A+ R A-

Станимир Стоилов: На москвич в Европа не се влиза Избрана

Петък, 07 Февруари 2014 12:08 | trud.bg | |

Оценете
(3 гласа)
Станимир Стоилов: На москвич в Европа не се влиза

- Доста се шуми около селекцията на "Ботев" – наистина ли са толкова силни петимата, които взехте от румънското първенство?

- Качествата им ще проличат най-добре, когато започне шампионатът. Да говоря сега, ще прозвучи като реклама – на тях, на моя избор. Нормално е да има шум, щом идват от сериозно първенство, от сериозни отбори и със сериозни визитки. Предварителните прогнози за човек - това не е точна посока... Няма значение дали за възхвала или с негативизъм.

- Добре, но селекция за 1,5 милиона евро е твърде рядка за "А" група.

- Бяха инвестирани средства, които собственикът прецени. След продажбата на Тодор Неделев в "Майнц" (за 2,4 млн. евро - б.р.) г-н Цветан Василев каза, че част от парите ще отидат за нови футболисти. От което ние като щаб, а и привържениците, разбира се, трябва да сме доволни. И петимата нови имат добри качества. Само трябва по най-бързия начин да се сработят, защото няма време. Целта ни е класиране за Лига Европа, чакат ни много сериозни мачове, които започват скоро.

- Подобна селекция в последните години прави само "Лудогорец" - колко е близо "Ботев" до шампиона?

- "Ботев" се развива и наближава "Лудогорец", който обаче има изграден стил, начин на игра. В Разград едни и същи футболисти играят не от вчера. Това е важно, знаете.

- А недостижими ли са лидерите като точки? Може ли да стане чудо напролет? Все пак "Ботев" е №1 по актив само от мачовете в челната седмица, която ще играе решаваща фаза.

- Трябва да сме реалисти, защото разликата в точките е доста голяма. При положение че сме загубили през есента поне 11 точки срещу отборите от последната четворка, нормално е да не се зареждаме с излишни и нереални амбиции. Да, имаме най-много точки срещу останалите от първата седмица, но нека продължим и доразвием това и тогава да говорим за амбиции. Ако бяхме спечелили т.нар. леки мачове или сигурни точки, сега реално можеше да мечтаем за титлата, но... ("Ботев" е седми, на 11 точки от първия и втория в класирането - б.р.)

- Ставате нарицателен като пълководец на битката за добри терени в България. А „Ботев" загуби доста точки на игрища, наричани от десетилетия "картофени ниви".

- Да искаме добри терени, трябва да е задължение на всички, мисия.Аз не казвам – ако теренът е хубав, щяхме да победим еди-кой си. Борбата е да се подобрят изобщо условията за футбол, за да може и хората, които инвестират, и хората, които гледат футбол, да получават добро качество. А не блъскане, тръшкане и всевъзможно или невъзможно отскачане на топката. В Босна имаше война, но и там игрищата са по-добри от нашите. Да, теренът е един и същ и за двата отбора. Затова не съм поставял под съмнение успеха на нашите противници. Но трябва да мислим, да мечтаем и да работим и за терените, и за стадионите, и за топките, ако щете. Да влезем в крак със съвременните изисквания. Преди 20 години нямахме мобилни телефони и карахме москвичи. Сега колко хора имат по два-три мобилни телефона? Не може футболът ни да стои в каменната ера. Във втора Бундеслига е задължително терените да имат отопление. У нас само три-четири са с отопление. Голяма част от клубовете вземат добри пари от телевизионни права всяка година. И не е проблем средствата да отидат в добър терен. И така до няколко години да се променим в най-нужните неща. Понякога се дават безумни пари на футболисти, а и на треньори, а няма къде да се тренира или да се играе. Да не давам примери, за да не обидим някого. На москвичи обаче няма да стигнем далеч, няма да стигнем средноевропейското равнище. По-бързи коли трябват. А "Ботев" ще бие и ще пада, и на добри, и на лоши терени, футбол е, всеки пада.

- През месец май закръгляте 10 години, откакто станахте за първи път треньор на клуб - в "Левски". Десетилетие и на интервюта, обявени мечти и амбиции. Сякаш условията в „Ботев" са най-близо до вашата философия като начин на действие в клуба?

