят пари за семействата си в родната действителност? Нека изчакаме и ще разберем... Може да се окаже, че романтизмът на Ботев Пловдив е проникнал в сърцата на двамата строго гледащи и рядко показващи емоция, безспорни професионалисти. Все пак всички помним жеста на Артур Енрике.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...