Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ e констатирала 19 нарушения на Закона за обществените поръчки, при 7 проверени обекта в община Пловдив. Това сочи отчетът на АДФИ за първото тримесечие на 2023 г. Проверките са били относно спазване на закона и нормативните уредба в областта на обществените поръчки при откриването, провеждането и възлагането на такива, както и относно изпълнението на сключените договори и документалната обоснованост на извършените плащания по тях.

В рамките на периода 1 януари – 31 март 2023 г. са открити нарушения при проведени обществени поръчки на стойност 88 611 424 лв. без ДДС за следните обекти: „Изпълнение на строеж, част от Общинската инфраструктура – Стадион „Христо Ботев“, „Проектиране и изпълнение на строителство, част от Общинската инфраструктура – Стадион „Локомотив“, „Инженеринг /проектиране, строителство и авторски надзор за обект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ в участъка от транспортен възел „Родопи“ до бул. „Македония“,

„Инженеринг /проектиране, авторски надзор и СМР/КРР/ за изпълнение на обекти по 3 обособени позиции, във връзка с реализацията на проект: „По крепостните стени на Филипопол“, „Проектиране и изпълнение на СМР в рамките на проект „Подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Пловдив – I етап“ по пет обособени позиции“, „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежи на град Пловдив, етап I, квартал 10 – бул. „Дунав“ – „Брезовско шосе“ и „Изграждане на нова детска градина за 8 групи по плана на ЖР „Тракия“ Пловдив“ , съобщава marica.bg.

В резюмето на доклада е посочено, че най-много нарушения – 7 броя, са в начина на определяне на оценката по всеки показател – методиките за комплексна оценка не дават възможност да се оцени нивото на изпълнение и да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения в офертите, както и не осигурява на кандидатите и участниците достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател. Установено е, че с незаконосъобразно утвърдените Методики за комплексна оценка, е дадена неограничена свобода на оценителната комисия, без да има механизъм за оценка на техническите предложения по същество, който да позволи да се оценят по-високо тези оферти, които предлагат по-високо качество на изпълнението и/или по-добри технически характеристики. В резултат на незакосъобразните методики, всички участници, с изключение на един, впоследствие избран за изпълнител, са отстранени от по-нататъшно участие, което е довело до опорочаване на обществените поръчки.

Констатирано е също, че при 2 от обществените поръчки не е сключен писмен договор с външен експерт – строителен инженер, привлечен като член на назначена комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти.

В заключение е посочено, че за така установените в хода на финансовата инспекция нарушения, са съставени и връчени 19 бр. АУАН срещу отговорното длъжностно лице. При проверка на изпълнението на договорите, сключени след проведените процедури за възлагане на обществени поръчки, е установено неспазване на договорни клаузи относно: несвоевременно представен на възложителя финансово-строителен план и график за изпълнение на СМР, неналичие на обезпечение с валидна гаранция във връзка с предоставени авансови плащания за два отчетни периода, с което не са защитени финансовите интереси на общината, неспазване на единичните цени на материалите от анализните цени към количествено-стойностна сметка, неразделна част от сключен договор за обществена поръчка, представена с проектната документация.

Проверката на АДФИ в Общината започна миналото лято по ​инициатива на тогавашния финансов министър Асен Василев.

10 КОМЕНТАРИ

  1. 2
    5

    Пловдивчани, спите ли??!!
    ГРАБЯТ ВИ ТЕЗИ ЖЪЛТИ ИЗРОДИ. И постоянно ИСКАТ, ИСКАТ..

    РОБИ ЛИ СТЕ?! ЗАЩО ТЪРПИТЕ?!

  2. Кто сказал, что займ на карту – это сложно и неудобно? Наш сервис займ на карту онлайн доказывает обратное! Мы предлагаем лучшие условия для клиентов и гарантируем полную конфиденциальность ваших данных. Быстрое оформление заявки и перевод денег на карту – это только начало. Мы всегда готовы помочь вам решить любые финансовые проблемы и дать советы по оптимизации бюджета. Не ждите следующей зарплаты, когда у вас есть возможность получить деньги уже сегодня. Посетите наш сайт и убедитесь, что займ на карту – это просто и удобно!

  3. 2
    7

    Не е само това. Разровят ли Срутнейа и всички жълтури парабар с Гиздаков и Зико са в затвора, а стадиона моментално става на мол.
    Кой нормален човек ще си закара детето на “стадион” където всеки момент може да се срути защото арматурата е ръздясала, бетона се рони, а зидарията е без хоросан. И на висчкото отгоре всеки момент може да падне някоя ламерина от т.нар. “козирка” и да пререже главата на някое дете….. Ами ако е чужденец?!

    И кой разреши този “стадион” в ЦЕНТЪРА на и без това задръстения ни от коли град?!?!

    ГЕШЕВ?!?!

  4. 2
    4

    ВЪЙ ЖА БУТАТ КУЛЙЕЖЪТ МНОГУ КРАДАФМИ И СЯ ШСЪ ВРЪЩАМИ НА СЕЛО БАК ТО ДЪ ВИЛИДЖ

  5. Край на проекта за малцинствата.И това им е много.Да сезират Хага.

  6. 7
    5

    Ма много ясно,че има нарушения.
    1.Каде е Джамията на ст.Локомотив кв.Лаута като има отпусната пара от ДПС.
    2.Каде е равнопоставеноста в количество публика.
    3.Защо няма отделено място за молитви на трибуна Джесика и как така е пуснаха без да се консултират със всички фенове.
    4.Защо продължава строителството на това корито като има други важни обекти в гр.Пловдив.
    5.ВСИ няма вече терен за развитие на кадри във селското ни стопансво.
    6.Със какво П.С. може да се стигне до този нов коптор развиваш само болести.
    7.Би трябвало и Болница да им построят на мюселманите в гр.Пловдив.

    • 7
      4

      Бонке, нали нямаше нарушения, ма курво дърта?!

    • 2
      1

      Нека има нарушения и кражби! На селяните не им пука за града за това само искат и искат и нека се краде яко тях кво им пука! Важното е стадиона да им е готов

      • Ами като спят пловдивчани… тска ще е. Робски народ!!!

Коментарите са затворени