A+ R A-

80% от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев

Вторник, 01 Юли 2014 18:39 | capital.bg | |

Оценете
(7 гласа)
80% от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев

Един стадион с налети основи, един водещ футболен клуб с неясно бъдеще и още няколко федерации и отбори в очакване за загуба на спонсорство - това е равносметката за спорта от одържавяването на КТБ и атаката срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев в последните две седмици. В сфера, в която КТБ се беше разпрострял мащабно, в последните години сътресенията вече са налице.

bogdan nikolov moto1"Осемдесет процента от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев", каза преди седмица президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов в разгара на скандала Пеевски – Василев. Въпреки че числото изглежда завишено, това изявление донякъде отразява колко значимо е влиянието върху спортния живот в България на КТБ.

В последните години всяка по-голяма федерация се опитваше да се закачи за парите на банката. За клубове като "Ботев" (Пловдив) или баскетболния "Левски" евентуалното спиране на финансирането би било пагубно, а за други ще създаде значителен дискомфорт. Федерациите по мотоциклетизъм, волейбол и тенис в по-малка или по-голяма степен подсигуряваха годишната си дейност благодарение на помощта от Цветан Василев. Преди време Богдан Николов казваше, че "ако има още няколко души като г-н Василев, пред министерството могат да им направят паметници, защото ще им свършат работата". В сфера, в която министерството на спорта се контролира директно от ДПС чрез приближени до Пеевски кадри, това си беше наливане на масло в огъня, преди той въобще да е пламнал. За Богдан Николов от коя страна на барикадата да застане не е било проблем от началото на работата на правителството на Орешарски. Но за много други настъпи време за избор и за търсене на спасение.

"Той е помогнал, защото е такъв човек. Ние няма да доказваме качествата на Цветан Василев, той ги е доказал пред всички. Някой ще каже, че Тити е лапал, лапал е Богдан Николов, но той е помогнал и на спорта и на културата", заяви старши треньорът на баскетболния "Левски" Константин Папазов при анонсирането на "движението" "Кой кого поръчва".

Мащабно "лапане"

Традиционно пламенната защита е обяснима, защото синият баскетболен отбор нямаше да е това, което е днес без финансирането от доскорошния мажоритарен собственик на КТБ. През тази година "Левски" за първи път прекъсна хегемонията на "Лукойл Академик" в баскетболното първенство. Този успех се дължеше както на най-качествения отбор, в който имаше трима бивши играчи от НБА, така и на изравнените финансови възможности. По неофициална информация бюджетът е бил 2 милиона лева, а за следващата година трябвало да бъде още по-мащабен.

ab8b9060ca5832e4c28cd28fda0fa4e31

"Левски" наскоро финализира преговорите за включваното си в силната Адриатическа лига, в която участват редица отбори от бивша Югославия. На пресконференцията дори трябваше да присъства Василев, но не се появи. Само таксата за участие в турнира е 150 хиляди евро на година, а отделно са разходите по пътувания, тъй като редовният сезон в турнира продължава 26 кръга с 13 домакинства и 13 гостувания. За да може да бъде равностоен, "Левски" има нужда и от по-добра селекция, а се е говорело дори за два отбора, които да участват в застъпващите се първенства и турнири. По неофициална информация за следващата година се е предвиждал бюджет от 3.5 милиона евро, който е съизмерим с разходите на едни от най-добрите български футболни отбори.

Всъщност този баскетболен вариант на "Левски" се роди покрай собствеността на зала "Универсиада". Когато при управлението на НДСВ половината от залата беше приватизирана от фирма, близка до Делян Пеевски, а след това изкупена изцяло при тройната коалиция, издръжката на баскетболния отбор беше един от естествените начини за осигуряване на някаква редовна спортна дейност в съоръжението. То всъщност се превърна и в един от спортните примери, където интересите на настоящите врагове Василев и Делян Пеевски се преплитаха най-очевидно.

