A+ R A-

За Колежа, Строежа и спортното строителство под тепетата Избрана

Понеделник, 30 Юни 2014 18:06 | Георги АНАСТАСОВ, в. Марица | |

Оценете
(1 глас)
За Колежа, Строежа и спортното строителство под тепетата

Преди година с гордост отчетохме - Пловдив се превръща в най-голямата спортна строителна площадка в Европа. Освен напредващия с бързи темпове градеж на многофункционалната зала на Колодрума и довършителните работи по тренировъчната база на ФК "Ботев" в Коматево, се заговори за старт на строителството на втори гребен канал, цялостната реконструкция на ст. "Христо Ботев", рестарт на проекта за стадион "Пловдив" и възстановяването на трибуна "Бесика" на Лаута. Проекти на обща стойност над 100 млн. лева

Днес оптимизмът по отношение на спортното строителство някак залиня. Колодрумът и "Бесика" са във фризера, където от години отлежава и стадион "Пловдив", а по отношение на втория гребен канал все още няма нищо сигурно.

В края на миналата седмица пък Пловдив осъмна с поредния мащабен спортен обект, преминал в графата "временно замразени". Стадион "Христо Ботев" поне месец ще стърчи в центъра на града и ще напомня на минувачите, че този град сякаш е орисан да няма съоръжение, с което да се гордее. Паметниците на разрухата имат различна история и символика - от 25-годишната безстопанственост и съдебни битки за стадион "Пловдив", през магарешкия инат на правителството за довършването на Колодрума, до катастрофата с КТБ и стадион "Христо Ботев" - свидетелство, че в България явно няма условия и стабилност за подобни големи вложения.

Заради стоварилото се на гърба на града нехайство на държавата Пловдив вече изпусна едно голямо първенство, на път е да изпусне и други, на които спечели домакинство с мащабните си спортни проекти. Заради недостроената зала на Колодрума европейското по спортна гимнастика тази пролет отиде в софийската Арена Армеец, пред провал е и домакинството на един от най-авторитетните форуми - европейското по волейбол за мъже догодина. За да се запазят някакви шансове за него, залата трябва да стане до края на годината. През летните месеци строителството едва ли ще бъде възобновено, тъй като през есента чакаме избори. А и за след това гаранцията е никаква. Залата е готова поне на 80 процента, кабинетът на Орешарски трябваше да отпусне 12 милиона, гласувани от предишното правителство, за да се довърши обектът, но си затрая. Управниците останаха верни на себе си и решиха да жертват собственото си достойнство като представители и пазители на авторитета на цяла една държава, за сметка на поредната политическа вендета срещу Пловдив. Как иначе можем да си обясним решението на спортното министерство да отпусне 50 милиона лева за ремонт на Зимния дворец в София, вместо да довърши почти построената зала на Колодрума, залегнала в официалната ни кандидатура за европейското по волейбол?!

Правителството говори за строителство на нов национален стадион, който вероятно ще удари 200 милиона лева, но не ще и да чуе за стадион "Пловдив", за чиято реконструкция и довършване са необходими около 30 милиона. От Общината пратиха няколко писма с предложение съоръжението да се превърне в национален спортен обект, но конкретен отговор така и не последва - само бръщолевения за следващи програмни периоди, което звучи като научнофантастичен роман за далечното бъдеще на Айзък Азимов. От къде на къде Пловдив ще има национален стадион?! Депутатът Здравко Димитров поде подобна инициатива в парламента, но и тя се оказа глас в пустиня.

Така недовършен цъфна и стадион "Христо Ботев", който до момента се строеше с бясно темпо, но сега е пусто и отвсякъде стърчат железа и арматури. Като манна небесна се чака 20 юли, когато ще бъдат отблокирани сметките на КТБ и строителството ще бъде възобновено. Евентуално. Лошото е, че частицата за бъдеще време е преобладаваща, когато говорим за спортни обекти в града. Крайният срок за завършването на съоръжението на обща стойност над 20 милиона лева бе до пролетта на следващата година. С това забавяне едва ли ще бъде спазен. Което означава, че стадионът ще изпусне домакинството на финала на европейското по футбол за юноши до 17 г., за който бе определен. Така официални мачове от този шампионат ще се играят само на Лаута, ако бъде приведен в ред с отпуснатите от УЕФА 600 000 лева.

12 милиона лева за залата, 30 милиона за стадион "Пловдив", 12.5 милиона за втори гребен канал, още поне 15 милиона за стадиона на Ботев. Това са трите големи спортни проекта в Пловдив с национално значение, които чакат своето пълно осъществяване. Всичко това прави 60 милиона лева. Малко повече от ремонта на един зимен дворец.

 

Мечти в недовършен град

640 1560a5b41c87a78c384c86c41e7c683f1Любо Минчев, в. Марица
Така изглеждаха Рио де Жанейло и други бразилски градове месеци преди Световното по футбол. Падаха кранове, падаха недостроени трибуни, няколко пукнати глави, двама-трима убити, но първенството започна в обявения час. Така е в Пловдив от няколко месеца - едни протестират, че ще има втори гребен канал, други мрънкат от дискомфорт покрай строежа на Колежа. Във всеки олимпийски град е имало съпротива срещу огромните пари, които се наливат в спортни обекти, тъй като протестиращите смятат, че тези пари трябва да отидат за социално слабите, за здравеопазване, за каквото им хрумне, но не и за стадиони.

Да оставим протестиращите, те винаги имат право. Може би заради втория гребен канал ще духа повечко вятър, докато израснат новите дървета. А новият стадион може да скрие мръсотията наоколо, без която изглежда не можем.

И най-прецизната проверка ще покаже, че в момента няма град в света, в който се строи зала, гребен канал, чисто нов стадион, още един в реконструкция и още един, ухажван от години, и който плаче да го превърнат в национално бижу. Но може да се превърнем в единствения град, в който нищо не е завършено.

И какво сега да аплодираме - че сме започнали всичко това или че няма да ги завършим. Пловдив строи сякаш ще приема олимпийски игри. Никога не съм виждал подобен ентусиазъм. А и това бе една мечта - да имаме красив стадион, или стадиони, зала, годна за всичко, което си наумим, и да сме център на световното гребане.

Какво се е променило около мечтите ни. Нищо. Имаме уникален шанс да ги сбъднем срещу 60 милиона лева. Протестирайте колкото искате, но това наистина е шанс Има и друг шанс- да се превърнем в град на мъртъвци. Така беше казал един кмет, който вечерта погледнал Пловдив от Бунарджика. Имаше право, тъй като долу мъждукали няколко лампи и толкова. С куп незавършени спортни обекти градът и през деня може да ви се стори мъртъв. Може да се каже и малко по-оптимистично - недовършен град. То е същото - мъртъв град.

Пловдив трябва да бъде довършен, каквато и да е цената. Това трябва да е битката за този град, а не онази измислената - между Ботев и Локо. Никого не интересува битка в мъртъв град. По-добре да се качим на Бунарджика, да погледнем надолу и да преброим колко сме живи.
.

 

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар