Футболът в Марица от софийския боклук до моста на въздишките

1
558

Коментар на Юлиян Ангелов/marica.bg:

Картите в пловдивския футбол са раздадени и напълно по каноните на майна стила на управление в него в последното столетие – футболен клуб Марица остава валат. Сиреч – манифестациите на фенове на Ботев и Локо бяха оценени с 25 и 17 (милиона), а несвикналите да се конфронтират запалянковци от Кършияка получиха от управляващите оценка НУЛА. Една от двете – другата е на първия пловдивски тим, футболен шампион на България – Спартак.

Знам, че това, което изказвам като мнение на хората от Кършияка, е много нелицеприятно за останалата част на Пловдив, но това са фактите към днешна дата.

Във въздуха край Захарната вече не мирише на вафли и футбол, а на нещо гнило.

И причината не е в тези 37 милиона, които се раздадоха. През последните 15-ина години управата на Пловдив провежда политика на сегрегация към Марица – клуба на Динко Дерменджиев, Георги Попов – Тумби, Христо Стоичков, Петър Курдов, Георги Георгиев, Костадин Видолов и още една плеада любимци на футболните фенове.

Преди седем години се подписа някакъв изгоден договор за софийския боклук и депонирането му край тепетата. От цялата работа Ботев и Локо намазаха с по 1 милион лева. Черно-белите си изградиха осветление, а жълто-черните бяха дарени от общината с 18 000 седалки (120 от тях за ВИП сектора), 2 скамейки „Рекаро“ и модерно видеотабло. Всичко това за стадион „Христо Ботев“. Не знам дали покрай проекта сегашните шефове на Ботев върнаха и седалките, и видеотаблото. Както не е ясно дали и платените за покрива неща (казват железата за него се пазели в Пещера) са предадени на общината, която сега ще довършва стадиона.

И в унисон с тези цифри от софийския боклук  преди 7 години към Марица трябваше да дойдат едни 54 000 лева. Тогавашният президент на Марица Марин Ленгеров пробва няколко пъти да вземе парите, но от общината обявиха, че не припознават клуба, и не му ги дадоха

Преди години футболният тим от Кършияка беше единственият отбор, който имаше нотариален акт за стадиона си, но документът изчезна. Той е издаден още на 12 февруари 1939 година, когато клубът получава имота като дарение. Стадион „Марица“ е открит официално на 30 май 1943 година. Сега обаче имотът е актуван като общинска собственост, а тимът е само ползвател на базата.

Точно по тази причина последният ремонт, който е правен на стадиона, е преди четири години (с парите от боклука, но след 3-годишно закъснение). Основен ремонт бе извършен на всички съблекални – както на детско-юношеската школа, така и на представителния тим. Реновирани са и офисите на администрацията на клуба. Общата стойност на ремонтните дейности възлиза на 100 хиляди лева, като половината от сумата е осигурена от Община Пловдив, а другата – от футболния клуб.

Стигаме и до тънкия момент на ситуацията, който кара хората в Кършияка да се тревожат. В нотариалния акт от 12 февруари 1939 година пише, че Община Пловдив дава за безвъзмездно вечно ползване тогавашно сметище край линията на ФК Марица, като условието е там да се развива спортна дейност. Ако я няма, то земята се връща отново на общината.

Всъщност,

след като изчезна нотариалният акт за земята, ФК Марица си остава ползвател на общо основание.

И общината може всеки момент да изгони наемателите си.

Разпарчетосването на парцела на стадиона вече започна. Покрай построяването на новия мост, който свързва бул. „Копривщица“ и бул. „България“, бе отнет парцел, на който ще се прави кръгово за автомобили (радиус 18 метра). На това място от Марица искаха да правят терен за школата. Не е тайна, че жълто-сините не разполагат с нито един годен терен за своята ДЮШ.

Проектът предвижда от моста до бул „България“ да се изгради път, който да е върху отводнителния канал (западната част на стадиона).

Не знам какво мисли проектантът, но за да се получи кръстовище на ул. „Дилянка“ и бул. „България“, пътят от новия мост трябва да минава точно през централната трибуна на стадиона. 

Ясно е, че идеалното решение е Марица да бъде изгонена от парцела, който ползва като стадион, е там да се направи пътят, а около него жилищни домове и офис сгради. Нищо ново под слънцето. В Кършияка вече разказват легенди как силни на деня вече са купили 200 декара около пътя към бъдещия мост.

И за да не съм голословен – след май тази година всичко ще е наред. Президентът на Марица Христо Христов ще си тръгне, пари в касата на клуба няма да има. Навярно и ентусиасти да продължат делото няма да се намерят.

Апропо, защо да се дават пари (от самолета на премиера) на клуб, който пречи на мегапроект за нов мост на Пловдив? Има и нещо символично – мостът е към бул. „Копривщица“. Като Калъчевият мост в Копривщица, известен и като Мост на Първата пушка.

Догодина по това време ФК „Марица“ трябва да празнува 100 години от основаването си

Напълно възможно е тогава тези 100 години самота във футбола под тепетата да са само спомен за тези, които са се докосвали до магията на жълто-сините. Предполагам, че и мостът на въздишките (до бул. „Копривщица“) още няма да е готов. Това няма да има значение, тъй като едва ли някой изкушен от футбола в най-европейската част на Пловдив ще преминава през него.

Не забравяйте – Марица е клуб, създаден след обединението на два клуба от Кършияка (Вампир и Трите конски сили). Според старите поверия вампирите могат да бъдат убити с дървен трепетликов кол в сърцето. Напоследък трепетлики много, материал – също. Дерзайте!

За тези, за които ФК Марица означава нещо, ще припомня думите на един от основателите на жълто-синия клуб Митрофан Задума: „Марица будет!“.

1 КОМЕНТАР

Comments are closed.