A+ R A-

Бойко Борисов обеща 20 милиона за стадион в Пловдив Избрана

Понеделник, 22 Декември 2014 18:45 | | |

Оценете
(1 глас)

Бойко Борисов е обещал държавна помощ за довършването на стадион „Пловдив", ако в града има консенсус за бъдещето на спортното съоръжение. Това стана ясно след среща на депутатата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов с премиера, завършила преди час.

„Министър-председателят прие напълно отговорно проблема. Представих му готовия проект на арх. Валентин Маринов за стадиона заедно с грубата сметка, че съоръжението може да бъде завършено за приблизително 20 млн. лева. Борисов обеща пълно съдействие, но уточни, че трябва да сме сигурни в сметките и техническата експертиза за конструкцията. Освен това иска да е сигурен, че пловдивчани наистина искат стадионът да бъде завършен", заяви пред „Марица" Славчо Атанасов. Министър-председателят даже възкликнал: "Тази красота струва само 20 милиона?!"

Той е поискал по въпроса да има ясна позиция от градската администрация и решение на Общинския съвет за законова продецура, по която да се кандидатства за държавната помощ. Премиерът е обещал стадионът да бъде включен в списъка с приоритетни обекти за финансиране, но инициативата трябва да дойде от Пловдив.

Реконструкцията на стадион „Пловдив" бе започната в края на 80-те години на миналия век, когато бе изградена новата западна трибуна и спортните зали под нея. След световното първенство по лека атлетика през 1990-а обаче строителството бе замразено, стадионът остана недовършен и няма Акт 16. Преди години за него бе учредена концесия в полза на бизнесмените Атанас Търев и Николай Гигов, която обаче се провали. Дълго време се водеха порове и за собствеността на стадиона, който в крайна сметка се оказа общински.

В интервю за „Марица" преди седмица арх. Маринов заяви, че си залага главата като Колю Фичето за моста, ако стадионът не се завърши с 20 млн. лева. Според него основната конструкция на разширението е здрава, а по въпроса има техническа експертиза на специалисти от ВИАС-София. Преди години обаче представители на ДНСК се усъмниха в надеждността на съоръжението, а някои дори бяха на мнение, че стадионът трябва да се разруши.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!