Официално изявление от ПФК Ботев по повод мача на Герена

14
420

„След мача в София в клуба постъпиха голям брой съобщения от фенове с молба да се защити клубът от съдийски грешки и предубедена работа на реферите. Ботев Пловдив, като клуб с богата история и третата по численост публика в България, няма право да пренебрегват подобни призиви.

Разбираме, че въпреки въвеждането на модерни съвременни технологии, е невъзможно да се избегне човешкият фактор в работата на съдиите и да се елиминира факторът грешка. Съдиите са същите хора като всички нас, което означава, че и те могат да грешат.

За съжаление, както показва практиката, резултатите на отбора на терена през този сезон не винаги зависят само от нашите играчи. Някои съдийски решения срещу Ботев често не могат да бъдат обяснени логично. Проблемът със съдийството в българския футбол съществува отдавна и е познат на всички, но това не означава, че трябва да се приеме като нещо нормално и да седим с ръце на кръста.

Сигурни сме, че привличането на нови квалифицирани специалисти и реформите в съдийската система са необходими и могат да помогнат целият български футбол да стане по-добър и конкурентен. Смятаме, че този проблем касае не само Ботев Пловдив и затова сме убедени, че ръководствата на голяма част от професионалните клубове в България са съгласни с това.

Системният проблем на съдийството в първенството на България не се изчерпва само с индивидуалните грешки на съдиите. Много по-лошо е, че други участници във футболния процес нямат доверие на българските рефери. Ние сме в много опасна ситуация, когато почти всяка съдийска грешка в почти всеки мач веднага започва да се тълкува като умишлено пристрастие към една или друга група на влияние. Тази ситуация е недопустима и Ботев Пловдив не е готов да се примири с нея.

Футболистите тренират и дават всичко от себе си на терена, акционерът на клуба инвестира пари в него, мениджърите работят за привличане на спонсори и партньори, всичко това се прави, за да даде празник на феновете. Но как да зарадваме феновете, ако отново и отново грешките на хората, които вземат решения на терена, системно се отразяват на резултата. Трудно е в такива условия да се говори за спазване на спортния принцип.

Как да обясним на децата от Академията и техните родители, че цялата работа може да отиде на вятъра в резултат на нечии грешки? Хората, които ни доверяват най-ценното си, децата си, заслужават обяснение и ясни отговори на въпросите си. Но как един клуб може да обясни на своите фенове и партньори, че средствата, които прехвърляме, включително за работата на системата VAR, са по същество изразходвани, ако в крайна сметка не допринасят за вземането на ясни и прозрачни решения в ключови ситуации?

Разбираме, че всичко ще бъде забравено, но резултатът ще остане и в крайна сметка ръководството на клуба е отговорно за резултатите на отбора на терена. Хабим силата, енергията, времето и парите си. Искаме да изградим стабилен клуб, силен футболен отбор, който да е привлекателен за феновете. Затова не смятаме да се примиряваме с подобно положение. Ние сме Ботев Пловдив и ще направим всичко по силите си, за да защитим интересите на клуба и нашите фенове.

След мача в София срещу Левски изпратихме официална жалба до БФС. Освен това открито и публично молим БФС да организира среща или семинар, на който представители на съдийската колегия да ни разяснят някои ключови решения на реферите, които несъмнено повлияха на редица срещи през този сезон. Ние предлагаме подобни срещи да станат редовни. Всички клубове имат право да получат отговори на своите въпроси, за да ги предадат на феновете и да им докладват.

Още веднъж подчертаваме, че всеки може да сгреши. Но грешките трябва да се приемат и да се работи върху отстраняването им. Нека свършим тази работа заедно. От това се интересуват абсолютно всички клубове и фенове в цяла България. Виждаме и разбираме ситуацията в българския футбол отвътре – и сме сигурни, че в близко бъдеще всичко трябва да се промени драматично към по-добро, иначе няма да се налага да говорим за успехи на българските клубове и българския национален отбор на европейската сцена.

С уважение,

ПФК Ботев Пловдив.“

14 КОМЕНТАРА

 1. А, бе, Вие до кого се обръщате? До престъпниците от БФС или до Институт за благородни девици? Какъв е тоя „нежен“ тон, какви са тия идеи? За тия само бой, е..н и Преслава, преди корекциите!