- Нека не обиждаме другите клубове, в които съм работил. Всички те са сериозни, с добри условия. "Ботев" сега показва пътя за развитие на всеки клуб. Благодарение на голямата амбиция на собственика да го направи бързо европейски отбор. Прекалено бързо се случва даже, "Ботев" избързва в някои отношения като бази, стадиони, каквото щете. Ето - след толкова години без участие на евросцена направихме шест паметни мача и отпаднахме без загуба. Отборът донесе радост на хората, а това е целта. Но хората трябва реално да оценят ситуацията. Има още много да се гради.

- Освободихте от "Ботев" шестима футболисти, някои от коите бяха титуляри, други дойдоха с много надежди. Какво стана?

- Компромисът е краткият път към провала. Не обичам футболисти, които не искат да се развиват и попадат в графата "хем трагични, хем сърдити". Всеки трябва да се бори за мястото си. И когато един футболист не играе, трябва да търси причините в себе си а не във фенове, треньори, колеги и т.н. Защото никой не може да свърши на никого работата на терена. Най-важното е играчите да искат да се развиват. Няма футболисти без... футболни проблеми. Когато се задоволиш и успокоиш от мисълта, че знаеш всичко и можеш всичко, ти си приключил. Важи за всяка професия.

- В Пловдив някои искаха да ви вдигат паметник до Альоша през лятото, после други засъскаха. Усещате ли "змиите" наоколо?

- Има негативни персони, които говорят или пишат умишлено. Разказват колко е лошо или колко по-добре трябва да е, само за да наелектризират обстановката. В момента когато се случват хубави неща, започват или много да хвалят, или прекомерно да критикуват. Така обикновено се разваля всичко.
От много ласкатели или критикари рано или късно се разваля всичко. И на двата полюса за една година в Пловдив се наслушах на уникални глупости и лъжи.
Единственият губещ в такава лъжлива обстановка реално е "Ботев". И неговите привърженици. Не е важно дали ще е Стоилов треньор или Цанко Цветанов, или който щете. Важното е обстановката. Моето верую е в добро или лошо привържениците да стоят зад клуба, зад отбора, играчите, собственика. Така ще помогнат на отбора да преодолее всякаква криза.

- Да, но "змии" съскат конкретно срещу вас – някои легенди, някои фенове.

- Кой каквото прави, го прави срещу "Ботев" а не срещу друг. Не се притеснявам за себе си, а за играта и развитието на "Ботев". Моята визитка е пребогата, какво ли не съм видял. "Разбирачи" в България много, но успели хора - малко. Градящи хора малко... Едно е сигурно, когато си тръгна, "Ботев" ще има отбор, който ще се бори за купи.

- Махнаха ви от "Левски" - отборът стана шампион, махнаха ви от "Литекс" – стана шампион, махнаха ви от „Анортозис" - стигна до второ място в Кипър.

- Който както иска да го тълкува. Аз мога да кажа само - никога не оставям руини след себе си.

- Говори ли ви се за "Левски"?

- Казал съм достатъчно през годините... Трябва да има стратегия и план. Истината е проста и важи за всеки клуб Трябва да има последователност. И когато някой направи нещо, после друг да го следва и развие. Трябва да се работи и в първия отбор, и в школата едновременно. Това важи и за "Ботев".

- "Ботев" и "Лудогорец" работят амбициозно и с доста пари от собствениците, "Литекс" не се дава. Не изглеждат ли обречени "Левски" и ЦСКА в близките години да се борят за четвърто място??

- Двата гранда са постоянна величина и ще бъдат постоянна величина като резултати и класиране. Никога няма да отстъпят от амбициите си, каквито и проблеми да имат.

- Колко отбора трябва да има в "А" група?

- Може да са и 30, ако са създали добри условия за футбол. Ако има пет такива - нека са пет в "А" група. Ако са 30 - 30...

- Мечтата ви за „Ботев"?

- Да виждам радост у хората на стадиона. После - отборът да играе добре и да побеждава. Трето - ако всичко това е налице, ще дойдат и купите.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!