A+ R A-

От пловдивски ултрас, до герой от Кербала! Избрана

Четвъртък, 11 Юни 2015 19:45 | | |

Оценете
(7 гласа)
От пловдивски ултрас, до герой от Кербала!

02.04.1994г.

Един рейс с фенове на Ботев Пловдив пътуват към Варна за да посетят мача между Черно море и жълто-черния отбор. Сред тях е Тошо Каската, ултрас на канарчетата. В това десетилетие феновете на Ботев Пловдив се славят като най-проблемните фенове в България и не са добре дошли в нито един град в страната ни. След себе си ултрасите оставят само разруха и хаос, а мелетата с полицията или противниковите фенове са просто задължителни при всяко едно гостуване.

27.12.2003 г.

В Кербала, Ирак, е атакувана с камион-бомба установената в града първа база на български войски в Ирак — база „Индия" (буква "I" в системата за буквуване на НАТО). Вследствие на атаката загиват петима български военнослужещи, а 27 са ранени, като базата е сериозно повредена.  Атаката започва във 11:45 местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки започва стрелба по камиона, а във базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ВИП ескорт и на практика това е екипът, който в момента е бил напълно оборудван със бойно снаряжение. Част от екипа влиза във сградата и поема охраната на командира на базата , Двамата снайперисти на екипа, единият от които е ефрейтор Станков, се качват на покрива и застрелват останалите живи във кабината. Преди това единият е ранен от картечарите на вишките. Командирът е скрит под стълбите на сградата от А.Д. и спасен от последвалата експлозия. Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Малко по късно е намерено ИВУ по един от маршрутите на ВИП ескорта. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артелерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващият ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно. Минути след атаката срещу българската база, атентатори самоубийци нападат и логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли бомби. При атаките загиват 5 Български войници 2 Тайландски войници, 7 Иракски полицаи и 5 цивилни граждани, а между ранените са 9 военнослужещи от азиатската държава, както и над 160 полицаи и цивилни.

11.06.2015 г.

В град Пловдив, край река Марица, се срещаме със Тодор Станков. Ултрасът от първата история и героят от втората.

- Как се стигна до тази трансформация. От ултрас сеещ хаос и разруха до военен борещ се за мир в Ирак.

- Деведесет и четвърта година направих първите си парашутни скокове в пловдивския аероклуб и няколко месеца по-късно влезнах в парашутната бригада в Пловдив, където отбих военната си служба. Няколко години след това започнах работа в силите за специално операции в същото поделение. Там бяха сформирани първите екипи от професионални войници, които бяхме изпратени като първият български пехотен батальон  в Ирак, за да участваме в операция Иракска свобода или по-точно във втората й фаза. Операцията Иракска свобода продължи от 2003 до 2008 година и България даде 15 жертви, 15 българи през този период. 2 от жертвите бяха шофьори, които бяха отвлечени и обезглавени, останалите бяха военнослужещи, четирима от които от силите за специални операции. Това, че бях войник в това поделение, ме накара да се чувствам като част от едно семейство и ме накара да остана да работя в това поделение  да развия една много тясна връзка с хората около мен.

- Мисията на България в Ирак е ясно, че беше политическа, но какви бяха твоите мотиви да заминеш? Каква беше твоята мисия?

- Нямах лична мисия да отида там. Както ти казах преди малко, бяха сформирани екипи, които заедно тренирахме, заедно спяхме, заедно излизахме в свободното си време, заедно ходихме на почивки... или както ако прочетеш в някое военно списание, ще разбереш, че за да бъдат хората до теб твои братя, не е нужно да имате семейна връзка. Получава се една много силна спойка между хората, защото прекарваш страшно много време с бойните си другари и ставате зависими едни от други. В този ред на мисли, няма как да се случи те да заминат, а аз да остана. Екипите ни са от по 10 човека и когато всички заминават, значи всички заминават. Няма извинения, няма оправдания.

306333 126942354081564 438802603 n- Може ли този контекст да се съпостави и връзката, която имат по между си ултрасите от дадена групировка на даден отбор?

- Да, абсолютно. Общо взето може да се каже, че тази връзка много се доближава до тази между военните. Факт е, че до ден днешен аз поддържам контакти с момчетата, с които едно време обикаляхме и вилняхме по стадионите.

- За втора поредна година ти организираш едно събитие наречено "Мърф чаледж". Разкажи ни за какво става въпрос.

- Да. за втора поредна година в Пловдив ще се проведе "Мърф предизвикателството" в памет на загиналите български парашутисти от силите за специални операции в Ирак и загиналите в същата операция български пехотинци. Предизвикателството е крос-фит комплекс, което се състои от крос от 1, 6 км, след това се правят 100 набирания, 200 лицеви опори и 300 клека, след което отново пробягваш разстоянието от 1,6 километра. Всичко това обаче се прави задължително с бронижилетка, тактически елек или раница с тегло от 10 килограма.  Има норматив от 40 минути, за което всичко това трябва да бъде изпълнено. Тази година вкарваме и отборна надпревара.

- Колко участници очакваш да се включат?

- Миналата година участваха 80 човека, тази година се надявам да са над 150. Участие са заявили от Силите за специални операции от 61 бригада в Карлово, от въртолетната база в Крумово, от отряда за борба с тероризма от София и от русенското специализирано полицейско звено, както и страшно много млади хора - стрийтфитнес любители, което се супер. Милата година 50 процента от участниците не бяха военни и видяхме много млади момчета на по 15-16 години, които мъжки се състезаваха с военни от специалните части.

