Футболът ни само за Емо от Бръшляновата лига и Христо Шестицата ли е?

0
637

Футболът не е това, което беше.  С глобализацията в него стигнахме дотам, че на площад „Тянанмън“ да се разхождат повече фенове с фланелки на Ливърпул, отколкото на местния Пекин Хан Фей. Това не помага много на състава от „Анфийлд“. От отбор с безброй титли червените се превърнаха в средна ръка тим, борещ се 30 години за титлата.

Така е на Запад. А тук? Ние, българите, сме друга бира. Ние прави това, което никой не очаква, дори и от нас. Последният пример ​е вицето на БФС Емил Костадинов, който стреля два пъти в тъмното тази седмица.

Започвам хронологията отзад напред. По молба на Емил Костадинов, премиерът и хората от НОЩ решиха да пуснат 12 000 фенове на финала за Купата на България. Нямам идея кое правилно и кое – не, но се създава прецедент – за едни може, за други не може.

Емил Костадинов действа като възпитаник на Бръшляновата лига. Не знам дали е завършил Харвард, Принстън или Йейл, но определено лъха голяма академичност да лобираш за това 12 000 запалянковци да се прегръщат по трибуните. Не е ясно дали квотата ще бъде изпълнена. На миналогодишния финал между Локо и Ботев черно-белите фенове по трибуните бяха 4-5000.

В началото на седмицата Емил Костадинов обяви, че вместо Марица наесен във Втора лига ще играе Своге. Казват, че причина ​са стадион​ите. Аз ще ви кажа друго. Причината е, че единственият свестен футболист, тъпкал тревата в Своге – Христо Йовов, сега е шеф на Тотото и гравитира нейде из облаците на битието. Спортист може да стане новото Царско село. Само на една шестица разстояние е.

На практика Емо Бръшляновия заколи последния български тим (Марица), в който е бил картотекиран, за да премине в Майнц. За сметка на Своге – тима на Христо Шестицата.

В Кършияка отдавна са открехнали Тянанмън (вратата на небесното спокойствие) и знаят, че футболът трябва да носи радост. Знаят и че врътките и договорките нямат почва на стадиона край комина на Захарната.

Точка. Който разбрал – разбрал. За останалите – финалът в сряда ви чака. Бръшляновия и Шестицата – също. Хак да са ви.

коментар на Юлиян Ангелов, marica.bg