Христов каза кой му е поискал подкуп, подкрепя Бербатов и Проточанов

2
935
Христо Христов, собственик на Марица 26.09.2021

Президентът на Марица (Пловдив) Христо Христов сподели пред Sportal.bg очаквнията си относно утрешния Конгрес за избор на президент на БФС. Христов е един от шестимата претенденти за шефския пост на футболната ни централа. Бизнесменът призна, че подкрепя Димитър Бербатов и Христо Порточанов в тази битка, като начерта основни точки, по които следващият президент на БФС и екипът му трябва да работят. Христов се върна и към края на месец юни 2020 година, когато призна, че е дал подкуп на член от действащия Изпълком и президент на футболен отбор към онази дата за уреждането на мач. Този път сподели, че става дума за среща на Созопол, от която тимът на Марица е щял да се облагодетелства. Христо Христов зададе и въпрос към боса на Славия Венци Стефанов във връзка с негово изказване, а също така посочи няколко имена, които според него нямат място в Изпълкома.

Президент на футболен клуб: Лично дадох пари в брой на член на Изпълкома, за да манипулираме мач (видео)

„Благодаря, че се отзовахте. Влизам с големи очаквания, че ще има промяна. Тя според мен е наложителна. Оттам искам да вметна няколко неща за себе си, ако иска някой да ме атакува. От пет години съм във футбола и нямам големи претенции, че съм голям специалист. Здраво съм стъпил на земята. През времето, в което съм се занимавал с Марица, съм дал около 1 700 000 лева лични средства. Това е повод някои песни: „Ако си дал, ако си взел“. Да е ясно на хората. Има хора, които са дали много повече от мен – г-н Стефанов, Ганчев, Домусчиев и други, но аз съм дал това и имам тези възможности. Плюс това със собствени средства ремонтирах общински стадион, за да може Марица да получи лиценз за Б група“.

„Относно утрешния Конгрес – неприятно впечатление ми направи, че зоналните съвети открито организираха предизборни мероприятия в полза на г-н Михайлов. Мисля, че той е достатъчно ерудиран човек и нямаше нужда от тези апокрифни събрания и обаждания на отделни клубове. Мисля, че е редно всички да имаме равни права. Аз нямам възможност да обикалям и да се срещам, защото си имам бизнес и работя седем дни в седмицата. Разчитам утре всички кандидати да бъдат разумни и да изберат промяната“.

„Нямам изготвена програма. В тази връзка опредено мисля, че екипът на г-н Бербатов и екипът на г-н Порточанов са най-подготвени. За мен е нормално някой от тях да спечели тази битка. Лично аз утре ще преценя. Има хора, които са ми се обаждали, но ще подкрепим един от тях двамата. От самото начало считах г-н Бербатов за фаворит за поста. Впоследствие ме изненада това завръщане на г-н Михайлов, но се оказа, че това е лично решение. За мен е по-важно да има промяна.

„В тази връзка бих искал да кажа как виждам аз някои неща. Дали ще е г-н Бербатов, дали ще е г-н Порточанов, или пък г-н Михайлов, важното е да ги направят, ако искаме да направим някаква вярна крачка напред. Едно от нещата е да има нов Изпълком. Тези хора са изхабени. Те нямат място там – Панайот Рейзи, Данчо Лечков. Това са хора, които са били кметове. Сливен няма футбол. Сърбия се възстановиха по-бързо от войната, отколкото Сливен след неговото управление. Трябва да има промяна в устава. В петък се опитах да входирам промени в устава. Ние нямаме право да въведем промени в устава, без да са одобрени от 1/3 от членовете. Това е все едно сме в Северна Корея. Задължително трябва да има нови критерии за лицензиране в професионалния футбол. Едно от нещата е да има финансова стабилност. Преди шампионата отборите от Първа и Втора лига да внасят някаква финансова гаранция. Това ще гарантира, че ние ще завършим сезона. За да могат да се покрият разходи. В момента особено във Втора лига бяхме с намален състав, а сега се очертава трети. Ако искаме да развиваме футбол, трябва да завишим броя на отборите, които трябва да бъдат в школата. В момента са три за Втора лига и четири за Първа. Считам, че това е много малка бройка. Аматьорският футбол и школите не получават голямо внимание. Не знам кой какво изпълнява, но ефект няма. Ако има възможност, БФС и ММС, вместо да помагат на някакви хора като Стъки, да намерят начин да освободят отборите от съдийски такси и да помагат при картотекиране. Едни 200 000 лева за една В група означават живот. Това са по 10 000 лева на отбор. Тези хора се борят за много малко“.

„В момента има четири В групи. Едната винаги има малко отбори. Дори да останат четири, първите пет отбора трябва да имат някакви финансови бонуси. Първият, който е взел промоция за Втора лига, е нормално да получи бонус 20-30 хиляди лева. Втори, трети, четвърти, пети нека получат някакъв стимул по таблица. Така рязко ще подобрим качеството на футбола. Чужденците! Нека обединим сили, ако искаме да имаме български футбол. Да намали броя до трима чужденци в шампионата. И е крайно време и в Б и във В група да няма чужденци. Не оставяме място за реализация на нашите родни таланти. БФС направи едно хубаво нещо и след два месеца го отмени – чужденци и във В група. Превръщаме нашия футбол в пълна безсмислица. Националният отбор е огледало на нашата работа. Няма как да има мачове и дербита с по двама-трима българи. Едно от нещата да привлечем футболния фен на стадиона е налагането на български футболисти. Вижте колко хора ходят по детски мачове. На мачове на Марица вече идват между 500 и 1000 души, но гледат юноши и бивши футболисти на Марица. Трябва да успеем да се преборим с футболното хулиганство. Знам, че БФС не носи пряка вина, но заедно с МВР трябва да успеем“.