 2. 8
  5

  Няма по-нагла,проста и некомпетентна публика от тази на Фремад Амагер Помакистан.Миналия сезон, когато станахте 3-ти имате подарени поне 10 точки, почти всеки домакински мач ви свиреше Драгомир Драганов, който срещу 1948 през първото полувреме наричахте педераст и след като ви измисли дузпа спряхте.След това във Варна се опитаха да ви върнат в мача с две смешни дузпи.Със Славия, които ви чупиха гредите ви пуснаха гол от засада и подлогите от Диема се чудеха какви глупости да ръсят в ефир за оправдание.Първия кръг, когато ви опънаха Хебър при 0:0 абсолютна дузпа за тях подмината и от съдията и от ВАР.След това във Враца играйте хандбал -дузпи няма .Да припомним и двуметровата засада при гола на Генев на Лаута зачетен от Кабаков и Ко! Е хайде отговорете на въпроса ощетени или толерирани от съдиите сте?Също така може да погледнете колко картони измислени са показани на Локомотив и да припомня още една абсурдна ситуация в световния футбол -отменения гол от дузпа срещу 1948 , която така и не бе пребита и никой не даде обяснение за това!!!Хайде отговорете?

  • 6
   3

   За съжаление си прав за всичко, което си написал.На някои хора им е угодно да оправдават слабата игра със съдийски грешки.Тошко, който бяхме готови да изгоним след няколко слаби мачове се оказа че е не половин,а 70%от отбора.

 3. 1
  4

  АВЕ МЕТАЛИК ВИЕ ЗА КАКВИ СЕ ПОМИСЛИХТЕ БЕ ? ОСТАНА ЛИ НЕЩО БОТЕВИСТКО И АВТЕНТИЧНО ВЪВ ВАС ? 10 МАЛКИ НЕГЪРЧЕТА И ЧУЖДЕНЦИ СЪБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ, СОБСТВЕНИК РУСНАК И ЦЯЛАТА УПРАВА ЧУЖДЕНЦИ ! НЕЩО БЪЛГАРСКО ОСТАНАЛИ ПРИ ВАС, ЧЕ ДА ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИ В БЪЛГАРИЯ

 4. 10
  1

  Като цяло основанията са правилни и обосновани. Има едно усещане, че ВАР по -скоро помага на определени отбори отколкото да помага за по-честен футбол.
  Но думите “ как да обясним на децата от академията и техните родители“ са малко странни.
  Или декларацията е писана от някой който това управление и развитие на школата го устройва…
  А как да обясним на по-голямата част от децата и родителите, че школата няма адекватно управление?
  Че няма достатъчно качествени треньори?
  Че треньорите „слушат и изпълняват“ пускайки „правилните“ деца?
  Че селекционерите са с „влошено“ зрение ( това всъщност не е случайно а добре подплатено) ?
  Че се „налагат“ деца които нямат добро футболно бъдеще?
  И затова като стигнат мъжкият футбол приключват. Приключват и онези на които „връзкарите“ са „изяли“ времето на терена.
  Ето на тези въпроси да отговорят „движещите“ школата…

  • И че назначават гейове за треньори,те освен на маникюр и прически на какво друго да ги научат

   • Другите треньори не са гейове, но на някои от тях поведението им е гейско.
    А треньорските умения – минимални .
    Как да стане?

 5. 3
  5

  Всички помаци на сапун и при ТоЗко спринтьора

 6. 8
  1

  Дори съприкосновение няма,а какво да кажем за нарушение.Какво е гледал поръчковият съдия при мангала пред монитора,оставям на вас.

 7. 3
  7

  Само да напомня, че и с гласа на Ботев беше удължено управлението на Перу ката и компания. Не знам с какви очи се оплакват всеки кръг и цитират 40 годишно приятелство. Все пак те са „за“ него, когато има избори.

 8. 6
  9

  Ето го другото копеле на БКП- пловдивското. Циганки, я си припомнете, че миналата година благодарение на съдиите станахте 3ти. Типични селска сволоч сте вие. Само яко мачкаме и унижение за вас- стахливци

 9. 3
  3

  ВСИЧКИ ПЕРУКИ НА САПУН

Comments are closed.