Португалецът Бруно Балтазар пое Ботев Пловдив в началото на тази година. Специалистът разкри впечатленията си от досегашната си работа при “жълто-черните“. Той разясни защо се е стигнало до раздялата с някои играчи през зимния трансферен прозорец (Емануел Току, Елвис Ману, Мохамед Брахими, Реда Рабей и Димитър Тонев).

“Това е клуб с голяма фенска маса, една от най-големите в България. Не е първият случай, в който работя в подобен клуб. Трябва да печелим мачове, да носим радост на феновете, на града… Това е клуб, който заслужава големи неща”, каза наставникът на “канарите” в предаването “Домът на футбола“ по Диема спорт.

Ето какво още заяви португалският специалист:

Никой тук не е доволен от ситуацията в класирането. Мога да ви го гарантирам. Аз съм амбициозен. Дойдох, за да печеля, всички треньори искат това, ние работим ежедневно да печелим. Печелил съм в миналото и искам това да продължи. Все още имаме много за какво да играем, искаме да спечелим всеки мач до края на сезона.

Седмата позиция все още е постижима. Това може да ни доведе до плейоф за място в Лигата на конференциите. Дори и да няма европейско място, за което все още може да се борим, все пак трябва да уважаваме клуба и да се борим.

Никой треньор в света не обича да губи качество. Всеки има нужда от него. Тези петима играчи имат своя случай.

Току – не беше възможно за клуба да откаже офертата за него, той игра добре, клубът го разви и спечели от него. Ману получи шанса да се завърне у дома. Трудно е да го задържиш ментално при подобна възможност. Реда Рабей беше в края на един цикъл след 3 години в клуба. Той искаше ново предизвикателство и ние се съгласихме.

Брахими идва от по-малки клубове, той бе много отдаден, имаше шанса да отиде в по-добро първенство и да покаже таланта си, а това може да е добра бъдеща сделка за нас. Тонев е талант от школата, има качества, не получаваше много минути. Съгласихме се, че е добре да играе повече в първа дивизия, да расте и да се завърне. Това е животът във футбола, фокусиран съм върху търсенето на решения, а не да плача за играчите, които загубихме.

Това не повлия на пановете ни относно стила на игра. Работим с наличните футболисти и системата, в която искаме да играем. Трябва да намираме решения, имаме качества, имаме силна стартова 11-ка. Не толкова солидни опции както преди, но все пак имаме достатъчно качество, за да печелим мачове в тази лига.

Моуриньо има нов начин на виждане на футбол, на трениране на футбол. Той тотално промени мисленето на треньорската школа в Португалия. Очевидно той беше първи, след това португалските треньори започнаха да виждат нещата по различен начин. Подходът към тренировъчните сесии, към манталитета по време на тях, се промени напълно. Не следвам Моуриньо като религия, но мога да се оприлича с неговите тренировъчни концепции и идеи. Очевидно аз работя по различен начин, а и всички португалски треньори работят по свой специфичен начин.

7 КОМЕНТАРИ

  1. Дървен философ си бе Ганчо. Оставете човека да си работи, ние също го плюехме Акраповича, а, после три купи и сребро.
    Голям разбирач си.

