Клуб от Втора лига фалира, друг със сериозни затруднения

0
470
Монтана - Пирин, Втора лига

 

Втородивизионният Ботев (Гълъбово) е пред разпад. От ръководството на тима вече са уведомили играчите, че финансирането спира и ги разпуска.

В Гълъбово имаха проблеми още през зимата, но все пак започнаха втория дял от шампионата във Втора лига.

Почти сигурно е, че дори шампионатът да бъде доигран Ботев няма да продължи участието си във втория ешелон.

Вчера Локомотив (ГО) се раздели с голяма част от отбора си и ако се наложи да се доиграва шампионата във Втора лига това ще се случи с юноши и няколкото състезателя, които все пак остават в тима.

Неяснотата убива бавно отборите у нас. Това мнение изрази Иван Василев, собственикът на „Локомотив“ (София), след като вече повече от половин месец не се играе футбол в България и не е ясно докога ще продължи това. Бизнесменът призна, че бъдещето на много отбори е поставено на карта. В „Надежда“ очакват да научат и какви са вариантите за доиграване на Втора лига. Според Василев, намаляването на заплатите не решава проблемите на клубовете. По негови думи първият отбор на „червено-черните“ включва 48 души, а в това число влиза помощен персонал, играчи, треньори. Всички те са получили възнагражденията си до момента.

Нищо не знаем засега – обясни Василев. – Те самите (б.а от БФС) може би не са наясно още какво ще се случи. Разбирам ги, това са форсмажорни обстоятелства, но е добре да излязат с различни опции, за да сме наясно как да действаме и ние. Не виждам как ще се играе до средата или края на месец май, а дотогава имаме само разходи. До момента сме били коректни през тези 5 години, откакто съм начело на отбора. Играчите са си получили всичко, клубът няма никакви задължения. Ще има намаление на заплатите, но това не решава нещата. Изчакваме да видим дали ще има яснота кога ще се играе, за да седнем и да обсъдим бюджета. Някои отбори пуснаха своите футболисти в неплатен отпуск. И аз мога да го направя, но за момента не искам. Но и това е до време. Първият месец ще плащаме, вторият месец пак, третият вече трудно ще има откъде да извадя пари. Моят бизнес е замразен в момента. Всичко, което имам, е затворено. Сега генерираме загуби и то големи. До лятото не се знае какво ще се случва. Ако е така, няма да е леко… И намаление на заплатите няма да оправи нещата, както казах. Имам притеснения, но кой няма? Всеки в този момент има. С какво ще оцелееш, когато не ти работи бизнесът. Откъде ще дойде приход?“

Според Василев, бъдещето на редица клубове е поставено на карта: „Много отбори могат да се откажат, в това число и общински. Виждате колко пари отделят в момента общините за справяне с коронавируса. После откъде ще има средства за отборите? Клубовете от Втора лига, а и като цяло в България, нямат заделени средства за такива моменти. Но сега важно е здравето на хората. Да мине всичко, после ще го мислим. Добре е, че държавата взе навременни мерки срещу разпространението.“

Василев призна, че съществува вариант, при който да се играе шампионски мач между „Септември“ и ЦСКА 1948 и бараж между „Монтана“ и „Локомотив“ (София) за класиране за елита. Всичко обаче зависи от БФС, а в „Надежда“ се надяват решение да има скоро, пише trud.bg.

Силният човек във втородивизионния Пирин Бл – Ива Дацева-Уорън, говори пред „Тема Спорт“ за обстановката в клуба и плановете на ръководството при настоящата ситуация.

Г-жо Уорън, каква е ситуацията в Пирин в момента?
– Спокойно е, момчетата не тренират групово. Спазваме всички условия при кризисната ситуация и се надяваме нещата да отшумят скоро. В това положение е трудно да се поддържа форма, но сме настроени по всяко време да се върнем към мачовете. Дано се случи възможно най-скоро.

Каква е вашата позиция по отношение на това как да се процедира с първенството?
– В момента изчакваме БФС какво ще каже. Ситуацията е идентична и за другите клубове, така че засега изчакваме. Ще спазим всяко решение, което се вземе от международните органи и от местните – БФС или Министерството на здравеопазването, ако има конкретни условия към клубовете.

Има ли футболисти на Пирин, които не са в България?
– При нас не са Била и Глоар Антонио, които се възстановяват и поддържат форма у дома при семействата си във Франция. Това е обсъдено с тях и сме се разбрали. За останалите играчи, които са у нас, особено чужденците, търсим да намерим най-добрия вариант. Някои предпочетоха да останат, а други да си отидат вкъщи, така че реагираме адекватно по техните желания.

А треньорският щаб в България ли е?
– Да, те са тук. Всекидневно работим с футболистите, даваме им информация, грижим се за тях както всеки професионален клуб. За всички ни е сложна ситуацията, защото сме свикнали да сме на терена и да не сме затворени толкова дълго, но нямаме избор. Трябва да си останем по домовете и да слушаме препоръките на докторите и всички медицински лица. Това е начинът да се помогне в тази ситуация.

Има ли идея за намаляване на заплатите в клуба?
– За момента не сме го коментирали. Клубът е финансово стабилен и осигурен. Ще видим как ще протече и април и след това при форсмажорна ситуация може би ще говорим по темата, но това не е най-важното сега. Въпросът е да сме здрави, а другото ще го преценяваме ден за ден. Всяка нова информация я асимилираме и на нейна база ще мислим как да процедираме.

Чисто футболно – доколко сте доволна от представянето на отбора?
– Мисля, че има доста по-сериозни неща в съзнанието на хората. Пак ще говорим за футбол, но нека да се върнем на терена и тогава. Не смятам, че сега е най-подходящият момент да коментираме представянето.