Ще се доиграе ли Втора лига? Треньорът на Локо (Сф): БФС бяга от отговорност

0
71
Хебър, ст. "Георги Бенковски" в Пазарджик

Да се доиграе ли първенството на Втора лига или сегашното класиране да бъде обявено за крайно? С този въпрос БФС се обърна към клубовете във втория ни ешелон. Вече е ясно становището на по-голямата част от топ клубовете на Втора лига. Най-интересно е мнението на ЦСКА 1948.

Червените имат най-голяма сметка първенството да бъде прекратено, тъй като са лидери и ще влязат директно в efbet Лига. Въпреки това от клуба обявиха, че искат първенството да се доиграе.

Ето какво е мнението на първите 8 клуба във Втора лига:

ЦСКА 1948 – иска първенството да се доиграе, въпреки че има най-голяма полза то да бъде прекратено;
Септември – иска първенството да се доиграе. Клубът ще е един от основните губещи при прекратяването му;
Монтана – иска първенството да се прекрати. Клубът ще е печеливш при подобно развитие на нещата;
Локомотив Сф – иска първнството да се доиграе. Ще е губещ при прекратяване на първенството;
Нефтохимик, Хебър и Литекс – не са обявили своите позиции;
Кариана – иска първенството да се доиграе. Клубът няма да спечели или загуби нищо от спортно-техническа гледна точка и затова мнението му е обективно, а не субективно. Информацията е на Sportal.bg

Старши треньорът на Локо София Радослав Здравков заяви, че не вижда логика в това БФС да се допитва до клубовете как да продължи Втора лига, след като предварително знае отговорите им.

„Всеки един разбира и усеща, че феърплея го няма. Спортното право и съревнование отпадат. Аз си задавам няколко въпроса тези дни и не мога да си отговоря на тях. Футболният съюз като ръководен орган взима решение как да бъде в елита и как във Втора лига. Явно ние сме аматьори, а в елита са професионалисти. Затова се питам – отборите във втора дивизия какви са – аматьори, полуаматьори, професионалисти, любители… БФС отправя питане към клубовете във Втора лига, на което предварително знае отговора. За да се зададе така въпросът, е нормално човек да се замисли, че футболният съюз вече има решение. Така ли е наистина? Ясно е, че отборите от пето място надолу и тези над чертата на изпадащите ще предпочетат първенството да не се доиграе. Няма да изразходват излишно пари, ще предпазят играчите си не само от коронавирус, но и евентуално от контузии. А тези отбори не са малко и отговорът им е ясен. Не може да задаваш въпрос към клубовете, след като знаеш нормалния техен отговор. И се криеш зад него, защото не можеш да поемеш някаква отговорност“, коментира специалистът пред „Тема Спорт“.

„БФС има свое решение и това е ясно. Но задават въпроса, защото знаят какъв ще е отговорът на клубовете. И после ще кажат: „Ами те отборите така решиха“. Това е бягане от отговорност и взимане на някаква позиция. Другият важен момент е, че футболният съюз не действа по един и същи начин за всички групи. За Трета лига взеха решение, като ще има и бараж, за елита взеха решение, а за Втора лига ще вземат решение самите клубове. Къде е логиката? Без да подценявам женското първенство, но и за него беше взето решение да се доиграе в пълен вариант“, споделя още Здравков.

„Има много други варианти за доиграване и решаване на битките по честен път, които от БФС, ако искат, могат да ги използват. Но явно, че така се облагодетелстват определени тимове. А има и отбори, които не са с равен брой изиграни мачове. Ако приемем, че се прекрати първенството, двата отбора, които ще трябва да играят бараж, ги обричаш, защото през това време елитните тимове водят нормална подготовка и играят мачове. Тези клубове, които няма да искат първенството да продължи сега, е явно, че имат проблеми и че ще го направят с причина. Каква е гаранцията, че след два месеца те ще са в готовност и с необходимия бюджет за следващия сезон. Тогава това ще обърка самото първенство. Отлагането на проблема не е в полза на никой. БФС пак ще се чуди какво да прави…“, завърши наставникът на Локо Сф.