„До 13:30 днес не получих указания как ще протече Конгресът. Аз се обадих в БФС и се оказа, че много футболни делегати не са получили съобщение. Призовавам всички делегати С или Без инструкции да бъдем утре в НДК. Не ме притеснява дали ще бъда допуснат до залата, но знам, че ще бъда допуснат. По-скоро БФС трябва да имат никакви притеснения. Не знам защо се прокарват съмнения, че те не искат да има чиста битка. За мен не е нормално да има и една охранителна фирма. След месец ще организираме подобно събитие със същия брой хора в пловдивския панаир. Само за информация на БФС. Ако Конгресите се организират в Конгресната зала на Панаира в Пловдив, цената е около 100 000 лева, а не 400 000. Но след това има Шератон, ала-бала. За мен това са хвърлени пари на вятъра“.

„По принцип винаги съм се борим за победа. Кандидатирах се, защото дълго време виждах много наболели проблеми. Това беше един от начините аматьорският футбол да бъде забелязан. Направи ми лошо впечатление, че шампионатът във Втора и Трета лига беше прекратен, без да бъдат изиграни всички мачове. За мен си е чиста манипулация на шампионата прекратяването на шампионата във Втора лига. Вторият фрапиращ случай е вкарването на Своге във Втора лига с решение на Изпълкома. За мен това противоречи на всякаква спортна логика и феърплей. Отнесох този случай в Икономическа полиция и ГДБОП. Не знам дали ще има развитие, но това е един от примерите как управляват в БФС“.

Босът на Марица зададе и въпрос към президента на Славия Венцеслав Стефанов във връзка с лицензирането на стадиони за мачовете от efbet Лига.

„Стадионът си го ремонтирах сам. Длъжен съм да благодаря на кмета Здравко Димитров. Преди две седмици ми бяха отпуснати 49 хиляди лева. Ще продължим да ремонтираме. Положихме големи усилия – бани, седалки. Относно стадионите бих искал да повдигна друг въпрос. Членът на Изпълкома г-н Стефанов преди една година сподели, че има два стадиона от Първа лига, които не отговарят на критериите. Не знам това дали е така, но нека каже кои са и кой ги е лицензирал, за да видим дали има корупция“.

„Телевизионните права за Втора лига е смешен въпрос. Получаваме по 1000 лева на излъчване. Преслава взима по 3000 лева за един час. 22-ма души за 2 часа взимаме 1000 лева. Това е несериозно“.

Относно случая с подкупа, за който сам призна преди малко повече от година, Христов сподели:

„Истината за случая с подкупа е следната. Останах с впечатлението, че не съм разбран. Човек от Изпълкома ми предложи да ми даде мач в полза на Марица. На втората среща той определи цената. Аз само изпълних неговите условия. Виждал съм се с него два пъти и нямам никакви приятелски отношения с него. Става въпрос за човек от действащия Изпълком, а тогава беше президент на футболен клуб. Не става дума за г-н Венци Стефанов, не става дума за г-н Домусчиев. Искам да се извиня на отбора на Созопол. Те нямат никаква вина, както и техните треньори за тази ситуация. За техен мач ставаше дума. Дори съм сигурен, че футболистите и треньорите не са знаели за това нещо“.

„Тук е мястото да припомня един мач на България с Естония през 2011, който завърши 2:2. Редно е да споменем 2016-а година, когато от 10 отбора форматът се увеличи на 16, за да вкараме някои отбори. Когато има злоупотреба с власт и пари, тогава е корупция“.

„Много се радвам на колегите, които показаха документите и се надявам да са истински. Бих се радвал да завърши проверката на ГДБОП към БФС. Тя завърши с някакви дребни нарушения. Очакванията ми бяха ГДБОП да задълбочи проверката заедно с Икономическа проверка, за да се видят всички разходи. Ако има завишени цени, това пак е злоупотреба. Нямам амбицията да ставам президент или пък да влизам в Изпълкома. Ще ми бъде пълен Конгрес. До момента съм чувал доста интересни неща – за манипулации и недопускане. Този ще бъде по-различно. Ежедневно контактувам с г-н Порточанов. Виждам го като добър вариант и човек с опит. Плюс това се казва Христо и ми е адаш. Всички наблягаме на нещата, които споделих. В момента имаме двама футболисти, които играят в Лудогорец. Навремето тези, които станаха четвърти в света, знаете в какви отбори играха“.

„Не мисля, че можем да говорим за оценка. Забравих да ви кажа, че няколко дни преди да се кандидатирам за президент на БФС лицето Румян Вълков каза: „Защо Марица претендира, като няма пари?“. Марица никога не е претендирала, че има пари, но няма и задължения. В същия този момент отбори от А и Б група висяха със задължения. Не познавам г-н Дражев и г-н Захариев. Уважавам всички. Мисля, че за първи път има толкова много хора. Относно г-н Михайлов бих искал да кажа, че като човек и футболист го възхвалявах за това, което направиха 1994-та. За мен обаче това са две неща. За управление обаче с тези хора не ни чака нищо добро“.

Спортал

2 КОМЕНТАРА

  1. А ти що не кажеш на кой предлага подкуп и как вкара Марица, и защо я вкара? И ти търсиш промяна, жалко за Бербатов, че такива като теб ще го петнят.

  2. Честито на всички пловдивски футболни клубове, които бяха достойно представени на Конгреса от Пловдивския футболен Бай Ганьо – Крум Императора!

Comments are closed.