При приватизацията залата попадна във фирмата "Велдер билд", смятана за близка до Пеевски, а нейният управител Иван Джиджев беше президент и на баскетболния клуб. Преди няколко месеца Джиджев беше изтеглен от Василев като президент на футболния "Ботев", а и финансирането на баскетболния клуб е останало в неговата сфера на влияние. Сега репликата на Константин Папазов отпреди месец "Единственото сигурно е, че ще играем в Адриатическата лига" започва да звучи много несигурно.

Минус един стадион

11949 11Най-несигурно обаче изглежда положението във футболния "Ботев", чийто възход след изпадането му във В група при Димитър Христолов беше първо тайно, а след това и явно финансиран от Цветан Василев. Понастоящем клубът е собственост на "Интегрирани пътни системи" с 51 и с 39 процента "Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ – ИМЕ)" АД, който беше едноличен собственик преди това.

В разгара на войната Пеевски – Василев във втората фирма Софийският градски съд допусна като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик. "Интегрирани пътни системи" е една от строителните фирми, които при раздялата на бившия тандем остава при Цветан Василев. В последните две години "канарчетата" се утвърдиха като един от най-добре финансираните отбори в българския футбол. Изгради се нова тренировъчна база в квартал Коматево за 8.5 млн. лв., а Василев правеше заявка за дългогодишен проект с амбиции да стане печеливш. "Не искаме отбор, който да е еднодневка. Искаме отбор, който да наследи великите традиции в този град, в този клуб. И оттук нататък наистина да се говори за явлението "Ботев", каза Василев на коледното тържество на клуба.

Част от дългосрочните проекти за развитието на "Ботев" включваше строежа на нов стадион за 18 700 зрители на мястото на стария стадион, който беше взет на концесия за 35 години. В края на 2013 г. от ръководството на клуба обявиха, че вместо да строят стадиона трибуна по трибуна, ще ускорят работата и ще го изградят наведнъж. В сряда новият изпълнителен директор на клуба Тервел Златев обяви, че строителството временно спира поради замразяване на сметките в КТБ. "По този начин е нарушен механизмът на разплащане към доставчици и контрагенти, отговарящи за ремонтните дейности на стадион "Христо Ботев", обяви клубът официално.

В момента "Ботев" действал нормално, но не е ясно докога ще бъде така. "Все още няма безпокойство. Надяваме се ситуацията скоро да бъде разрешена. Взели сме правилни решения, които да обезпечат клуба засега. Ако обаче продължава тази ситуация, никой не може да гарантира осигуряването на клуба в по-дълъг период", каза Златев. Ден по-рано той беше по-оптимистично настроен: "На този етап всичко е нормално и продължаваме да функционираме на пълни обороти. Надявам се, че тази ситуация няма да се отрази на по-нататъшната ни работа."

По-малкият проблем на клуба е блокирането на сметките в КТБ. По-големият е дали отсега нататък собственикът ще може и дали ще иска да осигурява финансов ресурс за издръжката му. Официално "Ботев" отчете 10 милиона лева загуба само за 2013 г. До момента се славеше и като отбор, който е склонен да прави скъпи трансфери и да наема скъпи треньори като Станимир Стоилов и Любослав Пенев.

"Мисля, че сме на път да видим втори "Нафтекс". Но така се случва, когато клубовете се издържат само от едно перо", коментира пред "Капитал" авторитетен анализатор, който следи от години процесите в българския футбол. Той препрати към времената, когато "Нафтекс", а след това "Черноморец" се срутиха в момента, в който започнаха проблемите на Митко Събев с останалите акционери в "Петрол холдинг" и вече не можеше да разполага с предишните ресурси.

Странични ефекти

2040761 w21Освен "Ботев" казусът със стадиона засяга и предстоящото домакинство на България на европейското първенство по футбол до 17 години следващата пролет. Строежът на съоръжението беше ускорен и с идеята там да се приемат мачовете от турнира, и то най-важните – откриването и закриването. Там се очакваше и президентът на УЕФА Мишел Платини. "Най-важното е, че строителството на стадион "Христо Ботев" върви в бързи темпове и се очаква да е готов най-късно през следващия април", коментира директорът на първенството Павел Колев преди два месеца, като определи изграждането му като "изключително важно" за цялото домакинство.

