A+ R A-

Александру Бенга: Ботев може да спечели Купата и първенството

Сряда, 05 Февруари 2014 14:46 | | |

Оценете
(2 гласа)
Александру Бенга: Ботев може да спечели Купата и първенството

Александру Бенга е едно от новите попълнения на Ботев. Румънският защитник дойде от Петролул и ще се бори за едно от двете титулярни места в центъра на отбраната. 24-годишният футболист даде първото си голямо интервю в България за читателите на „Меридиан Мач".

- Бенга, чувстваш ли се вече в свои води в със­тава на Ботев?
- С всеки изминал ден, след пристигането ми в Ботев, се чувст­вам все по-добре и все по-уверен. Харесва ми да работя с треньорите и съотборниците ми, както и с целия колек­тив, който се грижи за това всичко покрай от­бора да бъде наред. То­ва е чуден опит за мен.

- Конкуренцията на твоя пост е убийстве­на, имайки предвид, че сте четирима цент­рални защитници. Как виждаш колегите си в отбрана, които ще се борят за две места?
- От това, което виж­дам в краткото време след пристигането си, мисля, че Ботев разпо­лага с доста добри фут­болисти, включително и в защита. Конкурен­цията е много положи­телно нещо. Тя ще помогне на всеки един от нас да докаже себе си и покаже най-доброто, на което е способен. А решението кой ще иг­рае го взима единстве­но треньорът.

- Как прие офертата от Ботев - съвместно с Доре или я разгле­да отделно?
- Решението да пре­мина в Ботев го взех самостоятелно. Все пак става въпрос за моето бъдеще. Видях, че в Пловдив се работи по много хубав проект и че клубът има много високи амбиции. Веднага след като получих офертата, проверих всичко за клуба и гра­да. Говорих с приятели, които знаеха някои не­ща и ми хареса това, което чух от тях. Дово­лен съм, че приех това предизвикателство.

- Доста от пловдив­ските фенове се при­тесняват, че румънци­те можете да напра­вите групичка. Ще се сплотите ли с остана­лите футболисти и можете ли да запази­те баланса между иг­рачите?
- В предишния ми клуб ситуацията беше подобна на тази в Бо­тев. В Петролул бяхме не повече от 5-6 румънци и това не беше проб­лем. В крайна сметка всички ние имаме обща цел - да играем добре като отбор, а не като индивидуалности. Смя­там, че това трябва да бъде водещо и за всеки един от нас и всички заедно да се стремим да постигнем общите цели.

- Смяташ ли, че манталитетът в Румъ­ния е сходен с бъл­гарския?
- Не знам много за българското първенст­во и не мога да отгова­ря категорично на този въпрос. Все пак мисля, че България и Румъния си приличат по доста неща и вероятно това важи и за футбола. Впечатленията ми са, че футболът във вашата страна прогресира и се надявам да продължи състава ще зависи най-вече от Хамза и Доре.

- Ще се справят ли, за да радват „жълто-черната" общественост?
- Те са много добри и талантливи иг­рачи. През миналия се­зон Хамза беше воде­щият реали­затор на Петролул. Сигурен съм, че с помощ­та на це­лия от­бор те могат да отбеле­жат мно­го голове и да нап­равят запомнящи се мачовете за Ботев.

- Ти си бранител, но имаш ли афинитет към гола?
- Имам 10-11 гола в първите две дивизии на Румъния. Разбира се, че ми харесва да вкарвам голове, но моята работа е да играя стабилно в защита. Това е най-важната задача за всеки защитник и аз не правя изключение.

- Предполагам, че вече се опозна с новите си колеги. Какво ти подсказаха те за българското първенство?
- Знам, че както в Румъния, така и тук, в България, има стремеж за развитие във футбола. Много е важно да се приближим към по-конвертируемите шампионати в Евро­па. За целта не тряб­ва да спираме да се развиваме и в тази посока трябва да са насочени мислите на всички, които работят в сферата на футбола.

- Според теб тран­сферите на Муту и Зику в Петролул спомогнаха ли за раздялата на теб, До­ре и Хамза с румънс­кия клуб?
- Не мисля, че има връзка. Муту подписа с Петролул преди два-три месеца, а нашите трансфери станаха доста по-късно. Все пак не знам какви са били плановете на ръ­ководителите на бив­шия ми клуб и не мога да твърдя със сигур­ност. Специално за моя трансфер обаче не мисля, че има връзка.

- Какви са комента­рите в северната ни съседка за Ботев? Чу се дори, че наричат пловдивчани „бъл­гарския Челси"?
- В Румъния чух дос­та добри неща за Бо­тев. Това, което се гово­ри основно, е, че това е най-старият клуб в България и в момента в него се инвестира мно­го. Полагат се сериоз­ни основи със строеж на материалната база. В Румъния са впечат­лени от потенциала, с който разполага Ботев, и размаха, с който се работи тук.

- Добрата финансо­ва оферта ли те нака­ра за предпочетеш „канарчетата"? Има­ше ли други предло­жения?
- Не знам дали в бив­шия ми клуб са постъп­вали други оферти за мен. Важното е, че из­брах Ботев. Вече спо­менах причините - го­лемите амбиции и дъл­госрочният проект, по който се работи в клуба.

- Какво искаш да постигнеш с жълто-черната фланелка?
- На първо място ис­кам да бъда здрав, да се приспособя бързо към отбора и живота в България. След това трябва да играем до­бър футбол и да сме превърнем в силен от­бор. Когато това се слу­чи, мисля, че можем да спечелим първенството и купата на страната, тъй като амбициите в Ботев са много големи.

- Кой е чове­кът, който ти помага най-много за адапта­цията в състава?
- Всички тук помагат не само на мен, но и на останалите нови мом­чета - да свикнем с об­становката и да се приспособим към отбо­ра.

- Как празнува Бен­га победа в дерби?
- О, нищо специално. Обичам да си седя вкъ­щи със семейството. Имам малка дъщеря на година и половина. След нейното раждане животът ми се промени и предпочитам да бъда с нея и жена ми. В мо­мента те са в Румъния, но след като се наста­ня в Пловдив, ще дой­дат при мен.

-Три думи: семейст­во, футбол, здраве. Как ще ги подредиш?
- Най-важното за мен е семейството, а за да играя футбол, е необходимо да съм здрав, така че на второ място е здравето.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...