Спортният министър: Промяната, която започна в държавата, неминуемо ще стигне и до БФС

0
69
Спортният министър Радостин Василев

Спортният министър Радостин Василев направи интересно изказване по адрес на Българския футболен съюз. Той призна, че готви сигнали до компетентните органи във връзка със злоупотреби в структурите на спортното министерство. Василев добави, че е наредил проверки относно футболни клубове, участвали на последния конгрес на футболната централа.

„Имам съмнения за злоупотреби във всички свързани със спортното министерство структури: Национална спортна база, Академика 2011, Сердика спортни имоти и Българския спортен тотализатор. Подготвяме сигнали до компетентните органи, ще подадем точни и ясни сигнали за евентуални злоупотреби, не говоря за усещане.

В министерството липсва оригинална проектна документация на федерация по един от проектите за финансиране за близо 1 милион лева. Става дума за Българския футболен съюз. През 2015 г. те са получили средства от министерството за европейското първенство – оригиналният проект, с който са кандидатствали, липсва. Това е министерство, има архив. Това е злоупотреба, граничеща с престъпление. Новият министър на спорта Радостин Василев открива шахматния турнир за деца "Коледни звезди"

Тук не може да говорим за невнимателна секретарка. Сигурен съм, че този проект е реализиран криминално, знаят го и други хора, бяхме сезирани да проверим. Но не мога да го проверя, защото него го няма, имам отчетите. Говорим за начина за разходване на средствата. Случвало се е не по начина, по който трябва да се случва, но си има органи.

„Арена Бургас“ се строи десет години, това за мен е криминален случай! Доколкото съм запознат, конгрес на БФС ще има през март. Това е федерацията с най-голям обществен интерес.

Последните няколко дни сме сезирани в министерството със сигнали за клубове, участвали на предишния конгрес, които нямат реално дейност и са фантоми, за което съм възложил проверки. Преди да стана министър имам неприятен опит с тези хора, които сега ще провеждат този конгрес. Длъжен съм да направя проверки. Говорим за десетина клуба, подали сигнали.

Моето желание е да има честен и справедлив конгрес, на който да избират клубове, които реално съществуват. Аз нямам кандидат, нямам право да подкрепя кандидат. Смятам, че промяната, която започна в държавата, неминуемо ще стигне и до Българския футболен съюз. Това означава това, което означава. Среща на министър Василев с представители на Левски

Никой не е правил опит да ме подкупва. Казусът с Татяна Дончева е морален, не сме се чували, познавам я покрай работата ми като адвокат. Аз съм съдействал на ЦСКА и на Литекс през годините, имал съм впечатления за нея, които се потвърдиха, българската политика печели от нейното отсъствие“, заяви спортният министър пред „Нова телевизия“.

снимки: Спортал