A+ R A-

Завесата е вдигната

Понеделник, 13 Август 2012 23:38 | Жаклин Михайлов | |

Оценете
(0 гласа)

jaklinmihajlovБългарското първенство стартира и ще бъде по интересно, по-вълнуващо, по-силно, с повече качествен футбол от предишното

Клубовете ни се провалиха тотално в европейските турнири. Мачовете от А група няма да бъдат излъчвани по телевизиите. Голяма част от отборите са в перманентен финансов колапс. Българският футболен материал е дискриминиран. Над мачовете се е протегнала сянката на букмейкърите. Публиката е абдикирала и отвратена. Никой не се интересува от първенството на България!

Напук на всички тези уж верни твърдения, българското първенство стартира и ще бъде по интересно, по-вълнуващо, по-силно, с повече качествен футбол от предишното. По трибуните се връщат 20 хиляди души средно на мач, фенове на Ботев Пловдив и Етър Велико Търново, които заместват камерната групичка от Каварна, Севлиево и Търговище. В Левски и ЦСКА се очаква невиждан възход, след като и двата отбора получиха, това което заслужават. В Левски поредния милиционерски транш от приставката Спартак, в ЦСКА дългоочакваната помощ от държавата.

Лудогорец стои стабилно с палмата на най-качествения клуб в България. Литекс оцелява, независимо от трудностите на своя меценат. Дори посочва правилния път с един цял отбор от собствени юноши.

Славия е в своя юбилей. Голям, уникален, забележителен юбилей. Българският футбол е немислим без своята „стара госпожа" от Овча Купел. „Белите" винаги са били марка. Но, за възраждане и края на проблемите говорят и в другата софийска дестинация – Локомотив София. Времената с екзистенциалните въпроси вече са забравени.

Локомотив Пловдив пък се готви да посрещне подобаващо своите „жълто-черни приятели". На хоризонта е нов римейк на най-красивия мач в България. Така поне твърдят хората в Пловдив.

В Стара Загора също би трябвало да се поставят високи цели. Годините на глад и мизерия са оставени в миналото. Време е „зелено-белите" да вдигнат глава и да направят живота на фаворитите черен.

И Бургас – флагманът на красивия футбол. Отборът, който направи първенството през миналия сезон интересно. Със своя исполин Херо, който отново е стожер за честния футбол.

Толкова много предпоставки за интересно и вълнуващо първенство. За начало без телевизионни камери, но всяко зло за добро. Ще видим бум на зрителски интерес. Олимпиадата е към края си, медали не се очертават, времето е хубаво, футболът печели.

Да се вгледаме в програмата. Още в първия кръг поне 5 мача предвещават истински спектакъл. На „Герена", в Ловеч, железничарското дерби, дебютът на Ботев със Славия, „моряците" се точат на Лудогорец. Все двубои, които заслужават да бъдат гледани наживо.

Можем да критикуваме първенството, да громим недъзите, да слагаме оценки, но друго си нямаме. И затова е правилно да си го харесваме. То, горкото не е виновно. Виновни са тези, които нито обичат футбола, нито ги е еня за първенството. Но, май времето им изтича. А 2012-2013 може да се превърне в едно добро начало на голямото възраждане.

Много неизвестност в

досието на клубовете

Футболния шампионат 2012-13 година предоставя доста ребуси и като, че ли е доста сложно този път да се определят отделните пластове. Затова предлагаме по-различен подход от индикативни признаци, които да посочат евентуалното развитие на процесите.

Лудогорец. Класа - 8. Футболисти - 7. Треньор – 8. Публика - 4. Финанси и организация - 10. Общо – 37 или 7,4 средно. В много кратки срокове в Разград изградиха стабилен отбор с разпознаваем стил на игра. Практикуват нападателен футбол и са отлични в постепенното изграждане на атаките. Заслугата обаче е изцяло на младия треньор Ивайло Петев, колкото и в Разград да се развива култ към личността на Домусчиев. Собственикът при всичката се екстравагантности води правилната политика. Единственият проблем при настоящите шампиони е надграждането на досега постигнатото. За да вървят напред ще са им нужни и съперници. А такива на тяхното ниво в България почти няма.

ЦСКА. Класа – 4. Футболисти – 5. Треньор – 7. Публика – 8. Финанси и организация -5. Общо – 29 или 5,8. Тук нещата са поставени отзад-напред. Управлението на клуба в момента е в неясен етап. От бързото развитие на процесите ще зависи подобряването на здравето на ЦСКА. До мача с Мура червените имаха отбор с който да гонят първото място в България. Сега имат само надежди за светло бъдеще. Тук влиза в сила заклинанието „ЦСКА си е ЦСКА" , ама колко, и по- важното, кога ще сработи е друг въпрос. Иначе всичко се крепи на единствения константен фактор – феновете.

Левски. Класа – 4. Футболисти – 6. Треньор – 7. Публика – 6. Финанси и организация – 8. Общо -31, средно 6,2. В Левски финанси имат бол, но организацията им куца. Засега не са уцелили човека, който може да използва парите по предназначение. Иначе класата на отбора се видя със Сараево, няма как да е друга при така стеклите си обстоятелства. Играчите вземат баснословни пари и би трябвало да покажат някакви качества. Треньорът не е лош, но му трябва време. Публиката е объркана от толкова много манипулации. Накъде обаче ще тръгнат нещата е трудно да се предвиди.

Черноморец. Класа – 7. Футболисти – 5. Треньор – 10. Публика – 3. Финанси и организация - 7. Общо 32, средно – 6,4. През паузата Черноморец не можа да надгради в компонента футболисти, дано поне публиката да се увеличи през новия сезон. Заедно с Етър и Лудогорец, Черноморец ще е един от отборите със стил на игра, което се цени от неутралния зрител. Треньорът е най-добрият и доказаният в първенството. Организацията е отлична, финансите малко куцат, заради натрупани стари негативи от предходен период. Скептицизма е малко в повечко, но накрая всичко ще си дойде на мястото.

Литекс. Класа – 5. Футболисти – 5, Треньор – 7. Публика – 2. Финанси и организация – 7. Общо – 26, средно – 5,2. Допреди година сборът от точките на Литекс бе 36, сега е с десет надолу предвид обстоятелствата. Но благодарение на натрупванията през годините прекалено рязък спад няма да бъде допуснат. Иначе подходът им е най-правилният. Залага се на млади български футболисти, което трябва да се превърне в закон за футбола у нас. Дори да ги остави треньорът, което вероятно предстои, те пак ще се оправят. Организацията им е отлична, финансите вероятно са проблем. На без заупокойни, моля ви!

Локомотив Пловдив. Класа – 4. Футболисти – 4. Треньор – 7. Публика – 10. Финанси и организация – 6. Общо – 31, средно – 6,2. В Пловдив се справят далеч по ефективно с трусовете през лятото. Но може и всичко да е привидност. Новия собственик не вдъхва доверие, но с кой ли пък от предишните е било по-различно!? Въобще с прогнозата за Локото се поемат доста рискове. Но пък публиката им е номер едно – безспорно!

Славия. Класа – 4. Футболисти – 4. Треньор – 4. Публика – 6. Финанси и организация – 8. Общо 26, средно – 5,2. При белите, които са в своята стогодишнина, прави впечатление, че от публика и управление набират повече точки отколкото при чисто футболните компоненти. Има стабилност, предвидимост, но няма податки за повишаване на футболно ниво. Това е обезпокоителното, трудно с този отбор, футболисти и треньор, Славия ще постигне високите си цели. Подозирам трусове още през есента.

Черно море. Класа – 6. Футболисти – 4. Треньор – 5. Публика – 5. Финанси и организация – 6. Общо -26, средно – 5,2. Много средни оценки, които предвещават среднячество за Черно море. Вероятно ще се движат в средата на класирането. Водещите неща при „моряците" са постоянния стил на игра и липсата на видими проблеми с финансирането на клуба. За България и двете неща не са често срещан лукс.

Берое. Класа – 4. Футболисти – 4. Треньор – 4. Публика – 9. Финанси и организация – 9. Общо – 30, средно 6. И пред Берое ще предстои задачата да вдигне футболното ниво до това на публиката си. А затова би трябвало да допринесе и финансовата стабилност. По дефиниция Берое трябва да гони високи цели през първенството, но дали ще е така е друга работа. Много съмнения около класата на отбора и най-вече около новия треньор. Но в тези компоненти може да бъде отбелязан чувствителен прогрес.

Миньор. Класа -5. Футболисти – 5. Треньор – 6. Публика – 7. Финанси и организация – 2. Общо – 25, средно 5. Диаметрално противоположния случай на Стара Загора. По-добър футболен потенциал, но пернишка трагедия във финансите. Миньор е в пълна зависимост от финансовото си положение. Ако то е такова, каквото се коментира, отборът ще е сигурен изпадащ. Но в Перник са доказали, че са жилави, а и би било жалко за хубавото отборче, което обърка толкова много сметки през миналия сезон.

Монтана. Класа – 4. Футболисти – 3. Треньор – 5. Публика – 3. Финанси и организация – 5. Общо – 20, средно – 4. Възниква естествения въпрос, как при толкова малко достойнства Монтана оцелява с години в елитния футбол и дори не попада сред изпадащите. Явно има някаква рецепта, която им помага да го правят. В това първенство обаче ще им трябва повечко от спасителната субстанция, защото се очертава място сред последните 4.

Локомотив София. Класа – 3. футболисти – 4. Треньор - 6, Публика – 6. Финанси и организация – 3. Общо - 22. Средно – 4,4. Предполагам, че Тони Велков е изобретил някакво магическо средство за възраждане от пепелта. Числата показват, че отборът пак ще е надолу в класирането в противоречие с излъчвания оптимизъм. Дано Тони излезе прав, Локомотив София е марка.

Ботев Враца. Класа – 3. Футболисти – 2. Треньор – 5. Публика – 7. Финанси и организация – 2. Общо – 19, средно 3,8. Видимо изпадащ отбор, след като през лятото така и не бе решен казусът със собствеността и финансирането. Досегашния ръководен екип направи чудеса през миналия сезон, но явно толкова са им били възможностите. Ако нещата са такива, за каквито се пише и говори, Ботев Враца много ще се мъчи във втория си сезон в елитния футбол. Което е много жалко.

Ботев Пловдив. Класа – 4. Футболисти – 7. Треньор- 4. Публика – 9. Финанси и организация – 8. Общо – 32, средно – 6,4. Ботев съвпада като класа с Монтана, като футболен потенциал с Лудогорец, треньорът е на равнището на Ботев Враца, финансирането е като при Левски. Публиката е велика! Като пожелание, най-доброто за Ботев е да върви по стъпките на Лудогорец.

Етър. Класа – 5. Футболисти – 4. Треньор – 8. Публика – 6. Финанси и организация – 6. Общо – 29, средно – 5,8. Стремежът на „виолетовите" е догодина да са вдигнали средната си оценка поне с една цяла единица. Което може да бъде постигнато с подобрение във всички компоненти. През първата година обаче трябва да играят добър футбол, каквито индикации дават.

Пирин ГД. Класа – 3. футболисти – 2. Треньор – 4. Публика – 4. Финанси и организация – 5. Общо -18, средно – 3,6. Единствената задача на Пирин е да опровергае и обори такива разбирачи като мен, че е отбор, който няма потенциал да играе в елитния футбол. Всичко останало са празни приказки.

Анализът от съвкупността на компонентите показва, че безапелационен шампион на България ще бъде Лудогорец. В челните места ще се боричкат Левски, Черноморец, Ботев Пловдив, ЦСКА също няма да изостане. Литекс ще падне малко по- надолу в класирането, Славия, Локо Пд и Черно море ще задържат позиции. Около златната среда ще са Берое и Етър. Пирин изглежда обречен, натам сочат стрелките при Монтана, Миньор и Ботев Враца. Обратно на оптимизма от „Надежда" е видно, че отборът във втора поредна година ще е замесен в битката за изпадане, но накрая ще е с място или две над чертата.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...