Николай Митов започна четвъртата си година в Хебър

0
142

Вчерашната победа на Хебър с 4:1 над ЦСКА 1948 II имаше двойно значение за един човек на стадион „Христо Гюлеметов“ в Брацигово. Става дума за наставника на хебърци Николай Митов, който на този ден преди точно 3 години пое треньорския мостик на мъжката представителна формация. И със сигурност точно да този ден най-много от всички е искал да запише успех в мача на пазарджиклии.

Преди да изведе за първа тренировка своите футболисти преди 3 години Митов обяви, че се връща в Пазарджик с мисъл за дългосрочни цели и амбиции.

Първата и задължителна задача пред него бе да върне Хебър в „Б“ група още през същата състезателна година, което се случи с убедителни игри и по категоричен начин.

За роденият в Белово специалист след това не всичко обаче бе цветя и рози. През първата година в професионалния футбол към Хебър се създадоха до голяма степен свръхочаквания. От една страна фенове и медии знаеха, че Митов не е треньор, който се примирява с живуркане, а от друга на „Георги Бенковски“ акостираха играчи с повече от добри за нивото на Втора лига визитки. Всичко това гарнирано с отличното финансово обезпечаване на клуба генерираше очаквания само и единствено в една посока – призовите места.

Както често обаче се случва, във футбола 2+2 не винаги е равно на 4. Първият тежък момент за Николай Митов дойде при домакинската загуба на пазарджиклии с 1:3 у дома от Пирин(Бл) през октомври 2019-та. Ръководството застана зад треньора си и той продължи да работи.

На 9-ти март, 2020-та хебърци записаха тежката загуба с 1:6 в Горна Оряховица и натискът върху старши-треньора отново стана колосален. Тогава ръководството на Хебър взе нестандартно решение, което към днешна дата най-добрият съдник – времето показа, че е било повече от уместно – раздели се не с наставника, а с половин дузина футболисти.

През следващия сезон Хебър ориентира селекцията си към по-млади, но перспективни футболисти и стартира шампионата повече от добре.

Серия от 4 неуспешни мача по средата на есенния полусезон обаче отново стовари цялото напрежение върху Николай Митов и щабът му. Лекарството срещу негативите дойде от култовата победа с 3:1 над Локомотив в София, която имаше ролята на отдушник.

През този сезон Хебър под ръководството на Николай Митов е един от лидерите в класирането на Втора лига и към момента може да се похвали с най-добра защита и втората по сила нападение.
В генерален план за отминалите 3 години престоят на Николай Митов в Хебър може да се характеризира с един банален, но крайно показателен слоган – „Напред и нагоре“. След първото място в Трета ЮФЛ през сезона 2018/2019 последваха две шести места на ниво Втора лига, а към днешна дата и първо във временното класиране. Как и докъде ще продължи приказката на Николай Митов в Хебър ще покаже времето. Ако денят се познава от сутринта, не е трудно да се направи прогнозата, че за феновете на футбола в Пазарджик предстоят още много слънчеви дни.