Михайлов: Няма да допусна война! Бербатов: БФС не може да взима каквито и да било решения

0
94

 

Президентът на БФС Борислав Михайлов излезе с официално становище на своята „Facebook“ страница след днешния Изпълком.

Публикуваме поста на Михайлов без редакторска намеса:

Като президент на Българския футболен съюз винаги съм призовавал за обединение на футбола и съм обявявал, че няма да допусна война, въпреки че срещу мен се води такава, при това през цялото време, с всякакви средства, включително и противозаконни.

И от страна на БФС, и от лично моя страна, са направени огромен брой компромиси и реверанси както към клубове, така и към отделни личности – отново с единствената цел да бъдат спрени опитите за разединение, които биха били пагубни за футбола в България. Опити, водени от сляпото желание на една група хора да ръководи на всяка цена и дори да налага волята на малцинството над мнозинството.

Тези хора обаче не разбират функцията на Българския футболен съюз и на неговия президент – а именно, да потушава идеите за разцепление; особено онези, породени от користни цели. Миналия петък всички станахме свидетели на абсолютно нелегитимната и агресивна самоинициатива на тъй наречената опозиция. Видяхме публично погазване на Устава на БФС и на всички правила за етика и морал. Видяхме неглижиране на резултатите от Извънредния конгрес на 12 октомври 2021 г., проведен напълно прозрачно и според желания дневен ред на същите тези „революционери“.

И макар да продължавам да държа на позицията, че обединението е правилният път за българския футбол, съм длъжен да се съобразя както с общото становище на ФИФА и УЕФА, което категорично потвърждава легитимността на избраното на 12.10.2021 г. ръководство на БФС, така и с внесените предложения от Комисия „Етика и феърплей“ и Аматьорската футболна лига.

Всички опити за разцепление на членовете на БФС са действия, несъвместими с членството им, затова след задълбочено обсъждане Изпълнителният комитет единодушно реши да прибегне към строги санкции за грубото нарушение на Устава.

Вярвам, че с днешните си решения Българският футболен съюз отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове и показа пътя към по-доброто бъдеще на футбола ни.


Димитър Бербатов излезе с коментар относно днешните решения на Изпълнителния комитет към БФС, както и писмото до централата от ФИФА и УЕФА.

„Напълно нормално е да взема отношение след днешните абсурди решения на Изпълнителния комитет на БФС. Докато съдът не се произнесе отностно законността на Конгреса от 18 март, БФС няма право да взима каквито и да било решения в тази връзка. Налагането на наказания, без да се гарантира защита на обвинението е нарушения на Конституцията на България. Това си е направо сталинистки начин на управление. Налагането на различни наказания за едно и също провинение е явна дискриминация”, започна Бербатов.

„До този момент никой не е виждал решението на ИК на БФС за отмяна на Конгреса на 18 март. То не съществува и не е изпращано до клубовете. Поради това клубовете бяха длъжни да се явят на Конгрес на 18 март и то тези, които успяха в срок да издигнат делегати”.

„Аз и моят екип ще защитим всички наказани клубове и лица с всички възможни законови средства. Ще подадем необходимите жалби, ще сезираме Министерството на спорта, ФИФА и УЕФА. Междувременнот продължаваме всички съдебни дела срещу сегашното ръководство на БФС, които са в ход”.

„Колкото до писмото на ФИФА и УЕФА. Те не правят констатации и не взимат решения. Писмото им повтаря написаното от БФС, което не е заключение. Норнално е двете организации да обезпокоени от кашата, която БФС забърка, като първо се опита да отмени, а после и да бламира провеждането на законен Конгрес на 18 март. Неслучайно ФИФА и УЕФА искат становището на ММС. То ще е ключово за крайното решение на ФИФА и УЕФА. Това е ситуацията, от която никой не печели. Затова очаквам министерството на спорта и министърът да вземат отношение и веднъж завинаги всичко да приключи. Всички искат честен Конгрес”, заяви Бербатов.