България победи Северна Македония като гост с 1:0 в напечен мач от Лигата на нациите. Кирил Десподов донесе успеха на “лъвовете” с гол в 50-ата минута след асистенция на Радослав Кирилов. Срещата на “Тоше Проески” в Скопие се игра при скандално поведение от страна на публиката на домакините, която първо освирка мощно националния химн на България, а след това не спря да обижда българите с различни грозни епитети. Победата ни, първа за нас навън от 2018 година, беше от важно естество относно предстоящия жребий за квалификациите за Евро 2024 и разпределението на отборите в урните за него.

Наставникът на България Младен Кръстаич направи три промени спрямо предишния двубой, който беше негов дебют начело на трикольорите – победата с 5:1 над Гибралтар. На вратата на нашите отново застана стражът на ЦСКА 1948 Даниел Наумов. Пред него действаха Виктор Попов, Пламен Гълъбов, Валентин Антов и Антон Недялков, който се завърна на позицията на левия бек. Виктор Попов пък излезе на мястото на Иван Турицов, а Гълъбов на тази на Петко Христов.

В средата Кръстаич заложи отново на Илия Груев, Илиян Стефанов и атакуващия футболист на Левски Марин Петков. Отсъстващият спрямо срещата преди три дни беше Филип Кръстев, на чието място излезе някогашният му съотборник в Славия Янис Карабельов. Напред атаката отново поведоха Кирил Десподов и Радослав Кирилов.

Преди първия съдийски сигнал публиката на “Тоше Проески” се показа като негостоприемна спрямо българския тим. Имената на футболистите ни бяха освирквани мощно, а след това същото се случи и с националния химн на България. Последваха много грозни скандирания по адрес на българите, дошли от целия стадион.

Мачът започна нервно, без сериозни положения пред двете врати, а обидните скандирания от трибуните по адрес на нашите продължиха. В 15-ата минута Тодор Тодороски влезе много грубо с бутоните в коляното на Марин Петков и австрийският рефер Юлиан Вайнбергер правилно показа червен картон на левия бек на домакините, като ситуацията беше потвърдена с VAR.

Малко след това селекционерът на Северна Македония Благоя Милевски получи жълт картон за протест срещу друго съдийско решение, което “роди” още грозни възгласи против българите и викове “УЕФА мафия”. България - Северна Македония

В 28-ата минута нашите момчета създадоха първата опасност пред рамката на северномакедонците, но Кирил Десподов пропусна възможността да накаже отблизо вратаря на домакините.

В 25-ата минута централният нападател на домакините Милан Ристовски стреля опасно към българската врата, но Даниел Наумов реагира добре и успя да избие топката в корнер.България - Северна Македония

В началото на второто полувреме България поведе в резултата! Това се случи в 50-ата минута, когато Радослав Кирилов намери Кирил Десподов на добра позиция. Капитанът на “лъвовете” овладя и простреля стража на Северна Македония Столе Димитриевски – 1:0 за България! Десподов и останалите от нашия тим изразиха бурно радостта си пред родната агитка, под освиркванията на останалата част от “Тоше Проески”.България - Северна Македония

В 59-ата минута нашият отбор докосна втори гол. Антон Недялков намери топката с глава след центриране от ъглов удар, но бранител на домакините изчисти от голлинията. Малко след това обаче същата ситуация се повтори и пред българската врата, като този път Валентин Антов беше последна преграда пред гола. В 64-ата минута северномакедонците пропуснаха още една възможност – на два метра пред рамката на Наумов.

В 82-ата минута крилото Езджан Алиоски се оказа на стрелкова позиция пред вратарското ни поле, но ударът му мина встрани от целта. След 180 секунди Недялков намери Десподов с дълъг пас, той пък подаде на Кирилов, но изстрелът на нападателя беше блокиран от бранител на домакините. България - Северна Македония

В 88-ата минута на терена настана меле, след като футболист на домакините провокира Кирилов, който се сблъска с него. Играта беше прекъсната за около половин минута, а съдията показа жълти картони на Барди и Ради Кирилов. Така последният съдийски сигнал възвести българската победа.


Националният селекционер Младен Кръстаич говори след успеха с 1:0 над Северна Македония в мач от Лигата на нациите.

“Искам да честитя победата на футболистите и да ги поздравя за играта. Показахме, че можем да играем на високо ниво. И да не беше този червен картон, щяхме да играем офанзивно. Заслужено победихме. Важното беше да останем в четвърта урна.

Успяхме да направим това, което искахме. Имаше голямо напрежение преди тези две срещи. Ще ни трябва още време, за да можем да се развиваме и да вървим напред”, заяви Кръстаич.


Изпълнението на химна на България бе заглушено от освирквания от страна на феновете на Северна Македония. Това се случи минути преди началото на срещата между двата отбора от груповата фаза на Лигата на нациите. Същото се случи и с имената на всички родни национали по време на представянето им от диктора. Сред скандиранията на северномакедонците бяха думи като “бугари-татари”, “бугарски п*чки” и “цигани”.


СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 0:1 БЪЛГАРИЯ

0:1 Кирил Десподов (60)

Стартовите състави:

Северна Македония: 1. Столе Димитриевски, 4. Егзон Бейтулай, 5. Гьоко Зайков, 6. Висар Муслиу, 2. Тодор Тодороски, 9. Александър Трайковски, 10. Енис Барди, 7. Елиф Елмас, 8. Езджан Алиоски, 23. Боян Миовски, 19. Милан Ристовски.

България: 1. Даниел Наумов, 6. Виктор Попов, 5. Пламен Гълъбов, 23. Валентин Антов, 14. Антон Недялков, 16. Марин Петков, 8. Янис Карабельов, 22. Илиян Стефанов, 4. Илия Груев, 11. Кирил Десподов, 10. Радослав Кирилов.

източник и снимки: Спортал

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени