A+ R A-

94 години ФК Марица Пловдив Избрана

Неделя, 20 Септември 2015 15:59 | | |

Оценете
(1 глас)
94 години ФК "Марица" Пловдив 94 години ФК "Марица" Пловдив Фейсбук страницата на "Марица"

По повод годишнината от създаването на ФК "Марица" фейсбук страницата на Марица публикува обръщение към феновете на отбора и на пловдивския футбол:

На днешният 20 септември преди 94 години е създаден ФК "Марица" Пловдив! Честит празник на всички маричани - малки и големи! Едни свидетели на красивите и славни моменти в историята на любимия ни клуб, други - само са чели или слушали за нея! 94 години, в които мнозина сбъднаха мечтите си на онова магическо място край реката. 94 години, в които невръстните малки дечица се превръщаха в истински футболисти, някои от които световно признати, а после прославяха родния им клуб. 94 години, в които дадохме на Пловдив и на България толкова много големи спортисти.
Скъпи маричани, никога не забравяйте историята... Разказвайте я на децата си, на внуците си! Защото тя е частица от бъдещето. Бъдете единни, бъдете силни и вярвайте... Вярвайте в светлото бъдеще. "Марица" няма да "пресъхне". Не и докато нас - феновете ни има и докато носим тази чиста и необяснима любов в сърцата си.
Честит празник, маричани! Бъдете честити, не спирайте да обичате и подкрепяте "Марица"!
На многая лета!!!

ФК "Марица" е създаден на 20 септември 1921 година като Спортен клуб "Марица". За пръв негов председател е избран Кръстьо Милков и клубът е регистриран в Пловдивския окръжен съд. Най-голяма заслуга за появата на СК "Марица" е на Янко Ат. Рашков, който предлага името и цветовете – жълт и син, като жълтият цвят олицетворява плодородието на Тракия, а синият – тихите води на река "Марица". Рашков е и първият председател на настоятелството към СК "Марица". Още на следващия ден се провежда и първата тренировка на играчите под ръководството на Луко Рашков. Той приветства събралите се привърженици и играчи с думите: „От този ден в Кършияка съществува спортен клуб „Марица“ и чест е за нас, събраните тук, че ние сме първите, които ще защитаваме спортната чест на квартала и на Пловдив„. ФК "Марица" има 29 участия в „Б“ група и 4 сезона в „А“ група, два полуфинала за националната купа през 1987 и 1997 година и два плейофа за влизане в групата на майсторите. ФК "Марица" е c традиции най-вече в детско-юношеския футбол, където има многобройни отличия на ниво републикански първенства, купа България, турнири за юноши и деца на местно и международно ниво. Детско-юношеската школа е всепризнат инкубатор не само за попълнения на представителния отбор, но и национално ниво. Възпитаници на "Марица" са носителят на Златната топка Христо Стоичков, национални състезатели като Динко Дерменджиев-Чико, Георти Попов-Тумбето, Георги Георгиев-Гецата, Костадин Видолов, Петър Курдов, Красимир Чомаков, Румен Христов, Александър Александров, Асен Николов, Красимир Димитров и по-младото поколение Йордан Тодоров, Марчо Дафчев, Георги Христов и много, много други.

 

източник: ФБ станицата на Марица

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...