Уважаеми приятели и съмишленици,
въпреки наложената забрана и мобилизирането на огромно количество полиция, вчера, в деня, в който отбелязваме 114 години от обявяането на независимостта на България, множество фенове на Ботев Пловдив, представители на ПФК „Ботев” АД и граждани на град Пловдив, дойдоха пред Община Пловдив.
Всички те се събраха, за да поставят част от въпросите, които ги вълнуват във връзка с довършването на стадион Христо Ботев. Мнозина от феновете на Ботев и гражданите на Пловдив биха запитали „Какво искат тези, нали стадионът се строи?”, на което ще отговорим така: „Да, видимо за всички ни на бул. „Източен” № 10 се строи, но за съжаление не знаем какво точно ще се построи, кога ще се построи, колко средства ще бъдат изразходвани и в какъв вид ще бъде стадиона когато се изразходват наличните средства.”
В последните близо две години наши представители проведоха множество срещи с представители на Община Пловдив, на строителя, с архитекта и надзора и с кой ли не още, ангажиран със строителството на стадиона, благодарение на феновете на Ботев Пловдив успяхме да отвоюваме допълнително финансиране в размер на близо 15 млн. лева/2,4 млн. за седалки, 108 хил. за терен 356 хил. за препроектиране и 12 млн. за цялостно изграждане на козирката/, но и до ден днешен нямаме официален отговор на тези въпроси.
Затова и в празничния неработен ден поканихме кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, заместник кмета г-н Пламен Райчев, собственика на ПИМК г-н Илиан Филипов, архитект Георги Савов и надзора г-н Атанас Ангелов, за да им зададем пет съществени въпроса, чийто отговори дължат както на феновете на Ботев Пловдив, така и на всички пловдивчани.
За съжаление нито един от поканените не намери смелост да се изправи пред нас. Вместо това от Община Пловдив пуснаха към медиите прессъобщение с поредната порция празни приказки и обещания, на които се наслушахме през последните две години, а в „официоза” на местната власт – „Марица” бе публикувано интервю със заместник кмета Пламен Райчев, в което същият изнася редица неверни неща с цел да внуши, че всичко около строителството на Колежа върви по мед и масло и стадионът ще бъде завършен. Не бе даден конкретен отговор на нито един от поставените от нас въпроси, като вместо това бе подметнато, че ако феновете били отишли на срещата в общината във вторник 20.09., то щели да получат отговор на всички въпроси, които задават.
Затова отново ще зададем въпросите, които ни вълнуват, като внесем разяснения защо ги задаваме.
1. Как ще бъдат вложени и какво конкретно ще бъде изпълнено (кои СМР) с първоначално осигурените от държавата 25 млн. лева за довършването на стадион “Христо Ботев”?
Отговорът на този въпрос се опитваме да получим още от месец декември 2020 г., когато бе подписан договора за довършване на строителството на стадиона между Община Пловдив и ДЗЗД „Колежа” с водещ партньор ПИМК АД, но и до ден днешен нямаме категоричен отговор от възложителя и изпълнителя. Още от деня на подписване на договора бе ясно, че сумата по него е в размер на 53 млн. лева, а осигурените средства са в размер на 25 млн. лева и вместо да се търсят решения как да бъде осигурено дофинансирането, започнаха да се правят сметки кои от подлежащите на изпълнение СМР да се спестят и как да се промени проекта, така че да се спести от материали и труд. Наслушахме се на безумни предложения от рода на „Да построим само сектор А и сектор В”, „Да монтираме осветлението на пилони за да не се налага да правим козирка” и т. н., докато накрая, след близо година „умуване” бе взето решение строителството да се раздели на етапи, като на първия етап, с наличните 25 млн. лева, стадиона да бъде изграден така, че да покрие изискванията за лицензиране на БФС и на него да могат да се провеждат срещи от първенството на Ефбет лига. И когато всичко започна да се изпълнява по план, се разбра, че на хоризонта се задават едни допълнителни 12 млн. лева, поради което вече представителите на общината и на строителя говорят само за изпълнението на първия етап от строителството без да уточняват колко ще струва той, оправдавайки се с какво ли не.
2. Ще бъдат ли вложени по предназначение гласуваните от Общинския съвет на град Пловдив 12 млн. лева за цялостното изграждане на козирката (включително цялостно покривно покритие) на стадион “Христо Ботев” и кога ще се случи това?