Сега се налага плановете да се променят. "Имаме план "Б", но и план "Ц", в случай че строителството на стадиона на "Ботев" се забави или спре. На нас ни се каза, че строежът не е зависим от събитията в банката", заяви Колев за "Капитал" ден преди "Ботев" да обяви спирането на строежа. Сега вероятно плановете ще трябва да се прекрояват отново и вместо в Пловдив най-важните мачове да бъдат изместени в Бургас на "Лазур". Това означава изиграване на повече мачове в Сливен, Стара Загора и на останалите стадиони, които потенциално ще бъдат готови до следващия май. "За нас на този етап по-важно е да се реновират стадионите, които ще бъдат тренировъчни бази на отборите, добави Колев.

Футболът индиректно е зависим и от случващото се с ТВ7, която остана в орбитата на Василев. Телевизията купи през миналото лято телевизионните права за излъчването на българското футболно първенство за почти 5 милиона лева на сезон. От договора остават още две години. "Всичко по договора за първата година е платено. От разговорите ни до момента съм убеден, че няма да има проблеми и с остатъка от договора. Не само съм сигурен, че ТВ7 ще излъчва следващата година, но и по-следващата", заяви за "Капитал" Атанас Караиванов, изпълнителен директор на фирмата "Футбол про медия", която купи правата от БФС. През седмицата клубовете се договориха за схемата за изплащане на компенсации през миналия сезон.

Финансиране в аванс

470717132013 011Случаят с телевизионните права е един от множеството примери за това, че където КТБ е имала спонсорство, е платила всичко в аванс за 2014 г. Вицепрезидентът на волейболната федерация (БФВ) Любомир Ганев, който отговаря за маркетинговите въпроси, заяви, че е останал много изненадан от случващото се около Василев и КТБ. "За нас КТБ и Цветан Василев са направили прекалено много. Не знам какво ще стане занапред. Непонятно е това, което се случва. Не е нормално да става в европейска държава", каза той за "Капитал".

Банката стана спонсор на БФВ през 2012 г. с договор за четири години и неофициално се смята, че федерацията трябва да получава по 500 хиляди лева на година. В замяна тя получава спонсорското място на фланелките на националите и рекламни пана. "Това е най-големият спонсор на федерацията досега. От банката и от Цветан Василев сме видели само хубави неща. Никой не е правил толкова много за българския волейбол", добави Ганев, без да уточни сумата.

По думите му КТБ е превеждала редовно всички суми по договора на всеки три месеца. Следващата вноска е трябвало да бъде между 1 и 5 юли и засега Ганев няма информация какво ще се случи занапред.

16f4c9753aa6bb300c3372ea127e838b1Председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, заяви, че всичко по договора с КТБ за спонсорство на Асоциацията на балканските атлетически федерации за 2014 г. е платено. "Въобще не се притеснявам за договора", беше лаконичен той. Банката стана спонсор на асоциацията през 2012 г., като се съгласи да плати 1 млн. евро за петте години от контракта.

Сред последните партньори на КТБ беше и федерацията по тенис, която през пролетта обяви партньорство с КТБ. Банката ще се ангажира с финансиране на всички значими събития от спортния календар на федерацията, включително и на държавните турнири за юноши (младежи и девойки), мъже и жени, след като беше сред спонсорите на Турнира на шампионките миналата година. "Сумата по договора за тази година ни е преведена. Не можем да кажем какво ще се случва следващата година, но ние не спираме да търсим нови партньорства", заяви Георги Дончев, който е една от водещите фигури в тенис федерацията.

За мотоциклетизма, който от години е в конфликт с различните правителства и не получава средства за множеството си домакинства, Цветан Василев е със статута на "спасител". Ситуацията сега изменя местоположението на паметника, който Богдан Николов предлага да му се издигне: "Да поръчаме паметник на г-н Василев и да го сложим на гърба на Съдебната палата срещу входа на Главна прокуратура, за да може главният прокурор всеки ден да го вижда." Където и да бъде поставен, този паметник вероятно ще отразява все повече едно минало, отколкото бъдеще време.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар