A+ R A-

Футболен доцент направи анализ на Мъри и Станков и схемите им на игра

Събота, 31 Май 2014 20:58 | | |

Оценете
(2 гласа)
Футболен доцент направи анализ на Мъри и Станков и схемите им на игра

Михаил Мадански, футболен доцент

Голяма част от отборите в „А" група практикуваха през сезона 4-2-3-1. Като в определени мачове особено Ботев преминаваше 4-4-2. Като говорим обаче за схеми всичко е много относително. Защото знаем, че схемата на игра се определя от това къде е топката и в чие владение е.
Когато топката е в противниковия централен защитник, схемата е една, ако сме наредени в собствената половина и чакаме, схемата е друга. Нещата са доста непрозаични за зрителя, но специалистите ги знаят. За мен не толкова схемите и системите са изиграли някаква роля в представянето на отборите, защото ние си спазваме тенденцията, която виждаме в големите първенства. Само все още не съм видял по-смело да се практикува 3-4-3 или 3-5-2, така както играят в Италия. Изненадах се от схемата на игра с двама типични централни нападатели която приложи Ботев, доколкото знам възгледите на Станимир Стоилов. Той практикуваше съвсем друг футбол, особено есента и докато беше в Левски. Но явно селекцията, която направи му наложи друга схема на игра, която в крайна сметка си е лично виждане на треньора. Аз мога да кажа, че в определени моменти се получи.
Не бих казал, че 4-2-3-1 е най-успешната у нас, това е много относително. Ако я разгледаме в по-комплексен план, зависи дали фланговите играчи са нападатели или халфове. Ако са от вторите, можем да я наречем 4-5-1. В световен мащаб това е най-често използваната схема. Във фаза защита преминава в 4-4-2, а в атака е 3-1-2-5. Това вече е конкретен избор на треньора. Ако има нещо което мен ме притеснява от това, което виждаме като тактика, е, че нашите отбори с изключение на Берое усещат големи трудности, когато играят с двама нападатели. Аз имах същите проблеми в младежкия отбор, когато пусках двама нападатели. Те са свикнали да играят сами на върха и понякога едва ли не слагаш светофар, за да ги научиш в коя посока да се движат.
Напоследък забелязваме сериозна тенденция в европейския футбол с налагането на двама нападатели, например Атлетико Мадрид, голяма част от италианските отбори. В този ред на мисли, ми беше интересно да го видя и в България и приветствам идеята на Ботев. 
Видяхме и ромба. Това е моята предпочитана схема за игра с четирима халфове. Но ако не се познава много добре, тя носи и огромни рискове. Играта в ромб може да има офанзивен и дефанзивен вариант в зависимост от страничните футболисти в ромба. Недостатъкът на тази схема е, че потиска развиването на добри флангови играчи, защото основно в ромба атакуват бековете.
Александър Станков определно бе явлението на сезона. Впечатлен съм от работата, която свърши в Локомотив. Много хора подцениха неговите лични изяви като треньор, но той успя да направи много добър отбор. Сашо Станков свърши великолепна работа и ако не бяха страничните проблеми, Локо щеше да се представи още по-силно. Само Локо Пд игра с таран. При тях се забелязваше играта на истински централен нападател като Камбуров. Юнес Хамза също е такъв тип футболист в Ботев, но до него виждахме движещ втори нападател - Доре. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • Е кво ти гарантира че и сега няма да стане така? Говоря за минимизиране ...

  Прочетете още...

   
 • Единственото решение е ЕДО ЕРАНОСЯН..всяко друго е...катастрофа! !!

  Прочетете още...

   
 • За нас най правилния човек на този етап е само един Ераносян. Г-н ...

  Прочетете още...

   
 • Комедията продължава.Най обичаният клуб със средна посещаемост- 500 ...

  Прочетете още...

   
 • Голям отбор, няма що? Легендата им псува феновете,треньо ра им ...

  Прочетете още...

   
 • Тодоре ти хубаво помниш мача с нафтата за купата но вината беше в ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!