Задаваме този въпрос обезпокоени от факта, че строителят публикува в социалните мрежи намерението си с отпуснатите целево от Общински съвет град Пловдив 12 млн. лева да изгради само конструкцията на козирката на стадион „Христо Ботев” и трибуните да не бъдат покрити. Същевременно ясна и категорична позиция по този въпрос липсва и от възложителя в лицето на Община Пловдив, която не бива да допусне отпуснатите пари да бъдат изхарчени не по предназначение. Добре е тук да припомним, че преди сесията на Общински съвет град Пловдив бяха проведени редица срещи, на които г-н Илиан Филипов заяви, в присъствието на представители на феновете и на г-н Здравко Димитров, че за да завърши изцяло козирката на стадиона, както е по проект, са му необходими 8 млн. лева, максимум 10 млн. лева, но за негово спокойствие отвоювахме гласуването на 12 млн. лева. Сега, няма и три месеца по-късно, същият вече твърди, че парите пак не достигат и то при понижаващи се цени на металите, което меко казано буди недоумение.
3. След пропуските и промените в проекта и в изпълнението на стадиона, гарантирате ли, че стадионът ще може да получи в близко бъдеще категория 4 от УЕФА?
В хода на строителството на стадиона бяха извършени редица промени в първоначалния проект, някои от които откровено недомислени и водещи до бъдещи проблеми при експлоатацията на съоръжението. Тези промени не бяха съгласувани нито с клуба, нито с феновете. Същевременно всеки един от нас минавайки покрай стадиона може да види какво е качеството на някои от извършените СМР. В тази връзка искаме да попитаме възложител, изпълнител, архитект и надзор, могат ли да гарантират, че стадион „Христо Ботев” ще може да получи в близко бъдеще заложената в обществената поръчка категория 4 от УЕФА.
4. Как планирате цялостното завършване на стадион „Христо Ботев“, съгласно проекта и откъде ще осигурите необходимите за това средства: От държавата, от заем, от бюджета на Община Пловдив или чрез друга форма на финансиране?
Общоизвестно е, че договорът за обществена поръчка е в размер на 53 млн. лева, а към днешна дата са осигурени само 37 млн. лева /25 млн. лева от държавата и 12 млн. лева от Община Пловдив/. Следствие това на този етап няма как Колежа да бъде изцяло завършен, така че да получи категория 4 от УЕФА. В тази връзка искаме да знаем какви са плановете на Община Пловдив след изразходването на осигурените 37 млн. лева, което ще се случи, по уверението на г-н Филипов, в близките 6-7 месеца. Времето минава бързо и по този въпрос трябва да има готови решения, които да бъдат обсъдени публично.
5. След като до 2014 г. в строителството на стадион „Христо Ботев“ бяха вложени около 10 млн. лева, а в последните 2 години бяха осигурени за довършването му още над 40 млн. лева, кога стадион „Христо Ботев“ ще бъде окончателно завършен и колко още средства ще са необходими за това?
Отговорът на този въпрос не касае само феновете на Ботев, а и цялата общественост, защото от една страна стадион „Христо Ботев” е градски обект от национално значение/на него могат да се играят срещи на националния отбор по футбол, да се провеждат концерти и други публични мероприятия/, а от друга страна за изграждането му се разходват обществени средства. Не е допустимо да се мисли „на парче” и да не се предвижда бъдещото завършване на стадион „Христо Ботев”.
Забраните и полицейския натиск няма да ни откажат да продължим да търсим отговорите на тези въпроси и да следим как се разходват отпуснатите за Колежа обществени средства. Рано или късно на поканените и неявилите се на вчерашната среща ще им се наложи да дават обяснения за строителството на стадион „Христо Ботев” и по-добре да го направят с гордо вдигнати глави пред нас, отколкото с наведени глави пред правоохранителните органи.
Обединени фракции Бултрас
Клуб на привържениците на Ботев Пловдив
Сдружение ПФК Ботев

3 КОМЕНТАРИ

  1. Пратете си пък тогава искайте., жълти селяни

  2. 5
    1

    Няма лошо да се задават въпроси и да се търси истината,но ако тоя стадион някога стане крайните фенове ще трябва много да преосмислят хулиганските си и пияни прояви,защото ще отблъснат много хора искащи да отидат сами или да си заведат децата на мач.Време е и полицията да се задейства наистина отговорно и тия олигофрени и наркоманчета да не стъпват по стадионите.Не е нормално да се дават толкова милиони и 200-300 малоумници да ходят и да трошат всичко каквото им падне под ръка.

  3. 6
    1

    Този стадион може и да го завършат в близките години, но колко ще е безопасен за посещение, един Господ знае.

Коментарите са затворени