С 3 млн. оправят спортните зали и ст. „Шипка“ в Асеновград. Строят модерен комплекс

0
234
ст."Шипка" в Асеновград след козметичния ремонт от есента на 2020

 

Община Асеновград възложи извършване на ремонт на трибуните на стадион „Шипка“ в Асеновград. Поставени са над 500 седалки в различни цветове. Между тях се оформиха две пътеки по 1,5 метра.

Общинската администрация отдели около 41 000 лева от бюджета за този ремонт. Други 19 000 лева бяха дарение от „КЦМ“.

„Категорично заявявам отново, че разпространяваната из публичното пространство теза за продажбата или парцелирането на стадион „Шипка“ не отговаря на истината. Винаги сме декларирали, че спортното съоръжение ще продължи да съществува като такова. Тази година сме инвестирали 60 000 лева там – изградиха се бетонови трибуни, обезопасителни парапети, поставиха се цветни седалки. Ремонтираха се сондата и помпеното съоръжение. Визията на общината е догодина, при финансова възможност, да продължим ремонта на стадион „Шипка“, независимо от плановете ни да построим нов спортен комплекс, който ще разполага с многофункционална спортна зала, футболно игрище и 300 паркоместа“, каза пред медии кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Освен това, в момента се изгражда физкултурен салон в ОУ „Панайот Волов“ в квартал „Долни Воден“.

Стойността на проекта е в размер на 480 000 лева. Тече процедурата по избор на изпълнител за спортната зала в село Тополово. За изграждането й сумата е 860 000 лева.

Наред с това, се провеждат обществени поръчки и за построяване на физкултурни салони към ОУ „Петко Каравелов“ и ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград.

„Средствата, привлечени по тези проекти на обща стойност около 3 000 000 лева – за всички зали. Ангажиментът по провеждане на процедурите и изграждане на спортните обекти е на държавата“, обясни кметът на Асеновград.

Той припомни, че е входирано искане и са се състояли разговори с министъра на спорта Красен Кралев за ремонт и обзавеждане на щанги залата в града. Стойността на проекта възлиза на около 100 000 лева. „Знаете че ние сме град със сериозни традиции по вдигане на тежести. Гордеем се с шампиони от олимпиади, световни, европейски, републикански и балкански първенства“, посочи в заключение доктор Грудев.

Мястото, където се намира т.нар. стар стадион в Асеновград, който към момента не функционира като такъв, е изцяло общинско. То се разполага на 32 декара площ, няма как да стане обект на спор, както се получи с помощното игрище към стадион „Шипка”, поради което и бе избрано за изграждане на нов спортен комплекс. Към момента предстои стартиране на процедура по избор на проектантски екип за това начинание, като самият проект трябва да бъде готов след около месец. Тогава ще бъде и остойностен, като за реализацията му ще се търси национално или европейско финансиране, уточни кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Предвижда се обособяването на футболен стадион, като и други игрища, мултифункционална спортна зала, трибуна, прес ложа, помещения за оказване на първа помощ и за контрол по сигурността, съблекални за отбори и съдии, поставяне на осветление и информационно табло, паркинг за 300 автомобила и др.

Междувременно кметът посочи, че стадион „Шипка” също ще има нужната поддръжка и припомни че за наскоро завършилите частични ремонтни дейности там бяха отделени около 60 хил. лв.

източници: asenovgrad-online.com; tvsatcom.bg