A+ R A-

Андрей Павлов - човекът с огромно футболно сърце

Сряда, 11 Юни 2014 14:36 | Дончо Донев, Георги Атанасов; в. Марица | |

Оценете
(0 гласа)
Андрей Павлов - човекът с огромно футболно сърце

Без време ни напусна един от благодетелите на пловдивския спорт - Андрей Павлов. Откривателят на Тодор Неделев и на още дузина футболисти си отиде от този свят миналата вечер. Нелеп инцидент преди седмица прати в кома Павлов, от която той не успя да излезе.

Видният привърженик на Ботев два пъти е бил в управата на любимия си клуб. Първият път Андро бе част от екипа бизнесмени, който сложи край на агонията на клуба след опустошителното управление на Васко Нинов. Тимът бе спасен от изпадане, а стадионът край Бирената се напълни отново през пролетта на 1999 г. За треньор бе заложено на собствения кадър Марин Бакалов и разбитият от интриги през есента тим заигра като през 80-те. За съжаление вътрешни крамоли сред акционерите попречиха на Бакалов да сложи началото на нещо голямо. Андрей Павлов, макар и скаран с клубния собственик Димитър Христолов, неизменно беше в ложата на стадиона, независимо от важността на мача.
През 2002 г. Павлов създаде уникалната школа Ботев 2002. Даде път в професията на талантливи млади треньори, всички свързани с Ботев. При него заработиха Тодор Зайцев, Георги Андонов, Сашо Николов, Лилчо Арсов. Андро подаде ръка и на Ясен Петров, който в един момент остана без работа. Според възможностите си Андро изгради и съвсем прилична база в Катуница. Неговите формации тренираха на най-добрите терени за юноши в областта.

През 2006 г. Андрей Павлов заедно с Георги Колев се заеха да възраждат Спартак. Първо заложиха на работата с младите. Появи се и инвеститор от Германия, който искаше да построи стадион "Тодор Диев". Световната финансова криза обаче осуети плановете за това, а Андрей Павлов се оттегли само при своята школа. Преди това обаче от нея в мъжкия футбол влязоха Дани Кики, Петър Денчев и синът му Николай Павлов. Голямото бижу на Андро обаче е Тодор Неделев. Талантливото хлапе от село Белозем е искано от почти всички пловдивски отбори. Павлов обаче успява да спечели семейството на Тошо с човешко отношение и жест, на който само той е способен. Бизнесменът взема на работа родителите на Тошко. В един период от живота си настоящият халф на елитния немски Майнц живее у тях и израства заедно с по-малкия му син Деян.

През пролетта на 2010 година Андрей Павлов бе един от 16- те деятели, които възродиха Ботев след фалита на Христоловия клуб. Андро не пожали сили, а инвестира и собствени средства за изграждането на новия клуб. Тогава той безвъзмездно дари гарнитурите на Ботев 2002, като си запази само една детска формация. Впоследствие се оттегли с достойнство след преобразуването на клуба в акционерно дружество, но не пропускаше мач на любимия си тим до последно.

Безспорното бижу сред осъществените проекти на Андрей Павлов бе ресторант Олимпик, който бе по-известен като Малкия новотел. Уютното заведение край северния бряг на Марица за отрицателно време стана любимо място за спортния елит на града. Отличаваше се от останалите заведения с хубавата кухня и обслужване. Най-хубавото на Малкия новотел обаче беше това, че когато и да влезеш, винаги ще намериш приятел. С голямо сърце, каквото имаше Андрей Павлов.

Бог да го прости!

Травмата била несъмвестима с живота
Много тежка е била травмата на главата, която е получи Андрей Павлов при преживения битов инцидент. Били са му направени две животоспасяващи операции, но състоянието му просто е нямало как да се подобри, научи "Марица". Създателят на футболната школа Ботев 2002 е бил 5-6 дни в болницата в състояние на кома, от която така и не е успял да излезе, тъй като травмите му са били несъвместими с живота, понеже фатално увредени се оказали центрове, свързани с дишането.

ПРИЯТЕЛИТЕ ЗА НЕГО
Петър Зехтински, бивш капитан и треньор на Ботев: Това е огромна загуба за пловдивския футбол и целия пловдивски спорт. На толкова народ е помогнал... Този човек не заслужаваше подобна участ. Беше готов да помогне на всеки, който имаше нужда. Силен бизнесмен. В ресторанта му - Малкия новотел, се хранеха толкова много спортисти, без значение кой ще плаща и кога ще плаща. Много широко скроен човек, с огромно сърце, помогна и на Ботев, даде си цялата школа. Много ми е помагал и на мен, и на всички ни. На Спартак, на Евроколеж... А за Тошко Неделев какви неща е правил - как сме го взимали от Белозем, на баща му и на майка му как е помагал, на работа ги е водил. Видя в Тошко таланта. Андрей е бивш футболист и беше много навътре с футбола - имаше страшно набито око за таланти. Заложихме на няколко човека, имаше добри момчета и при мен, и при Марин Бакалов... Само Тошко излезе засега, но е напълно достатъчен.
Марин Бакалов, бивш футболист, треньор и директор на Ботев: Бях първият треньор в школата на Андрей Павлов Ботев 2002 и спокойно мога да кажа, че това бяха 4-5 от най-хубавите ми години. Това е огромна загуба за всички, остава една голяма празнина. Помня, като доведе Тошко Неделев година-две след създаването на школата. Тошко беше уникално дете, а Андрей успя да съзре дарбата му, допълни Бакалов.
Христо Данов, бивш президент на БФС и Ботев: Смъртта на Андрей Павлов е голяма загуба за спорта в Пловдив, а не само за Ботев. Андро истински обичаше футбола и вложи много пари в него. По-важното обаче е, че той вложи в любимия си спорт голямото си сърце и душа. В неговата школа Ботев 2002 бяха и двамата ми синове. Той се грижеше като баща за всяко едно дете. Може да не беше бизнесмен от национален мащаб, но всеки свободен лев влагаше във футбола. Изгради школа, за която по същото време Локо и Ботев можеха да мечтаят. Събра страхотен екип и с ентусиазма си го увлече да работи по шампионски.

Гочо Василев, легенда на Локомотив: Потресен съм. Андро беше страхотно момче. С него сме стари приятели. Навремето даже бяхме съотборници в Крепост (Хисар). През годините сме контактували често. Той беше върл ботевист, но въпреки това ме уважаваше много. Винаги е казвал, че когато стане въпрос за човешки качества, няма клубна принадлежност. Много ми е мъчно, че си отива толкова млад.

Тодор Неделев: Най-тъжният ми ден

"Днес е най-тъжният ден в живота ми;( Отиде си човека, който ме създаде, който ми беше като втори баща, който винаги беше до мен във всичко, на който дължа толкова много ;( ПОЧИВАЙ В МИР ... Завинаги ще останеш в моето сърце ;( ;( ;( ;( ;(", написа на страницата си във фейсбук националът Тодор Неделев, който е откритие на Андрей Павлов

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...