Повишеният мъченик!

10
925

Вчера цял ден и цяла вечер всички фенове на Ботев Пд очакваха да разберат, дали Валентич ще бъде отстранен от поста старши-треньор и дали ще напусне жълто-черните. В десет часа вечерта дойде обявлението в официалния сайт на клуба! Валентич сам обяви, че се оттегля от поста „за да прекъсне низа от лош късмет„. Е такава причина за смяна на треньор не беше публикувана до този момент. От клуба или по-скоро самият Валентич обяви, че причината за загубите в началото на сезона са поради липсата на късмет. Както вече не веднъж констатирахме, третото място на жълто-черните през миналата година дойде с голяма доза късмет не само в мачовете на канарчетата, но и в развитието на останалите срещи в топ 6.

Явно поради липса на късмет Ботев Пд трудно минава центъра вече в 5 срещи, а атаките на жълто-черните се броят на пръсти във всеки един мач. Или пък късмета е бил важна част от стратегията, на която се е разчитало, докато Вале е бил начело на отбора.

От вчерашното съобщение разбрахме, че Валентич най-вероятно ще е шеф на следващия треньор на Ботев Пд. „Специалистът ще стане стратегически съветник на собственика на клуба за спортното развитие на „жълто-черните“.

Вчера научихме, че „Старши треньорът на Ботев II Артур Ованесян ще изпълнява длъжността старши треньор на мъжкия отбор в мача срещу Локомотив София„. От така конструираното изречение следва да си извадим извода, че Ботев Пд ще търси нов треньор и ще назначи такъв за А отбора. Изборът на треньор ще бъде направен от кого обаче? От новия стратегически съветник, от някои от директорите, от собственика или от всички заедно? Изборът на нов треньор ще покаже, дали махането на Валентич от треньорския пост е само прах в очите и той ще продължи да дърпа конците с цялата спортно-техническа власт при жълто-черните. Дали Ботев Пд ще избере треньор с мнение и позиция, на когото 5 човека над него няма да му се бъркат в работата или ще бъде назначен някой, който просто ще изпълнява.

Иначе г-н Валентич трудно би бил приет отново като фигура, с която клуба ще се олицетворява, след като наговори сериозен брой глупости. Всички били срещу него, феновете не го харесвали, пък после феновете не подкрепяли отбора и накрая най-наглото: Преди мен Ботев Пд не съществуваше като професионален клуб. Г-н Валентич махна с ръка и се опита да изтрие всичко сторено от десетките легенди на Ботев Пд през годините. Както и вчера не бе забравено да се спомене в официалния сайт на канарчетата: „Азрудин Валентич пое Ботев през 2021 г. и изведе клуба до бронзови медали в българското първенство за първи път от 27 години.“ Невероятен успех.

То бива самоизтъкване, бива самочвуствие, бива его, ама каквото и да измислят от пиар отдела на клуба, уважението се печели, а не трябва да се натрапва и изисква.

В този ред на мисли, неуважаеми вече г-н Валентич, който показахте неуважение към Ботев Пд, канарчетата са ставали шампион 2 пъти, още толкова са ставали сребърни медалисти, а бронзови са били още 13 пъти. 3 Купи на България и една Супер купа, като две от тях през 2017-а. Но по-важното, само преди 5 години, когато жълто-черните спечелиха Купата и Суперкупата, канарчетата имаха стил, играеха атрактивно и разпознаваемо, а публиката пълнеше базата и отредените й сектори на останалите стадиона. За разлика от сезона, в който вие спечелихте бронзовите медали. За разликата в бюджета тогава и сега по-добре да не отваряме дума. За това колко българи имаше в отбора тогава и сега също по-добре да не споменаваме. А всичко това има значение! Всичко това създава атмосферата около един клуб.

Неуважаеми г-н Валентич, Ботев Пд имаше непрофесионален период, в който бе на първо място по посещаемост в България, докато обикаляше да играе футбол по села и паланки, а тогава феновете, които си позволихте да критикуваха, буквално спасиха клуба, за да работите днес вие в него и да получавате огромни заплати и бонуси за „добре свършена“ работа.

Стигаме до: „Ръководството и щабът на Ботев благодари на Валентич за приноса му за развитието на клуба и му пожелава успех в бъдещата му дейност.“ Вчера бившият изпълнителен директор на Ботев Пд аргументирано попита, къде са всички директори, кой ще каже няколко думи, кой ще обяви позиция от името на клуба и т.н. Дори и вчера, когато Валентич беше на практика повишен, той сам обяви промяната и смяната на длъжността му. Нито дума от собственика, нито дума от някой от директорите.

Заедно със собственика и ръководството на клуба решихме мачът в Никозия срещу Апоел да е последният за мен като старши треньор на отбора„, написа Валентич. „Обмислено и балансирано“ Валентич бе повишен и остава впечатление, че след като трансформира, според него, Ботев Пд в истински професионален клуб, сега ще продължи да дърпа конците.

Валентич отвори и тема за размисъл с изречението: „Никога не съм се страхувал от отговорността, а сега разбирам, че винаги треньорът е отговорен за резултатите на терена.“ Професионален треньор като него разбира, че треньорът винаги носи отговорността?

Какво има предвид Вале? Ако счита, че друг е виновен, нека го изрече. Ако някой му е провалил селекцията, нека каже кой! Ако някой му е провалил подготовката, нека каже кой?

След всичко случило се последните дни и часове ясно стана, че Валентич остава да ръководи Ботев Пд под една или друга форма, въпреки, че след всичко, което изказа като мнения, той затвори вратата си към сърцата на всички събуждащи се с мисълта за канарчетата и следващия мач на трибуните. Лошо е, че въпреки, че и на малките деца е ясно, че босненецът вече няма място в клуба, той остава за да твори. Дано поне да спре с творчеството си пред камерите, че за кратко успя да се превърне в най-големия душманин на жълто-черните.

Изводът е, че Вале излезе сух от цялата каша, в която забърка Ботев Пд с подготовката си, със селекцията си, с тактиката си, с егото си.

10 КОМЕНТАРА

 1. 1
  1

  Истинските ботевисти обичаме Вале и го подкрепяме. За жалост повечето привърженик на Ботев са от циганските квартали. Те са против него. Жалко…

 2. 8
  3

  Спрете да пишете за тази ширина отрепка Валентина.Него ще го настигне възмездието от поруганата икона .Отвратителен, нагъл , долен и лъжлив пед…ст.

 3. 7
  3

  Дейба и пиявицата циганска. Няма грам достойнство тоя шибън шиптър

 4. 9
  4

  Смешни сте, пловдивдерби, от началото не спряхте да се надявате Валентич да се провали в Ботев. Предния сезон ви смълча, но ето че 2-3 мача и отново му се нахвърлихте. Неясно ми е защо го правите, може би вече нямахте вътрешен човек в клуба, който да разпространява вътрешна информация извън клуба?

 5. 5
  5

  Как е класирането жълти мангали?

 6. 4
  3

  Ей жълти цигани неблагодарни за това ядете бой навсякъде

 7. 10
  6

  Вале знаеш ли какво е усещането 20 хиляди да викат Валентич курво?

 8. 14
  9

  И на следващите мачове мощно: Валентич вън! Това е.

Comments are closed.