11393348 10204356492213208 1282764745519332011 o- Кога е събитието и можели желаещи все още да се запишат?

- Събитието е на 20 юни събота от 10:00 часа на Гербаната база в Пловдив, на игрище номер 5. Няма списък с участници, няма записване, няма такси. Всеки, който иска да участва и да се пробва, идва, слага раницата и се пуска в предизвикателството. И миналата и тази година мероприятието има благотворителен акцент. Тази година ще събираме пари за фитнес инструкторката Таня Лулчева. Ще продаваме тениски на цена 15 лева и всички събрани средства ще бъдат предоставени за тази кауза. 

- Организиране на подобно събитие няма как да се случи без спонсори. Ако искаш можеш да ги изброиш...

- Да, благодаря за възможността. За реализацията помагат Титан Фитнес, INOV-8 , Camouflage.bg , INSA , REFAN ,Gatorade, Tactica.bg, Декалтон и фитнес Атлетик. (Facebook страница на събитието можете да разгледате ТУК)

- Защо "Мърф Чалендж"?

- Комплексът Мърф, носи името на лейтенант Мърфи. Лейтенант Майк Мърфи е носител на най високото отличие Medal Of Honour ,което получава посмъртно от президента на САЩ.Бил е тийм лидер във тюлен група 10 и загива при операция Червени Криле заедно със още двама тюлени.Награден е за това ,че жертвайки се успява да даде координати за местоположението на екипа и мястото на засадата в която попадат на 28 юни 2005г. в долината Коренгал , Афганистан.Той е един от малцината военнослужещи на САЩ получили медала след втората световна война за саможертва и на негово име има кръстен военен кораб. Лейтенат Майк Мърфи е създател на теста body armor ,който включва 1миля бягане , 100 набирания , 200 лицеви опори , 300 клека и пак една миля бягане за време до 40 минути, за тюлените със тактически елек или бронежилетка 10кг./по време на The Murph Challenge когато се прави в памет на загиналите време се гони по желание на участника /Маркус Лутрелл бивш тюлен разказва , че по време на мисии докато чакат задачите си те тренирали теста и този който не можел да се включи бивал обръснат гола глава , мажели са му интимните части на тялото със вакса за обувки или оръжейна смазка, и докато не си вземе теста се хранел с морските пехотинци.След смъртта на лейтенант Майкъл Мърфи тюлените започват да правят теста всяка година в негова памет и сменят името от body armour на Murph. След година две теста започва да се прави и от другите части на армията в САЩ , след това от полицията , и от пожарникарите в памет на всички загинали във войните срещу тероризма като се събират пари във фондации и се дават на семействата на загиналите.

toshovodeshttatua- Знам, че преди да станеш военен правеше татуировки. Практикуваше ли това си хоби в Ирак?

- О, да! В началото, когато още нямаше много работа в Ирак, писах писмо на Божо (Божидар Божилов, настоящ член на УС на Сдружение Ботев Пловдив) да ми изпрати една машинка и каталози. Да ти кажа, добри пари направих там от това ми хоби. Специално се гордея с една татуировка, която направих на един морски пехотинец. Тя комбинираше парашут, М-4 и флаг, на който пишеше "Той не умира" на български език. Той сам пожела точно този надпис, след като му разказахме какво точно означава тази фраза и от къде произлиза.

- Ти лично също имаш доста татуировки, коя от тях ти напомня за преживяното там?

- Доста са. Имам татуировка с картата на Ирак, на която е отбелязан маршрута ни от Кувейт до Кербала. Имам и надпис, който гласи: "Няма нещо, което не мога да направя, небето не е високо и морето не е бурно!"

- Бих искал да чуя коментара на човек като теб за случилото се в Катуница и това, което можеше да се лучи в Гърмен.

- За това, което се случи в Катуница се радвам много. Радвам се, че в последствие на случилото се, имаше задържани и осъдени хора за деянията им. Това, което се случи в Гърмен пък ме разочарова за пореден път от държавата. Аз не вярвам на тази проверка, която се направи там. Не вярвам, че хората, които живеят там са изрядни, че си плащат тока, данъците, винетките и т.н. За пореден път май се оказа, че малцинството сме ние българите, защото за държавата е по-важно в определени региони, градове и села да си отглежда гласове за изборите.

- Трябва ли крайни ултраси и рокери да влизат в ролята на полиция, армия, държава...?

- Еми то вече няма начин. Когато държавата не си върши работа, идва време когато ние ще я свършим. Аз напълно подкрепям тези действия на феновете и заставам напълно зад тях.

10372536 613202725442157 4733151301960761794 n- Защо си в България? С твоето SV можеш да си навсякъде.

- Тук си ми е добре. На вън има хубава работа, търсят ме. Последно работих с частна израелска военна компания. Поддържам си физическата и бойна подготовка и съм подготвен. Не само аз. Едно малко общество сме и сме изключително подготвени. Едно общество, които държавата изпусна и с безхаберието си ни накара да напуснем армията или полицията. Смятам, че тя единствена загуби от това...

- Знам, че подхващаш и друга инициатива, можеш ли да загатнеш за нея?

- Да. Прoектът се казва L.O.S.T. Абревиатурата означава "learning outdoor survival trainig". Проектът е уникален по рода си, съчетаващ обучение по оцеляване използвано предимно от специалните части като SAS , NAVY SEAL , RANGERS.... В него могат да участват младежи и хора на всякаква възраст и да натрупат знания относно критични ситуации във пустошта свързани със всякакъв тип инциденти.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар