Почина голям френски вратар, играл срещу Локо

0
434

егендарният вратар на Оксер и Франция Бруно Мартини е починал тази нощ в дома си в Грамон от сърдечна недостатъчност, съобщиха от футболния клуб Монпелие. 58-годишният Мартини игра само за три клуба в кариерата си.

Той стартира през 1981-а година в Оксер, две години игра за Нанси. А последните четири години от кариерата си от 1995-а до 1999-а година завърши в Монпелие. Именно в Монпелие беше и последната му работа като заместник-директор на школата. Има общо 492 мача в кариерата си, всичките в Лига 1, както и 31 срещи за националния отбор на Франция.

Като вратар на Оксер Бруно Мартини игра в два мача срещу Локомотив Пловдив за Купата на УЕФА през 1992 година. Мартини инкасира два гола от Аян Садъков и Костадин Видолов на Голямата къща. На реванша в мрежата му се разписа отново Садъков.

„Когато споменем името на Бруно Мартини, това означава, че говорим за един от най-великите вратари в историята на френския футбол. Винаги е изпълнявал задълженията си и като играч, и като треньор с голям професионализъм и скромност. Днес френският футбол оплаква един от най-великите на този пост, който сме имали, се казва в сайта на Монпелие.

Върхът в кариерата му е европейски шампион за младежи през 1988-а година, както и участник на Европейските първенства за мъже през 1992-а и 1996-а година. Като треньор на вратарите в националния отбор на Франция той вдига европейската купа през 2000-ата година първенството в Белгия и Нидерландия, а също така е част от щаба на Мондиал 2006, където Франция остана на 2-о място.

marica.bg