  2. БАЛТАЗАР, ПОДОБНО НА ВАЛЕНТИЧ, СЕ ОПИТВА ДА НИ МАНИПУЛИРА. ПЪРВО НИ ВНУШАВА, ЧЕ ТОЙ Е ЧОВЕКА, КОЙТО ТРЕНИРА ОТБОРА, ПО НЕГОВА ПРОГРАМА И МЕТОДИКА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ВСЕКИ, КОЙТО РАЗБИРА МАЛКО ОТ ФУТБОЛ И СЕ ИНТЕРИСУВА ОТ БОТЕВ, ЩЕ МУ КАЖЕ, ЧЕ ТОВА Е ПОЧЕРКЪТ НА ВАЛЕНТИЧ. СЕЛЕКЦИЯТА Е НАПРАВЕНА ОТ ВАЛЕНТИЧ, СХЕМАТА НА ИГРА Е НА ВАЛЕНТИЧ. ВТОРО, БАЛТАЗАР НИ ВНУШАВА, ЧЕ ВАЛЕНТИЧ Е РАЗВИЛ ФУТБОЛИСТИТЕ, КОИТО НАПУСНАХА. АКО ТЕЗИ ФУТБОЛИСТИ БЯХА РАЗВИТИ, ТО БОТЕВ ТРЯБВАШЕ ДА Е В ТРОЙКАТА. НАПРОТИВ, ТЕЗИ ФУТБОЛИСТИ СТИГНАХА НИСКИЯ СИ ТАВАН, НЕ ЗАСЛУЖАВАХА ПАРИТЕ ЗА КОИТО ИГРАЕХА И ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ РАЗКАРАНИ. ТОКУ, РАБЕЙ И БРАХИМИ БЯХА ОСВИРКВАНИ ВСЕКИ МАЧ И СЕ РИСКУВАШЕ ДА СТАНАТ РЕЗЕРВИ, Т.Е НЕПРОДАВАЕМИ. ЕДИНСТВЕН МАНУ ИМАШЕ ФУТБОЛНИ КАЧЕСТВА, НО С ИЗБРОЕНИТЕ ПО ГОРЕ РЪГАЧИ, ТРУДНО СИ ИМПОНИРАШЕ. МОЖЕ БИ Е ВИДЯЛ, ЧЕ И МЛАДИТЕ НЕГРИ НЕ СТАВАТ И Е РЕШИЛ ДА СИ ХОДИ. ТРЕТО, БАЛТАЗАР СПОМЕНАВА ИМЕТО НА МОУРИНЬО И ПОРТУГАЛСКА ШКОЛА ЗА ДА СИ ВДИГНЕ ЦЕНАТА КАТО ТРЕНЬОР, НО ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩО С ТЯХ, ЗАЩОТО НЕ Е ТРЕНИРАЛ ГОЛЯМ ПОРТУГАЛСКИ ОТБОР, А И МОУРИНЬО ОТДАВНА НЕ Е МЕЖДУ УСПЕШНИТЕ ОТБОРИ. ПОСЛЕДНИТЕ МУ НЯКОЛКО ТРЕНЬОРСТВА СЕ ЗАПОМНИХА С МНОГО МИЛИОННИ ТРАНСФЕРИ И НЕУСПЕХИ, ПОСЛЕДВАНИ С УВОЛНЕНИЯТА МУ. ЧЕТВЪРТО, БАЛТАЗАР ГОВОРИ ЗА СВОЯ ОПИТ И УСПЕХИ, НО ПРОСТО ТАКИВА НЯМА. САМО НЕУСПЯЛ ТРЕНЬОР КАТО НЕГО МОЖЕ ДА СЕ СЪГЛАСИ ДА ЗАЕМЕ ПОЗИЦИЯТА НА ДУБЛЬОР НА ВАЛЕНТИЧ. ДА БЪДЕШ ПАРАВАН НА ЕДИН ФУКЛЬО, ЧОВЕК БЕЗ КУЛТУРА И КАЧЕСТВА, МРАЗЕН ОТ ФЕНОВЕТЕ НА БОТЕВ И ВСИЧКИ ПЛОВДИВЧАНИ, Е МЕКО КАЗАНО ПОЗОР. СЛЕДВАЩО, ПОРТУГАЛСКИТЕ ТРЕНЬОРИ ЗАЛАГАТ НА ТЕХНИКАТА, ИМПРОВИЗАЦИЯТА, КРАСОТАТА НА ФУТБОЛА, ДОКАТО МОУРИНЬО ДЪРЖИ НА ФИЗИКА, ЕДИНОБОРСТВА, РАБОТА, ДИСЦИПЛИНА. ПОСЛЕДНО, АКО БАЛТАЗАР РАБОТИ САМОСТОЯТЕЛНО, БЕЗ НАМЕСА НА ВАЛЕНТИЧ, ТО ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ СЕ СПРАВЯ МНОГО ЛОШО. ЗАЩО? В ЗАЩИТА ОТБОРЪТ ИГРАЕ ЗЛЕ И ДОПУСКА НЕПРЕКЪСНАТО ЛЕКИ ГОЛОВЕ. В СРЕДАТА НЯМА НИКАКВА ИГРА, НЯМА КОМБИНАТИВНОСТ, НЯМА ТВОРЧЕСТВО И ДИСЦИПЛИНА. КОГАТО ТОПКАТА Е ПРИТЕЖАНИЕ НА НАШИТЕ ФУТБОЛИСТИ, ТЕ НЕ ЗНАЯТ ДА СЕ ПОДРЕДЯТ, НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ПЕЧЕЛЯТ ПРОСТРАНСТВА, НЕ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ ГОЛОВА СИТУАЦИЯ. ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРАВИ САМО ТОШКО. НАПАДАТЕЛИТЕ НА ОТБОРА НЕ ВЛАДЕЯТ УДАРИТЕ ВЪВ ФУТБОЛА. ОТПРАВЕНИТЕ УДАРИ СА СЛАБИ И НЕТОЧНИ. ОБИКНОВЕНО СА НИСКО НАД ТОПОЛИТЕ. КАК НЕ ГИ НАУЧИХА КЪДЕ СЕ ПОСТАВЯ ОПОРНИЯ КРАК И КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО НА ТЯЛОТО. СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ Е И ПРИ ЦЕНТРИРАНИЯТА. ТОПКАТА ИЛИ НЕ ДОСТИГА ДО НАКАЗАТЕЛНОТО ПОЛЕ, ИЛИ ПРЕХВЪРЛЯ ВСИЧКИ И ИЗЛИЗА В ТЪЧ. ТАКА, ЧЕ Г- Н БАЛТАЗАР, НА КАКВО НАУЧИХТЕ ФУТБОЛИСТИТЕ? ПОДОБРИХТЕ ТЕХНИЧЕСКИТЕ ИМ КАЧЕТВА, ИЛИ ГИ НАУЧИХТЕ НА ОТБОРНА ИГРА? АКО ПОГЛЕДНИТЕ ОТБОРА ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД, ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ФУТБОЛИСТИТЕ БЯГАТ КАТО ОВЦЕ: КОЙ НА КЪДЕТО МУ ВИДЯТ ОЧИТЕ. ИЗВОДЪТ Е САМО ЕДИН: ВЪН ВАЛЕНТИЧ, ВЪН БАЛТАЗАР. МИШКИ НЕ НИ ТРЯБВАТ. ТРЯБВАТ НИ ХОРА С ОПИТ, С УСПЕХИ, ДОКАЗАЛИ, ЧЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ СЕЛЕКЦИЯ И ДА ГРАДЯТ ОТБОР. ЕКСПЕРИМЕНТИ С МЕРАКЛИИ НЕ НИ ТРЯБВАТ. ЕДНО Е ДА МОЖЕШ, ДРУГО Е ДА ИСКАШ И ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО ДА ГО НАПРАВИШ. ЖАЛКО ЗА ПОТРУШЕНИТЕ ПАРИ НА ЗИНГАРЕВИЧ!

Коментарите са затворени