A+ R A-

Студентите от СУ изнесоха кратък исторически урок на децата от школата

Петък, 22 Март 2013 11:29 | lportala.net | |

Оценете
(0 гласа)
phpThumb_generated_thumbnailДве амбициозни 19-годишни момчета гостуваха на Лаута вчера и поставиха основата на едно бъдещо приятелство. Марио Мишев и Иван Кънчев са част от екип „Българска история" и потопиха повече от 40 юноши на Локомотив на възрасти между 12-18 години в невероятно историческо пътешествие.

Гостуването им на "Лаута" бе иницирано от черно-бели привърженици, като се финансира от Организация "Трибуна Спортклуб" - следваща идеалите си да осъществява просветителски и родолюбиви начинания.

В сайта http://www.bulgarianhistory.org, студентите от Софийския Университет представят дългогодишната си работа по краткък, но изчерпателен начин.

„Ние от екип "Българска история" подехме този проект с цел да припомним на вас, българите, кои сте. Защото някои от вас си спомнят за славата, а други се мъчат да я забравят. Ние ще припомним на всеки от вас какво е да си горд българин, ще ви подсетим как най-прекрасната земя на света е пропита с кръвта на вашите и нашите деди, ще ви разкажем как високо в планините ечи грохотът на артилерията, как по проходите още звънти стоманата на мечовете и се скита духът на хановете, който вечно ще бди над нас и в най-черните дни на най-тежкото робство."

Импровизираният интерактивен урок по история трая едва 40 минути и се състоя в съблекалнята за гости на стадион „Локомотив", но бе достатъчен, за да прикове вниманието на подрастващите футболисти. Те научиха за капитан Димитър Списаревски и неговата саможертва, за българският авиатор Асен Йорданов и за спортистът Дан Колов. Техните истории бяха побрани в кратки видео-материали. Основна бе и темата за храбростта и величието на българския дух по време на Балканската война, а за финал бяха изтъкнати 10 интересни факти, с които всеки българин трябва да се гордее. Марио и Иван пожелаха на юношите на Локомотив да приложат успехите, непримиримостта и борбеността на българския дух в историята ни и на футболния терен.

"Били сме вече на доста места из България, а това, което ни впечатли тук, бе гостоприемното отношение на всички. Още на 15-та минута се почувствахме сред приятели. Много сме щастливи как момчетата слушаха в захлас за славните моменти от българската история. Ценим особено, че вие като общност така ревностно съхранявате историята на Локомотив и Пловдив. Със сигурност ще дойдем отново, за още един урок по българска история. А междувременно ще четем за летописа на родния футбол от книгата, която ни подарихте", споделиха младите историци непосредствено след срещата си на Лаута.

Отговорникът за ДЮШ Георги Фиданов също не скри емоциите си.

„Припомних си с интерес много от нещата, които навремето учехме, а днес част от тях дори ги няма в учебниците по история. Това не бива да е единствената ни среща, поведението на нашите момчетата го доказава. Поздравленията са и за вас и труда, който сте положили", закри срещата носителят на купата на съветската армия с Локомотив.

Гостите от "Българска история" бяха запознати и с проекта "Бесика", целящ не само да облагороди парк "Лаута" и стадон "Локомотив" чрез изграждане на нова трибуна - но и да възстанови селищната могила на бесите, която има огромно историческо значение за Пловдив и България.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар