A+ R A-

Бойко: След Ботев и Локо ще намеря спонсор и на Марица

Събота, 18 Август 2012 11:39 | 7 дни спорт | |

Оценете
(0 гласа)

bikoibobi- Г-н премиер, каква е вашата оценка за представянето на българите на олимпийските игри в Лондон?

- В общи линии добра, като се има предвид, че нашите отбори нямаха база за подготовка, нямаха лаборатория за допинг контрол и в половината федерации години наред имаше какви ли не скандали. Ако имахме малко повече шанс, можеше дори да отчетем, че представянето е много добро, защото волейболистите ни бяха на крачка от медал, Станка Златева - на крачка, Тервел Пулев - на крачка. При огромната конкуренция и гимнастиката се справи добре. В леката атлетика виждате, че в момента резултатите на афроамериканците, особено от Ямайка и САЩ, не търпят конкуренция. Защо го казвам всичко това? Разбира се, някъде може да са сгрешили с подготовката. Аз мога да кажа следното: най-големите градове на България, не в по-малките, а в най-големите ни градове, нямаше абсолютно никакви бази. Когато станах кмет на София, вече беше приватизирана зала "Универсиада", зала "Фестивална" беше в окаяно положение, Зимният дворец беше превърнат в едно тържище. А зала "Триадица" беше подготвена да бъде реституирана.

Ако това се бе запазило до ден днешен, аз не знам дали изобщо щеше да има български спорт

Затова като станах премиер, първото нещо, което исках да направим, бе многофункционална спортна зала - "Арена Армеец". Дори тренировъчната база на "Арена Армеец" е по-голяма от зала "Универсиада". Платих на реститутите за зала "Триадица" и тя до ден днешен е функционална и хората тренират и се състезават там. Като посетих Данчо Йовчев и видях в каква кочина се подготвят нашите гимнастици, акробати и всички останали, дадохме близо 3 млн. и направихме изключително красива и функционална зала, която според самия Йовчев по-добра от всички зали в голяма част от Европа.

- Освен всичко друго там всичко е изключително безопасно, което за гимнастиката е много важно.

- Като гледаш какви дечица тренират, просто ти се пълни сърцето. А само преди няколко дни отделихме още 100 хил. евро за залата във Варна, за да може да не се местят уреди напред и назад. Посетих "Спорт Палас", любимо място на световни, олимпийски и европейски шампиони не само на България, на целия социалистически лагер.

- И като го видяхте, разплакахте ли се?

- Беше някаква кочина. На няколко пъти ще използвам такива думи, но те са най-верни. В момента "Спорт Палас" за около 10 млн. и половина е едно бижу. Баскетболисти, волейболисти, плувен комплекс, футболни игрища, лекоатлетическа писта, тенис кортове, над 20-30 вида спорт могат да водят своята подготовка там.

- Всичко това донесе нов живот на спорта и този процес сега само започва.

- Така е, за първи път проведохме Световна волейболна лига с огромен награден фонд, който държавата финансира. След като оправихме "Спорт Палас", се насочихме към лекоатлетическите писти. И в Русе, и в Сливен, и в Правец, плюс старите, които имаше, на стадион "Васил Левски" и на други места. Отиваме на мотокроса. Там имаше традиции, но за първи път направихме състезание по фрийстайл и това ни струваше близо 800 хил. лв. Страхотно състезание, препълнена зала, невероятни майстори. Паралелно с това въпреки кризата успяхме за три години да поддържаме целия спортен календар и в Севлиево, и в Горна Малина, и в Хасково на тази федерация. Отиваме към гимнастиката.

Илияна Раева би го потвърдила - те нямаха пари буквално да си купят трика на децата

Намерихме спонсори. Да, не взеха медали, но взеха през това време световна купа, проведохме страхотно първенство. Вече мога да кажа спокойно, че в художествената гимнастика България се върна като водеща сила в света.

Отиваме към ски спорта, където вие сте свидетели какво беше на Банско. За първи път тази година имаше Световна купа и мъже, и жени. Европейска купа в Пампорово. Оттам отиваме на шахмата, не е олимпийски спорт, но близо 7-8 млн. дадохме и проведохме Световна купа в Централния дом на народната армия. Оттам отиваме на тенис - тенисът нямаше база. Дадохме един милион и кортовете до Парк-хотел "Москва" са едно бижу. И отделно миналата седмица преведохме милион и двеста за три години подред за най-демонстративния и може би красив турнир, и важен в световния тенис на първите осем в женския тенис. Три години подред ще идват в България. Естествено, ако нямаше зала, нямаше да идват. След това отиваме на баскетбола.

Надявам се това, което е волейболът в момента, да стане и в баскетбола

Да се върне времето на Младенов, Антов, Везенков, имахме страховити дербита. Особено между Левски и ЦСКА си спомням Балкан, Спартак Пл, Черно море. Този знаков спорт за Варна завчера получи 500 хил. лв. за баскетбола, без ДДС при това. Спасихме на Варна баскетбола и това ще е за години напред. Направихме стотици площадки за баскетбол, за футбол, за детско-юношески спорт и в училищата, и по парковете, които са пълни с деца, и съм сигурен, че след години всичко това ще даде резултат. Връщам се на студентския спорт. На 15 юни в Пловдив открихме за 3000 души многофункционална зала за над 20 вида спорт - и за баскетбол, и за волейбол в университета. Разкошна. Догодина някъде май-юни се надявам за 10 хил. души на втора зала в Пловдив. Както в София в началото изброих, така и в Пловдив, този изключително спортен град, нямаше зала, а вие искате резултати. Не може да тренираш баскетбол, ако нямаш зала. Или волейбол, или гимнастика. Надявам се догодина залата за 6 хиляди души в Русе да стане готова. Когато ги имаме тези, плюс бургаската, плюс варненската, и за новия бюджет съм обещал на ямболския кмет залата в Ямбол, където особено пък в баскетбола е една ковачница на таланти.

- Там жените на Левски спечелиха купата "Лиляна Ронкети", уникален мач беше, но много отдавна.

- И тази зала е, хайде да не използвам само думата кочина, в момента е под всякаква критика. Трябват 3-4 милиона, но понеже е в парка, на много хубаво място, ако е казал Господ, в новия бюджет ще ги включим парите и догодина ще направим генерален ремонт и на тази зала плюс зала "Фестивална". Догодина в бюджета ще включим да започнем ремонта и да си я превърнем в лекоатлетическа закрита зала. Защото тя така е построена, че за нищо друго не става. Отделно разрешихме на кмета на Разлог да ползва кредит, за да направи зала и сигурно още доста бих могъл да изброя, но да спрем дотук.

- Вие познавате спортните съоръжения в детайли, остава да ви питам на третия коридор на пистата на стадион "Васил Левски" какво му има?

- Но вашите читатели трябва да знаят, че нямам нито едно листче, от което да си подсказвам, и се надявам да го опишете това.

- Обаче аз зададох един въпрос, а вие отговаряте на друг въпрос. Вие отговаряте на въпроса каква е политиката на ГЕРБ за спорта. А аз попитах как оценявате представянето в Лондон?

- Можеше да бъдем идеални, ако бяхме спечелили тези медали. Всички щяхме да полудеем от радост, но в същото време сега тези спортисти ние не трябва да ги тормозим с нашите мъки, защото те дадоха всичко от себе си а в спорта шансът е най-важното нещо. За изграждането на базата говоря така, защото всичко ми е минало през ръцете, през сърцето, всичко е минало през сметките и е трошичка по трошичка събирано. С душа го правя.

- Вие се занимавате активно със спорт, дори много хора смятат, че прекалявате. Футбол, тенис, ски карате... Всъщност вие използвате ли допинг?

- Всеки, който се занимава с активен спорт, знае, че допинг лабораторията и функционалната лаборатория са решаващи за добрите резултати. Като лабораторията в Дианабад, която направихме. Уникални лаборатории, без тях няма шампиони. Тези две лаборатории много са ми мили, много са ми на сърце.

- Ако гледаме класирането по медали на държавите в Лондон, забелязваме, че бившите социалистически държави потънаха.

- В момента големите държави всъщност работят по програмите и по начина, по който работеха навремето в България. Спортни училища, огромни пари, огромни пари за спортни съоръжения. Разбира се, там основните пари идват от спонсори. "Бритиш П етролиум" да ти е спонсор, е едно, друго е да ти е месокомбинатът. Разбира се, шапка свалям на всички, които помагат на спорта и инвестират.

- Може ли да смятаме, че резултатите на олимпиадата в Лондон изразяват не кризата на държавата, а кризата на обществото?

- Не. Едно е волейболът да играе пред 4000 души, друго е пред 12 хиляди души. Аз съм убеден, че догодина, като завършим всички големи зали, вече спокойно можем да кандидатстваме за големи първенства във волейбола и баскетбола. В бокса ни дават много сериозни първенства, веднага ни дадоха в културизма, дадоха в мотокроса, дадоха във всички спортове, в гимнастиката.

- Вие отделяте огромна енергия и ресурси за политиката в спорта. Защо спортът е толкова важен за държавата според вас?

- Спортът е черешката на тортата. Видяхте, че там, в Лондон, в ложите са всички ръководители на държавите, защото това дава самочувствие на нацията.

Това показва състоянието на нацията, духа на нацията а колкото е по-силна физически, аз не случайно започнах с шаха - и умна, толкова по-добро е бъдещето й.

- Да разбирам ли, че така косвено давате висока оценка за работата на министъра на спорта Свилен Нейков?

- Всичко, което можеше да се изцеди от бюджета и да се даде до стотинка - даде се. И, разбира се, на Стефка Костадинова, и на всички, които се грижеха за това.

- В същото време и в спорта, и в живота на държавата много силно се намесват външни фактори. Улицата. Аз намирам основание да говоря за терора на улицата. Това е при зимните спортове, това е и при някои закони, това беше и при волейбола, футбола. Не се ли притеснявате от тази агресия на улицата? Купили си два пъти билет, размахали два пъти знамето и готово - аз съм фен, аз искам да уволнявам и назначавам. А той, завалията, по физическо не се е събличал.

- Да, когато говорим за закона за горите, едно от момчетата, които бяха на Орлов мост, каза, че представлява скиорите, защото от четири години кара ски

Аз си замълчах да не ги обидя. Но аз винаги съм се отнасял с разбиране към екологичните организации и хората, които държат на екологията, и се съобразих с тях. Но сега истински се надявам и те да се съобразят, че трябва да има места, където да спортуват хората.

- Тревожно е, когато има и външен натиск, зад който стоят икономически интереси. В много случаи този външен натиск води до платен уличен натиск.

- Опитвам се да търся доброто и в протеста на Орлов мост, ако визирате това.

- Не само там, и във футбола също.

- Футболът винаги е бил под натиска на феновете, дори в най-силния режим, комунистическия режим. Знаете, че дори тогава Политбюро се намеси, смени имената на Левски и ЦСКА заради побоищата, които станаха.

- Е, надявам се, че вие поне имената им няма да сменяте.

- Аз искам да създавам, не да затривам и да закривам

- Не ви ли притеснява, че който закъса, тича при вас. Това означава ли, че другите механизми в държавата не работят? Че единственият механизъм, който работи, се нарича Бойко Борисов?

- В условията на криза и спонсорите са много по-малко. Нали трябва да ги убедиш, да поговориш. Така стана и с Локомотив Пд, така стана и със Стара Загора, и с Благоевград сега. Помагаме, правим стадионите на Гоце Делчев, на Велико Търново.

- Не означава ли, че не работят други механизми, които би трябвало? Във футбола навсякъде в Европа са частни клубове. И там Абрамович не чака Камерън да му дава пари. Или сър Алекс и Манчестър Сити да иска от Камерън да им оправя стадионите и да ми даде два милиона или пет. Тук също са частни клубовете, пък вие им давате пари.

- Давам им, защото от години на стадион "Локомотив" една боя не са му сложили.

- Означава ли това, че вие искате да стартирате едно движение напред, едно по-бързо развитие, след което те да имат сили вече сами да вървят напред?

- И най-вече конкуренция. Ботев Пд знаете какъв беше преди две години с Христолов. Там бяха на дъното и им помогнах, и сега вече Ботев е един възобновен отбор в "А" група. Сиреч, бил съм прав. Но един силен Ботев и един слаб Локомотив Пд е шамар за другия голям клуб. Сега вече, след като Локомотив Пд и Ботев са конкурентоспособни, трябва да намерим средства за Марица, също много стар клуб.

- Очаквате ли тази година резултати във футбола?

- Очаквам вече. ЦСКА ще е много конкурентоспособен, Левски също. Лудогорец е фантастичен отбор и за пример и като база, и като възможности.

- Вярвате ли, че решението в ЦСКА е лесно?

- ЦСКА е елитарен клуб.

ЦСКА е най-елитният клуб, независимо че аз съм болен левскар но затова считам, че е особено важен клуб. Октомври ще подпишем "Южен поток" да стартира. Аз съм уговорил с нашите руски партньори едно от нещата да бъде да поемат български клуб, в случая ЦСКА, който е най-елитният. Трябва да влязат пари във футбола. И Боби Михайлов чакам да направи доста работи в това отношение.

- Боби доста го чакаме. Още колко ще го чакаме?

- Да изчакаме спокойно още една година.

- Благодаря ви, г-н премиер

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар