A+ R A-

Треньорът на Ботев U15: Свикнахме с победите, искаме да правим футболисти за мъжете

Петък, 01 Юли 2016 12:27 | | |

Оценете
(1 глас)
Треньорът на Ботев U15: Свикнахме с победите, искаме да правим футболисти за мъжете

Наставникът на Ботев U15 Стефан Стоянов даде обширно интервю пред клубния сайт след спечеленото Републиканско първенство. Треньорът на "канарчетата" сподели впечатленията си за финала, както и цялостното му мнение за представянето на тима в последните години.

Г-н Стоянов, по-малко от 24 часа след края на двубоя, какви са Вашите впечатления от него?

Всички сме радостни, че спечелихме, но аз исках, заради футбола, този мач да го спечелим в редовното време с 3:0. Исках да не се получава като на Евро 2016, където защитните отбори печелят, за да просперира атакуващият и градивниятфутбол.

Изненада ли Ви с нещо отборът на Черно море?

За изненада не знам до колко може да се говори, тъй като в последните години тренираме с идеята, че когато топката е в нас и ние играем както можем, не се съобразяваме с другите отбори. Имаме няколко на брой начина, по които можем да завършим атаката и противникът, без значение как се е подредил, не може да ни затвори всички пътища. Въпросът е, че докато този начин на игра стане перфектен минава време и не всеки път се получава. Като цяло няма отбор, който може да ни изненада, ако ние правим това, което упражняваме в тренировъчния процес.

На какво отдавате множеството пропиляни положения в атака – липса на концентрация, самоувереност или нещо друго?

Отдавам го по-скоро на притеснение и липса на увереност пред гола, което е моментно нещо. За мен по-важното е, че създаваме положения и когато добием рутина и самочуствие си мисля, че 90% от големите пропуски няма да ги има и ще бъдат реализирани.

Във всички мачове от турнира отборът допусна едва два гола, има ли подобрение в играта във фаза защита?

Има подобрение в хардуера и софтуера, ако мога така да се изразя. Имаме нови футболисти, които повишиха нивото в защита. А и отделно като защитно звено напреднахме и се представяме все по-добре.

Тренирали ли сте някога дузпи и по какъв начин бяха определени изпълнителите на 11-метровите удари на финала?

Не, никога не сме тренирали дузпи. За мен дузпата в края на мача е само въпрос на спокойствие, всеки може да уцели вратата от 11 метра. Пет човека ми казаха, че са спокойни и не се притесняват и тези пет човека изпълниха дузпите.

В почти всеки двубой използвате различна схема на игра, как избирате точната постройка за отделните мачове?

Най-обективен фактор е това, че нито веднъж  не успяхме да ползваме всички футболисти, с които разполагаме. Освен трайно липсващите Атанас Янков и Петър Караангелов, постоянно имаше хора, които бяха с болежки и не бяха на разположение за отделните мачове. В последните години работим с 3-4 игрови схеми, с които се справяме добре. Тези схеми не са много популярни, отработили сме ги достатъчно добре и сме трудни за всеки противников отбор.

По време на цялото Републиканско първенство тимът бе измъчван от проблеми с контузени футболисти. Може ли да се каже, че с оглед на постоянните добри резултати, в тима клишето за незаменимите футболисти не важи?

Няма незаменими футболисти, това е клише. Затова се и променят схемите, за да може да се компенсира липсата на някой футболист. Друг е въпросът има ли значение дали ще се компенсира даден футболист, тъй като това е детско-юношески футбол и нашата главна цел е тези момчета някой ден да станат футболисти в мъжкия отбор. И въпреки това, разбира се, се радваме, че спечелихме Републиканското първенство. Въпросът е всички, които са в отбора да тренират, да стават все по-добри и да си развиват потенциала, за да могат един ден да са част от представителния тим.

Набор 2001 на Ботев е най-добрият отбор в България в последните години и това го показват множеството спечелени трофеи и непрестанните успехи. Как успявате да държите това топ-ниво през годините?

В последните няколко години наистина спечелихме много турнири. Свикнахме с победите и дори не знам как ще реагираме, когато загубим, защото това неминуемо ще се случи някой ден. Тези победи в последните две години са резултат на работата в предишните години. Всичко се дължи на съвместна работа от дълго време, по един и същи начин. Нашият принцип е, че ако ние владеем топката и сме достатъчно добри, не би трябвало да има отбор, който да ни спре. Преследваме този принцип и това е разликата на философията на футбола между нашия отбор и останалите. Ако гледате анализи на мачове, всеки казва къде е сбъркала отбраната, за да има гол, преследва се клишето, че ако няма грешки няма да има голове, а ние твърдим точно обратното. Ако нападението е перфектно – защитата няма какво да направи, но постигането на съвършенство в атака е много по-трудно отколкото в защита и затова става малко по-трудно.

Мислите ли, че това постоянно високо ниво създава страх в противниковите отбори, когато се изправят срещу Ботев?

Ако трябва да се концентрирам върху думата мисля – не, не мисля, защото не ме интересува. За мен е важно какво прави нашият отбор, а това какво мислят другите за нас – дали ни мразят, дали ни харесват, нас не ни интересува.

Какво следва оттук нататък за набор 2001?

Най-важното оттук нататък е всяко едно дете от този набор да си достигне потенциалът. На някои той е по-голям, на други е по-малък и ако всеки си го постигне някой ден няма да съжаляват, че са пропуснали дадена възможност в някой мач.  А в крайна сметка, без значение от купи, медали и победи, ако на 18 години те не са станали футболисти, тези неща тях няма да ги топлят. А тяхната мечта е станат футболисти.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • Защото една постройка има основи, не можеш да развалиш основите и да ...

  Прочетете още...

   
 • Рич,спри тия боклуци дето взимаш,първото резултата трябваше да е 6-0 ...

  Прочетете още...

   
 • Сърцато ни го вкараха в гъза, три броя паламуди. Боли, ама сме свикнали ...

  Прочетете още...

   
 • Смачкаха ги с 0:4

  Прочетете още...

   
 • гледай няклото мача назад пак братле. на мача с марулите имаше поне 15 ...

  Прочетете още...

   
 • Има закрит отбор,ето койПрез 2001 г.собственикът на "Велбъжд" Георги ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!